Нарцисизъм в социалните мрежи: Селфи

 • 4 182
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 153
Днес терминът „селфи“ е част от речника не само на тийнейджърите, но и на много възрастни. Обявен за дума на годината през 2013 г. от Оксфордския речник на английския език, той се дефинира като „снимка, която човек сам си е направил, обикновено със смартфон или уеб камера, и е споделил чрез социални медии“. За поколението на милениалите (Gen Y, родените от 1981 до 1996 г.) и зумърите (Gen Z, родените от 1997 до 2010 г.) селфитата и цялостното използване на различни социални мрежи са неразделна част от живота.

Проучване на д-р Туендж, професор по психология от държавния университет в Сан Диего, показва, че нивата на нарцисизъм са се повишили значително през последните няколко десетилетия. Правенето на селфита и споделянето на снимки в популярни социални медийни платформи като Facebook, Twitter и Instagram се считат за едни от най-значимите фактори, допринасящи за нарастването на нарцистичното поведение сред милениалите и зумърите, което ги прави по-егоистични и самовглъбени от всяко друго предишно поколение.

Друго проучване, изследващо връзката между използването на социални медии, емпатията и нарцисизма, установява, че както за мъжете, така и за жените публикуването, маркирането и коментирането на снимки са свързани с по-високи прояви на нарцисизъм.

Дефиниране на нарцисизма
Обикновено под нарцисизъм се разбира склонността да вярваме, че превъзхождаме другите, упоритото търсене на тяхното възхищение, както и проявите на егоистично мислене и поведение. Ескалацията на нарцисизма се оказва потенциален риск за развитието на младежите по отношение на тяхното емоционално и психично здраве, възпрепятствайки ги да установят трайни взаимоотношения и интимни връзки. Освен това, хората с повишени нива на нарцисизъм обикновено са по-склонни да реагират на критиките с насилие и агресивно поведение. Онлайн връзките често се предпочитат от нарцисистите, които характерно не са в състояние или не желаят да формират смислени приятелства, защото изискват време или емоционална инвестиция.

История на термина „селфи“
Въпреки че селфитата се превърнаха във феномен на 21. век, споделянето на снимки с приятели датира отпреди интернет. Първата документирана „селфи“ снимка е направена от Робърт Корнелиус още през 1839 г.

Робърт Корнелиус, [авто]портрет с глава и рамене, обърнат напред, със скръстени ръце“,
 приблизително четвърт плоча дагеротип, 1839 [окт. или ноем.]

Разпространението на cartes de visite, или фотокартички с джобен размер, датира от 1860 г. През 1880 г. стават популярни фотокабините, които привличат хората да се снимат сами – точно както се прави и днес. Счита се, че изобретяването на самоснимачката в края на 19. век поставя началото на това, което днес е известно като селфи или автофотография.

През 1914 г. в Русия великата княгиня Анастасия Романова се снима пред огледалото, за да изпрати снимката на свой приятел, и така става една от първите тийнейджърки, които се снимат сами.

Великата княгиня Анастасия Николаевна Романова заснема свое собствено огледално селфи.
Снимката, направена пет години преди да бъде убита, показва млада жена,
която се гледа в очите, стабилизирайки камерата на стол пред огледалото.

През 1948 г. е продаден първият фотоапарат Polaroid. Тази камера може да се държи на една ръка разстояние, което насърчава хората да правят снимки на самите себе си.

Жаргонният израз „селфи“ обаче се появява за първи път през 2002 г. в онлайн публикация от Австралия. Оттогава тази дума става толкова популярна, че дори Оксфордският английски речник я обявява за „дума на годината“ през 2013 г.

Facebook, Twitter, Instagram и смартфоните
Нарастващото използване на технологиите, по-специално увеличаването на броя на смартфоните, позволява на потребителите да имат достъп до всякакъв вид социални мрежи само с няколко плъзгания на пръста. В проучване, проведено от Pew Research Center, тийнейджъри споделят, че Facebook е продължение на тяхната социална комуникация и съществен компонент от техния социален живот. Те обясняват, че онлайн профилите помагат да се определи нечий социален статус. По-конкретно, тийнейджърите измерват статуса си чрез броя на „харесванията“ на снимка или актуализация на състоянието си. Освен това те признават, че потребителите на Facebook често манипулират и променят съдържанието на своя профил като начин за получаване на максимален брой харесвания. Ако дадена снимка не получи желания брой „харесвания“, те просто я премахват от своя профил.

