ЛОНДОН - 13

• 48 761
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
Интересно за какво ? За шопинг ли ?

Иначе за забавления - Winter Wonderland в Hyde Park
И за двете ..а winter wonderland  съм го сложила в списъка,  може и нещо подобно на london dungeons

# 226
  • Варна
Много е сложно да се препоръча " нещо интересно ". Аз като отида и ми стига само това ,че съм там , обожавам Лондон , и то по всяко време на годината. Особено пък през декември , можеш само да вървиш и да гледаш украси.

За шопинга или по-скоро за разглеждане и емоции - бих влязла в Harrods, Selfridges , Liberty , ако сте с деца и в Hamleys. На час път с влак има аутлет на по-висок клас мода - Bicester village. Може да се отиде до Stratford shoping center, в чертите на Лондон е и има удобен транспорт .За пазари - Portobello road и Notting Hill, Camden.
На много места има коледни базари , миналата година харесах тези на Trafalgar square и London bridge.

В дворците Windsor , Hampton court, също украсяват празнично , в някои отварят и ледени пързалки. На много места в града също има ледени пързалки.
В Kew gardens и в Kenwood house правят светлинни инсталации / трябва билет предварително /.

Щом сте били няколко пъти, може да се излезе извън Лондон - разходка до Оxford например . Или да се избере по-малко градче , удобно за посещение с влак, в някои правят много хубави коледни базари.

veka , в Winter Wonderland има атракциони , включително "Виенско " колело, цирк, шатра с ледени скулптури , стрелбища, къщи с призраци, будки с храна и пиене, немско село , малко бараки със разни играчки за елха, ледена пързалка . От миналата година през сайта им се запазва слот за влизане и се плаща такса от 4-5 паунда. За всеки атракцион се заплаща отделно.
Няма свободен вход.

# 227
За традиционен коледен шопинг (или просто зяпане на красиви неща) с атмосфера — Fortnum & Mason. Но гледайте да е делничен ден, за предпочитане сутринта.

Christmas at Kew за разходка, градини и светлинно шоу, но си купете билети още сега.

# 228
  • Great Britain
Лондон е прекрасен целогодишно и денонощно.В момента е вълшебен. Винаги има какво да предложи. Зависи от вкус, предпочитания, усет, финансов аспект и т.н. И не на последно място вали, в момента денонощно.

# 229
Някой искал ли е връщане на ДДС на летището при напускане на Лондон? Интересува ме процедурата и условията

# 230
Граждани на ЕС не могат да искат връщане на ДДС за стоки, закупени в UK.

# 231
Привет, има ли значение от кой сайт ще закупя билет за влак от Лондон до летище Лутън - thameslinkrailway или eastmidlandsrailway? Дава ми едни и същи резултати, а доколкото знам са два различни превозвача. Също така ми показва, че трябва да се прикача на Luton Airport Parkway - т.е. билетът включва и DART? Благодаря предварително!

# 232
  • София
Няма значение.
Аз купувам билети от thetrainline.com, интерфейсът им е удобен.
Би трябвало да включва DART.

# 233
  • Варна
Проиграйте ситуации, като пишете крайна спирка Лутън паркуей и Лутън Еърпорт, ако за еърпорта ви дава по-висока цена, значи ДАРТ-а е включен в билета.

# 234
ако пишете до Лутън еърпорт, ще включва ДАРТ, ако пишете Лутън Еърпорт Паркуей не включва.

# 235
Здравейте,

с приятелка и децата ни (на 13 и 15г) летим другата седмица за Лондон, за да посетим коледните базари, да усетим коледната атмосфера и да разгледаме основните забележителности.Simple Smile

Моля за инфо и съвети, дали съм избрала правилната последователност на забележителности. (разполагаме с 3 пълни дни и е важно всичко да е стриктно организирано.

Билети ще купя през nationalexpress до гара Виктория (резервирах апартамент на Shaftesbury Avenue, Уестминстър (до Hyde Park и Пикадили съркъс))
С коя автобусна линия се пътува от летище Лутън до гарата?

