Хоум офис с децата

 • 1 888
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 143
Дистанционната работа, или хоум офис, може да се окаже много сложно нещо, ако по някаква причина се наложи детето ви също да остане вкъщи – защото се е разболяло или е излязло във ваканция. Но въпреки трудностите, работата от дома също може да бъде продуктивна, ако успеете да планирате работния си ден, да проявите гъвкавост и да сте готови за всякакви непредвидени ситуации. С помощта на следните съвети можете напълно успешно да работите пълноценно, докато се грижите за детето си.

1. Ставайте по-рано. Най-добре е да станете няколко часа преди детето да се събуди. Това време може да се използва за планиране на работния ден или за изпълнение на някаква важна задача, без детето да ви отвлича вниманието.

2. Направете си график на деня и се придържайте към него. Дори детето да е наблизо, постарайте се да се настроите на работен режим. Отделете за работата си толкова време, колкото и през обичайните работни дни в офиса.

3. Възползвайте се максимално от дневния сън на детето – за важни разговори или за задачи, за които е нужна по-голяма концентрация. Ако детето е по-голямо и не спи през деня, измислете му някакво спокойно занимание – предложете му интересна книга или някаква тиха игра.

4. Бъдете гъвкави. Понякога детето не иска да спи през деня и не иска да чете. В такъв случай се налага да измените работния си график. Довършете работата си, когато то заспи вечерта, или на другата сутрин, преди да се е събудило.

5. Помолете за помощ. Понякога се случва така, че не можете да работите и едновременно с това да наглеждате детето. Помолете някой близък, например някоя от бабите, да поседи с него няколко часа или целия ден, според това колко сте затрупани от работа.

6. Организирайте си работно място. Може би ви е по-удобно да работите на дивана? Но да се работи в комфортни условия не е най-добрият изход, особено ако до вас седи детето и гледа телевизия или си играе. Затова си създайте специален кът за работа, където няма да се разсейвате. Всеки ден, когато приключите с работата си и станете от работното си място, ще изпитате усещането за завършеност.

7. Отделете време, през което да обърнете внимание на детето. Да се работи от вкъщи никак не е лесно. Ако детето търси вашето внимание, то ще ви разсейва, докато не го получи. Затова се постарайте в свободното си време да му отделяте достатъчно внимание за общуване и забавления.

8. Измислете интересни занимания за детето. Поощрявайте го да си играе така, че да не изпитва нужда от вашето присъствие – например да чете, да рисува, да разгадава главоблъсканици, да реди пъзели и др. Трябва винаги да имате подръка неща, с които може да се занимава по-продължително време.

9. Бъдете готови за неочакваното. Когато детето е край вас, винаги може да се случи нещо непредвидено, дори да сте планирали всичко. Уговорете си някакви невербални сигнали, които ще му дадат да разбере, че сте заети и не може да говори с вас или да шуми. Можете например да си окачите табелка с работното време на вратата, за да знае кога не бива да влиза при вас.

10. Съставете дневен режим на детето. Когато то не ходи на градина или на училище, неговият обичаен режим се нарушава. Затова се налага вие да му създадете нов. Определете време за храна, за сън, за разходки и други занимания. Това ще ви помогне да планирате работата си и заниманията с детето в течение на деня.

11. Когато детето е вкъщи, можете да му отпуснете повече време с електронните устройства. Докато водите важен разговор или имате спешна задача, можете да позволите на детето да поиграе на компютъра или да гледа телевизия. Може да изпитате вина за това, но тези мерки са необходими, за да си свършите навреме работата.

12. Поговорете с детето. Обяснете му ситуацията. Ако то е достатъчно голямо, ще разбере, че обстоятелствата променят вашия работен график, затова се налага да спазва определено поведение, докато работите вкъщи.

13. Разделяйте ролите си. Когато работите дистанционно, не смесвайте ролите на родителя и служителя. Нека всяка от тях има своето време. В противен случай може да почувствате, че не се справяте нито с възпитанието на детето, нито с работните си задачи.

14. Осигурете си поддръжката на другия родител. Ако работите и двамата дистанционно, разпределете си графиците така, че да покривате грижите за детето и домакинската работа, без това да попречи на работните ви задължения.

15. Планирайте си време за почивки – например на всеки 2 – 3 часа по 15-минутни паузи за кафе. Не забравяйте и обедната почивка. Това ще направи работния процес по-малко монотонен и ще ви помогне да си починете. Не съкращавайте почивките. Ако сте определили 1 час за обяд, но ви остане още време, по-добре го използвайте да си поиграете с детето.

16. Преоблечете се, преди да седнете да работите. Подберете дрехи, в които ще се чувствате като на работа. Трудно е човек да се концентрира върху работните задачи, ако работи в пижама или домашни дрехи.

17. Поддържайте връзка с колегите си.
Когато работите в офиса, вие непрекъснато общувате с тях. Продължете да го правите и тогава, когато работите дистанционно.

18. Не стойте само вкъщи. Използвайте всяка възможност да излезете навън – на разходка или да се видите с приятели.

19. Контролирайте времето за домакинска работа. Разбира се, нужно е да се грижите за реда и хигиената, но не отделяйте прекалено много време за това и не тогава, когато трябва да работите.

20. Поддържайте баланс между работата и почивката. След края на работното време напуснете работното си място. Дори когато се трудите от дома си, не трябва да се отказвате от личния си живот.

