Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 938
  • 818
  •   1
Отговори
# 630
  • София
За погребение на близък (вуйчо ми е) какъв е реда? Отпуск ли трябва да си  пусна? В нашия счетоводен отдел е едно момиченце, което никак не е наясно, а в интернет чета, че ако не е родител май не се полага ден.

Моите съболезнования за вуйчо ти. Нека е светъл пътят му.

Отпуск по чл. 157 за изпълнение на Граждански дълг.
Обаче, мисля, че се отнася само за най-близките. Т.е. не мисля, че вуйчо влиза в най-близките.

# 631
  • Сф
Бях проучвала членовете, когато моят чичо почина и не ми се полагаше, защото не е по права линия.
На баща ми му искаха копие на смъртния акт, за да му уважат отпуската (голяма простотия в такъв момент да те забимават с такива хартии)

# 632
  • Балчик
За погребение на близък (вуйчо ми е) какъв е реда? Отпуск ли трябва да си  пусна? В нашия счетоводен отдел е едно момиченце, което никак не е наясно, а в интернет чета, че ако не е родител май не се полага ден.
Да бъда днес полезна - отпуската ще ви бъде редовна, тази която се полага за починал роднина е само по права линия. За справка чл. 157 от Кодекса на Труда

# 633
Здравейте!
Работя в държавна администрация от близо година. За тази година смених две позиции, като на втората съм повишена.
До тук добре, но вече няколко месеца съм по- скоро помощен персонал на колегите в новия отдел . Нямам обучение, обясниха ми в началото някои неща и това беше. Всеки ден ходя на работа и аз единствена нямам свои ангажименти, а започвам да питам всяка по отделно с какво да й помогна. Ок, приех, че най- вероятно мениджърката на отдела иска да навляза плавно в работата и да се убеди, че съм готова и за свои отговорности. Не и не, уж ме хвали, че се справям добре, но до там. Другите колежки пък НЕ желаят да си дават от своята работа, иначе мрънкат колко много са се изморили и как никой не можел да върши това, което те. Пазят си работата , като бащиния.
Ще изчакам още малко и ще сложа картите на масата и ще разговарям с мениджърката, защото усещам , че не съм желана.
Имам и друго колебания: завършила съм публична администрация , но искам да се развивам и да запиша магистратура. Колебая се между човешки ресурси и стопанско управление, надявам се да успея да реализирам по- добре след това.
Какво мислите, дали има смисъл да запиша една от двете специалности или да наблегна на английския и да търся нещо друго, защото на сегашната ми работа не знам колко ще остана, ако няма промяна.

# 634
  • Сф
Определено научи английския, с или без още една магистратура- все тази. Никой не ги гледа тях, а опита и езиците.

# 635
  • София
Лошо дезорганизирано начало не вещае добре. Всеки си мисли, че ще се наредят нещата, но обикновено такава ситуация говори за лош, липсващ мениджмънт и лоши взаимоотношения между колегите.

# 636
  • Melmak
В много кофти ситуация са те поставили!

Според мен първо наблегни на английския. След това ако решиш за магистратура, ЧР ми се струва далеч по-добре от Стопанско управление. Разбира се, ако ти се работи като чр.

# 637
Наблегни на езика, може и магистратура дистанционно примерно, няма да я усетиш кога ще мине. Помисли за друга специалност.

# 638
  • в сърцата на децата <3
Масово ниско ниво държавна администрация са така - реват като вдовици за *й колко работа имат, но не я дават на друг, за да не се окаже не чак толкова тежка и трудна 😂 Не знам какво да те посъветвам, но да се подготвиш психически, че в тоя сектор основно е така.

Аз май не споделих развитието на моя казус с интервюто - тъй като имах много неуточнени въпроси, писах на HR-ката още на следващия ден. Никакъв отговор. Опитах да се обадя два дни по-късно - изключен телефон. Оставих още един мейл, че ако не изясним тези въпроси, няма да има смисъл от интервю и да не ме чакат в уречената дата и час (плюс и отбелязах в поканата за мийтинга "не" три дни преди датата). Е, отговори ми 10 минути преди интервюто, че ако искам може да насрочим друга дата. По въпросите - нито дума. Не отговорих... Такова отношение от самото начало не вещае нищо добро нататък.

# 639
Благодаря за отговорите.
Кечър , да, лош мениджмънт и колежките имат конфликти помежду си. В началото мислех , че мениджърката е професионалист, но сега разбирам, че изобщо не е. Самата тя казва едно, върши друго. Не проследява това, което е наредила, дали се спазва.
Вярвах, че нещата ще се наредят , но това не се случва. Не комуникират с мен, не ми показват, дори телефона не ме оставят да вдигна. Чувствам се излишна.
Това не моята среда. Постоянно мрънкат, а не са възрастни, главата ме боли от техните мрънканици, супер негативни са. Всеки ден слушам, как ще напускат и не мърдат от поне 10 години.
Не държа да съм в държавния сектор, затова се чудя какво да подобря за да съм конкурентно способна.
За съжаление магистратурата ще трябва да е платено обучение , затова и толкова се колебая. Гледах тези дни обявите в джобса, но нещо е много замряла работата там. Може би от септември ще се пораздвижи отново.

# 640
  • Melmak
Наскоро и аз започнах да се оглеждам за нова работа. Кенди, лято е. Хората са на море и явно всичко става адски бавно. Имах позвъняване от една рекрютърка, позицията беше топ и много исках да ми се обадят. Каза, че ще препрати кандидатурата ми и вероятно ще има следващо интервю. Ни вест, ни кост. Писах й мейл след около 10 дни затишие и получих автоматичен отговор, че до 21 юли е във ваканция. Sad

Разбирам ги хората, бавно е, защото ако един по веригата го няма, става невъзможно.

# 641
Лятото е умрял период за търсене на работа. След 10ти септември до към края на ноември някъде трябва да се търси. После от средата на януари до края на май. Не, че съвсем няма обяви, но повечето назначения се отлагат.

# 642
  • София
Само английски език - крайно недостатъчно. Работа в държавен сектор - крайно неперспективно решение. Магистратура - ЧР или СУ - безсмислена загуба на време и пари. Къде има безплатна магистратура?! Никъде не съм чувала за такава.
Помисли върху кардинална промяна и стъпки, докато е време. Знам, че ми и грубо изказването, но смисъл от галене с перце няма в тази ситуация.

# 643
  • в сърцата на децата <3
Безплатни няма, но има държавна поръчка, които са много по-евтини. Обаче трябва да са в същото направление, в което е бакаравърската степен.

# 644
  • София
Има, водят се безплатни и дистанционни, към европейски университети, но се иска една камара документи, един от които е сертификат за език, който не е безплатен, но пък е безполезен, тъй като има валидност.

Магистратурите държавна поръчка за теоретични дисциплини са 400-500лв годишно.

Общи условия

Активация на акаунт