Нарцисизъм в сайтовете за социални мрежи
Сайтовете за социални контакти като Facebook, Instagram и Twitter предлагат лесни начини за привличане на внимание, което е особено важно за нарцисистите. Те много държат да споделят своя опит, защото вярват, че всички техни последователи и приятели в социалните мрежи са искрено заинтересовани от техния живот и искат да знаят какво се случва с тях. Това дава на нарцистичните индивиди шанса да запазят фокуса на съдържанието на своя профил конкретно върху себе си. Например те публикуват актуализации на състоянието си, коментари и снимки, които изобразяват само тях, а не други хора, като по този начин увековечават своята егоистична природа.

Изследвания показват, че хората, които използват тези социални мрежи, са склонни да развиват своите онлайн профили, за да постигнат този тип социална идентичност, която желаят да представят пред околните. Те преувеличават определени черти на характера си и демонстрират личност, която смятат, че е привлекателна за широката публика. Това нереалистично себепредставяне е напълно възможно, тъй като всеки индивид има пълен контрол върху съдържанието на своя профил.

Според изследователите вярата на потребителите, че другите хора са искрено заинтересувани от техния живот, е индикатор за нарцистично поведение, макар самите те да не са наясно, че действията им са свързани с нарцисизъм. Такива хора искрено вярват, че публикването на селфита им позволява да информират приятелите и семейството си. Тази причина лесно може да се отбележи като аспект на саморекламата, който корелира с нарцисизма, защото по този начин те се стремят да запазят фокуса на съдържанието на своите профили върху самите себе си, което се счита за нарцистичен акт.

Друга често срещана причина е тази, че публикуването на селфита в социалните мрежи кара хората да се чувстват по-добре, което е безспорен индикатор за нарцисизъм. Така те повишават самочувствието си и цялостното си мнение за себе си. Това се потвърждава и от заключението на проучването на Pew Research, според което 52% от тийнейджърите признават, че социалните мрежи повишават тяхната увереност. А да се разчита на социалните мрежи за повишаване на самочувствието и самооценката е поведение, свързано с нарцисизма.

Почти всички участници в проучването (87,8%) отговарят, че използването на социалните мрежи като начин за поддържане и изграждане на социални взаимоотношения е променило начина, по който обществото взаимодейства и възприема другите. Мнозинството от участниците (60,6%) също така определят, че тяхното поколение влага твърде много енергия и усилия в създаването на своя онлайн имидж. Сред участниците само една четвърт (25,4%) вярват, че онлайн профилът отговаря на действителността.

Заключение
Поколенията на милениалите и зумърите, т.е. родените между 1981 и 2010 г., използват социалните медии, за да генерират и поддържат не само лични взаимоотношения, но и собствените си идеализирани личности. С помощта на социални мрежи като Facebook, Instagram и Twitter, които са техният основен канал за социално взаимодействие, много от тях изпитват нуждата да се представят по начини, които привличат най-много вниманието на техните връстници.

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 09:53 от Рaдост

# 1
 • Мнения: 15 505
Демонстрация на нарцисизма у млада милениалка или направо зетка. Избирателно се представят някакви изследвания, които дори не се цитират. Освен това гордо се демонстрира очевидна липса на обща култура и явно не е нужно да се провери поне в гугъл, защото ние знаем най-добре. Такова нещо като велика херцогиня в Русия няма. Бих постнала и всички селфита на лелки и чичовци на видима възраст 55+ от фейсбук, които видя, но ще е проява на лош вкус.

# 2
 • Мнения: 13 027
Недоразумението с великата херцогиня очевидно идва от неточност на превода: ползван е например английски, където е пишело Grand Duchess. На български е велика княгиня.

Не знам защо 1981-ва година е границата, като родените преди това очевидно не се снимат сами, а ходят - къде - на фотограф? И също очевидно не ползват социални мрежи. FearfulScreamSatisfied

# 3
 • Мнения: 69 567
Неа ми хареса статията. Доста тенденциозно.

Технологиите навлизат все по-широко в живота, развиват се и т.н. Това че се ползват все повече намирам за естествен ход на нещата. Не за признак на болест и не е причина да се лепне етикет ти си нарцисист видиш ли, щото ползваш тия новости....

Както казах, не ми хареса статията - изкара всички болни, направо групом да отиват на психиатър да се лекуват.

Зависи от човека. Някой не обичаме, и младите ни близки също, да правят това описаното едностранно в статията.