21. След като приключите работа, следвайте обичайния си график. Пътят от офиса до дома е отнемал определено време. Сега можете да го използвате за нещо приятно за вас –  за четене, слушане на музика и др. подобни занимания.

22. Отпуснете се. Не се упреквайте, ако се е наложило да се разсеете заради детето или някаква домакинска работа. Все пак и в офиса също може нещо да ви отвлече вниманието. Не се притеснявайте и спокойно продължете своята работа.

# 1
 • Мнения: X
Пичове, хубаво, но е неприложимо за по-малко дете. То си има нужда от внимание, ще е за сметка на работата и ефективността.  Единствената възможност е детето да е малко по-голямо - над 6-7, за да може самостоятелно да се заиграва.  Ако детето е малко е възможно за кратки периоди, когато се разболее, но пак няма да сте ефективни в работата. И това го говоря от опит, както и от това, че съм железна с вниманието, графика и самоконтрола.

# 2
 • Мнения: 5 831
Да бе, довърши работата си вечер след като детето заспи или сутрин преди да стане! А кога точно да живеем? Хората правят и други неща освен да работят, след като е хоум офис не може да се очаква същата ефективност както в офиса. Че и повече време с електронни устройва как не. Бабите да поседят с детето? И как да стане след като бабите вече трябва да работят до 64?

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 6 121
При мен хоум офисът с деца вкъщи беше успешен (продължи 2 години). Не съм работила извън работно време. Но и когато се прехвърлих хоум офис децата бяха на 5г и 7г, което мнооого помогна, защото вече бяха достатъчно големи, разбираха и сравнително слушаха.
С 2-годишно ми е трудно да си го представя.

# 4
 • Мнения: 1 608
Това е НАЙ-НЕАДЕКВАТНАТА статия ЕВЪР, честно.

Какво ставане по-рано, какви пет лева, Радост? Ти работила ли си от вкъщи с малко дете някога в живота си?

# 5
 • Мнения: 4 813
Ха, ха, ха - тези съвети са по-безумни и от тези, които моят работодател беше приготвил, докато бяхме в локдаун и децата си бяха у дома вместо на училище.

Точка 12 ми е любимата. Колко голямо трябва да е детето, че да разбере, че трябва два-три часа да се занимава само докато родителите работят?!

Написаното е някаква научна фантастика. А аз имам опит с хоум офис още много преди КОВИД - от повече от десет години работя 50 процента у дома и толкова в офис.

# 6
 • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
 • Мнения: 3 683
И според мен не са особено полезни тези конкретно съвети.
Моите деца са на 4 и половина и на 7 и половина. От 18 март съм у дома.
Вече полудявам. Не успявам с нищо, няма кой да ми помогне.
Единствено уикенда успявам да се откъсна от работата... И пак не е достатъчно.

Просто когато умът ти е на две места едновременно - нищо няма как да сработи напълно.

Изтощена съм. Искам да ходя нормално на работа, а децата - на градина и училище.

Чакам да премине вълната, но съм на ръба на силите си.

# 7
 • Мнения: 916
И аз и мъжа ми работим от вкъщи от както се родиха децата. Близнаци на 3г. От 8 месеца ходят на ясла, но никой от нас не можа да се върне в офиса. Боледуват често и не става. Добре че аз работя за себе си, та съм намалила работата, за да мога да гледам децата, докато поне ММ работи.
При толкова малки деца, може да работиш само докато спят, иначе е пълен абсурд. Само че докато спят, трябва  да пазариш, готвиш, чистиш и т.н. Добре че сме двама, та да си помагаме, така мога и аз да поработвам помалко. Да ставам преди тях?! Те стават в 6ч. Заспиват в 21-22ч. и аз вече съм толкова уморена, че дори не си помислям за работата.
Та в общи линии, тези съвети, сякаш са писани от хора без деца или такива, които никога не са били хоум офис.

# 8
 • Мнения: 4 813
Хоум офис работя ефективно единствено когато детето го няма. В момента, в който то си у дома по някаква причина, работата е с доста компромиси и доработване по нощите. В общи линии винаги се стремя да свърша повече от необходимото, когато мога, защото не се знае утре кой ще трябва да си остане у дома.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 5 734
Работя хоум офис с дете от почти 3 години. Детето беше на 4 когато за първи път покрай ковид стартирах така. Нямам никакви проблеми с работата от къщи с дете. Не посещава градина. Нон стоп е с мен. Имаме си пълноценен ден и не работя след работно време.
Но не смея да раздавам съвети и да давам идеи как се работи хоум офис с дете, защото моето е кротко и се занимава само. Той може да отдели два часа на игра или да изпълни задачи самостоятелно. От много ранна възраст е такъв. Посочвам 4 страници от книжките за подготовка за първи клас и детето си сяда и си ги пише само. Казва какво иска да играе и съответно се занимава.

Но ако трябваше да работя хоум офис с брат му, когато беше малък, то никога нямаше да се справя, ако ще и книга да имаше по въпроса. Имат значение и естеството на работа, темперамента и възрастта на детето и възможността да се концентрираш и работиш в комплект с горните две.

# 10
 • Мнения: 4 813
И от детето зависи, и от типа работа зависи.

Общи условия

Активация на акаунт