Има ли приложение-навигация, което можем да ползваме, докато сме офлайн? (за да не се налага да купуваме карта)

Това е плана, който направих:

ЧЕТВЪРТЪК (07.12.2023)
- British museum
- Научния музей
- Коледни базари в околността

ПЕТЪК (08.12.)
- Бъкингамския дворец
- Hyde Park

СЪБОТА (09.12.)
- Greenwich - С koрабче ли е най-удобно? Резервацията от https://www.visitgreenwich.org.uk ли се прави?
- Скай гардън
- Катедралата "Св. Павел"
- Коледни базари в околността

НЕДЕЛЯ (10.12)
- Биг Бен, Парламента и Уестминстърското абатство
- towerbridge
- The Gunpowder Plot

Полетът ни е чак в 20:30, така че ако ви хрумва още нещо, което бихме могли да посетим на този ден, моля споделете.
Какъв транспорт до Liuton Airport да изберем и от къде, с оглед мястото на което ще сме последно?

Много благодаря за помощта!

Последна редакция: нд, 03 дек 2023, 15:53 от niki8210

# 236
Лично аз не бих сложила двата музея в един ден. Огромни са и не са много близо, ще изгубите излишно време в пътуване и накрая ще ви писне от гледане и ще претупате втория, а си заслужават.  

Бих комбинирала Природонаучния с Хайд Парк, който е точно до него, и с Бъкингамския дворец. По това време на годината не може да се влиза в двореца, така че само отвън ще го разгледате. Ако сте там след 13 декември, ще може да влезете в градините и двореца Кензингтън, които са в самия Хайд Парк. След това може да видите Биг Бен и Уестминстърското абатство и да се разходите из Челси, пак в района, и да позяпате квартала на богаташите. Може и да вечеряте там.

Втория ден бих започнала със Св. Павел, после Британския музей и Ковънт Гардън, които са на пешеходно разстояние. Има коледен пазар и много други неща. После може да се пуснете на юг към Темза, да прекосите моста Уотърлу и да тръгнете покрай реката в посока Borough Market. Има коледни пазари по този маршрут и супер гледки, особено вечер. И нелоши места за вечеря около Borough Market.

Третия ден бих започнала с Тауър Бридж и самия Тауър и после отивате на изток към Гринуич. Там също има коледен пазар и много хубав парк с гледка към Лондон.

Нещо такова.

# 237
  • Варна
За корабче за Гринуич няма смисъл от резервация , търсите Uber Boat. Ако е бурна реката , може с метро и DLR.
За забележителностите всъщност трябва да се слезе на Cutty Sark с DLR , не на Гринуич.

От Лутън за Виктория вижте автобусите на National express, имат сайт от който можете да купите билети. Другата автобусна компания е  Green live / Ariva , линия 757 , обаче сайта им е смотан. Ползвала съм ги преди години, но съм купувала билет на място.

Последна редакция: нд, 03 дек 2023, 23:44 от Сребърна паричка

# 238

Билети ще купя през nationalexpress до гара Виктория (резервирах апартамент на Shaftesbury Avenue, Уестминстър (до Hyde Park и Пикадили съркъс))
С коя автобусна линия се пътува от летище Лутън до гарата?

Според мен е излишно това ходене чак до гара Виктория. От Лутън до Пикадили съркъс има по-кратки маршрути. Вижте Google Maps - дава поне няколко варианта с по-малко смени на превозни средства. Гара Виктория е удобна дестинация за идващите от другите летища. От Лутън най-бързият транспорт е влак.

# 239
  • here and now
Влаковете имат стачка до 09.12, та не препоръчвам да разчитате на тях. Къде има, къде няма...
От гара Виктория с метрото и са на Пикадили съркъс .
Кой е по-краткия маршрут?

Green live / Ariva, имат билети онлайн, но трябва да се регистрираш и да им свалиш приложението. Закупените билети се активират при качване на автобуса и са валидни 2 часа след активиране. Ако някой се спре на тази опция да има предвид, че ако активира билета предварително, то може да "изгори". Билетите нямат час и място. Ако има място в автобуса се качваш, ако не - чакаш следващия. Може да се купят от шофьора, по-добре е да се платят с карта.
Имайте предвид, че ако решите да ползвате  Green live / Ariva до летището, то е добре да се качите от гара Виктория, защото когато автобуса се напълни(сега с оглед на стачките на влаковете се пълнят много бързо), той не спира по другите спирки до летището, освен ако някой няма да слиза, но обикновено никой не го прави.

Да допълня, за Скай Гардън, ако нямате билети или резервация, няма да ви пуснат, за Winter Wonderland Hyde Park, също.

Последна редакция: пн, 04 дек 2023, 00:15 от *Алис*

Общи условия

Активация на акаунт