Преди появата на интернет и социални мрежи да не би да е нямало самовлюбени хора? Имало е.

Нищо ново с две думи, под слънцето.......

# 4
 • Мнения: 2 226
може би е вярно за т.нар. Инфлуенсъри, за които социалните мрежи наистина са малко фикс идея

И това, че човек публикува само определено неща за себе си, които иска другите да видят…
Ами да, какво друго да публикуваме? Разхвърления си гардероб? Или себе си по домашни дрехи с рошава глава? Защо?

А после се смеят, че всички си снимат сармите на Бъдни Вечер.

Това, че искаш профилът ти да има само красиви неща е нарцисизъм? това е тъпо, съжалявам

Разбира се, че човек се чувства добре, ако приятелите му му харесват снимките.
Да харесаш нечия снимка е израз на одобрение, съвсем нормално чувство.

По какъв начин извадиха, че всички са едва ли не нарцисисти, защото си правят селфита?

Аз по-скоро бих казала, че селфито е начин да се почувстваш красив, понеже обикновено всички забелязват в себе си безброй неща, които не харесват и едно селфи , в което изглеждаш добре ти помага на самочувствието.

# 5
 • Мнения: 1 124
Идеята на Зукърбърг за фейсбук е просто гениална. Тя затова има толкова бърз и шеметен успех, защото отговори на скритите, но силни потребности на много хора да се представят пред останалите по начин, по който на тях им харесва, да се изживяват като "знаменитости", да им се възхищават и да получават лайкове (каква дума само!), отговори от рода на "прекрасна си", "браво", "възхитителна, несравнима" и пр. които галят самочувствието. Публикациите във фейсбук са насочени не само към приятели, защото съм сигурна, че никой човек няма 400-500 приятли (а дори и повече). Много сполучливо тези хора са наречени последователи. Ама колко прекрасно е да имаш последователи! Значи си някой, лидер, на когото се възхищават и ЗАВИЖДАТ, а не никому неизвестен човечец, който се бори с проблемите на ежедневието! E, как да не успее такава блестяща бизнес идея! Истински Панаир на суетата, в който ти си главния герой, а другите имат само поддържащата роля на клакьори и завистници.
Виждала съм хора, които отиват на някое място, напр. плаж в Гърция, историчеста забележителност (най-добре в чужбина), правят фотосесия (усмихнати и позиращи, колко са щастливи и как добре си прекарват) и без дори да се топнат във водата или позабавляват на плажа, си отиват. Вече не мога да пътувам в самолет, без някой около мен да си прави фотосесия, обяснявайки в клипа за къде пътува. Сигурно после всичко се публикува (публиката, публиката, адмирации, моля!!!) във фейсбук. Веднъж дори видях едни жени, на зряла възраст, да си правят такава фотосесия в басейна на луксозен 5* хотел в София, свършиха за около15 мин. и излязоха от водата без да плуват или нещо друго. Засякох ги в съблекалнята, където обсъждаха, как следващия месец ще отидат в друг луксозен хотел, вероятно също за фотосесия.
Мисля, че за много хора стана по-важно как другите ги възприемат, отколкото това как те се чувстват и как си прекарват времето.

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 03:33 от maya_alex

# 6
 • Мнения: 7 334
Като познавам някои хора и като виждам какво публикуват във Фейсбук и започвам да се чудя дали наистина ги познавам 😃 Толкова измислен живот представят пред "приятелите" и "последователите" си, че сигурно сами започват да вярват в собствените си лъжи. Много жалко.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 287
Оооо, дааа, имам позната, на която fb-то и е пълно с "щастливи, идилични" картинки, а всъщност знам, че зад хубавите картинки не е точно така...през годините се е ядосвала на мъжа си, че не помага, че изнемогва, че тя всичко върши, а в facebook едни признания в любов, почти като Ин и Ян ги изкарва (и за какво?За публичен образ на щастливо и хармонично семейство)... Защо хората не могат да бъдат истински, не мога да проумея за какво ти е да "пудриш" живота си за пред познати? Е наистина, ако от всичките ти познати във fb имаш 5 човека, на които можеш да им звъннеш като имаш проблем и те да се отзоват без да се замислят, пак добре!Но се съмнявам дълбоко да е такъв случая там:(Тъжно е като знаеш истината и виждаш какво се представя!

Последна редакция: вт, 16 май 2023, 07:06 от Valena25

# 8
 • Мнения: 11 643
Има голяма разлика между НАРЦИС и НАРЦИСИСТ.
Това е често допускана и подвеждаща грешка в писанията тип интернет статии. Общото между тях е егоизма и себичността, но разликите са съществени.
Най-най-простичко: нарциса е самовлюбен човек с голямо его.
Нарцисист - личностно разтройство, липса на емпатия, садистичност и огромна манипулативност. Скрити зад харизма стоят комплекси, мания за величие, усещане за недооцененост и т.н. 

С нарцис можеш да съжителстваш почти без проблем, ако перодично лъскаш егото му. Нарцисиста обаче ще използва самия теб, за да си лъска егото.

# 9
 • Мнения: X
Е, как иначе ще накарат хората абсолютно доброволно да споделят селфита/лични снимки с the world, ако не като играят по чувството за суета и значимост, като не гъделичкат нарциса вътре в нас? Да не забравяме и допаминовия кик на всеки лайк, за всеки съчинен постинг. Неслучайно някои качват/публикуват почти всеки ден, неслучайно съществуват понятия като пристрастяване към социалните мрежи. Доколко въпросните селфита отговарят на реалността е отделен въпрос.

# 10
 • По света и у нас
 • Мнения: 1 313
Демонстрация на нарцисизма у млада милениалка или направо зетка. Избирателно се представят някакви изследвания, които дори не се цитират. Освен това гордо се демонстрира очевидна липса на обща култура и явно не е нужно да се провери поне в гугъл, защото ние знаем най-добре. Такова нещо като велика херцогиня в Русия няма. Бих постнала и всички селфита на лелки и чичовци на видима възраст 55+ от фейсбук, които видя, но ще е проява на лош вкус.
И 55+ са хора и те заслужават да си отпуснат душата и да си направят едно селфи пък! Да се похаресват и самовлюбят…   Знаете ли какво, мен пък ме дразни че всички мъже като побъркани само искат да им  пращам селфита. Като че ли във интернет нямам снимки….мине не мине 5 минути и той иска снимка, даже така му е по добре отколкото да пожелае да се сети да предложи да се видим. Положението е супер странно ХОРА!!! Изродиха се мъжете.

# 11
 • Мнения: 15 505
Да, бе, хора са, аз не твърдя обратното. Ама е странно и леля ти, и щерка ти да правят едно и също, пък само щерката да е накована, незнайно защо. Британските учени така казали.

# 12
 • По света и у нас
 • Мнения: 1 313
Да, бе, хора са, аз не твърдя обратното. Ама е странно и леля ти, и щерка ти да правят едно и също, пък само щерката да е накована, незнайно защо. Британските учени така казали.
Бейбибумърите винаги да били с двоен стандарт, и 0 съчувствие, 0 мисли за околните, те са най-големите нарциси. Ген Х са от прикритите нарциси дето искат да го харесват но да не изглежда че се натягат  - гледат как да те прецакат невидимо.  Такаче на милениълите селфитата са последния проблем. Ген З е най прецаканото поколение резултат от поведението на Ген З

# 13
 • Мнения: 4 354
Обработените снимки са едната страна на медала, аз нямам такива познати.
Но споделянето на идилични и прочувствени слова към някого (вижте ни колко се обичаме!), видеа с акцентиране на къща и марка на кола имам. В същите тези семейства сговорът е голяма рядкост, имането (предвид стандартът, в който живеем) е нормално, но трябва да се цъка, лайкове трябват.
Да поддържаш измама е като да лъжеш преди всичко себе си, а времето си лети. Но пък всеки според своите разбирания.

# 14
 • Мнения: X
И аз не им вярвам на прочувствените словоизлияния по социалните мрежи, не, че не им го пожелавам щастието на хората, обаче животът учи, че като нещо е прекалено хубаво да бъде реално, то най-вероятно не е.

В духа на новото време, в което живеем, онзи ден ми попадна репортаж за нова професия в туристческите столици на Европа - гид по най-добрите инстаграм локации в града Joy Joy (+фотограф). Какво ли не измислят хората! Значи наемаш си един такъв, той те разхожда по най-instagrammable места за снимка в Амстердам и след два-три часа вече разполагаш с пълен набор снимки за качване и можеш на направиш отметка "Амстердам - посетен".

За протокола - обичам Инстаграм. Както всяка нова технология, социалните мрежи са нож с две остриета - могат както да обогатят живота ни, така и да доведат до негативи, обаче поведението на някои хора в мрежите може да бъде повече от чудато.

Общи условия

Активация на акаунт