Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

 • 30 897
 • 748
 •   1
Отговори
# 330
 • Мнения: 1 277
Според мен работни места има много, НО главно нископлатени.. те затова са и празни.. вече с 1500 лв трудно се живее, още по - трудно се развива ( дом, семейство, деца). В моя род всички назад имат по 1 достатъчно голям имот, за да живеят и децата там, но следващите са си взели техен.. предполагам, че от желание да не живеят със свекървата/тъщата 😄... То и аз така направих.

# 331
 • Мнения: 5 656
И обратното го има. Има места за квалифицирани хора, но такива няма. Правят се компромисни назначения да запълнят нуждата и след някакво време напразни надежди за напредък се разделят. В същото време наистина квалифицираните се гърбят с повече задължения, отколкото е приемливо.
Ако щете, компромисно е и качеството на много от касиерките в лидъл, особено в последната година.

# 332
 • Мнения: 2 479
Държавите създават достатъчно работни места, от които няма смисъл само, за да осигурят заетост. Това ако не е пари, за да не работиш, не знам.
Но теорията, която споменах не е моя, а на други хора. Запознати ли сте с world economic forum, в който всъщност членуват много богати, известни, влиятелни хора и политици? Прочетете каква е тяхната адженда и цели. Едно нещо което избухна е “you will own nothing and you will be happy”. Точно по този повод разсъждавам как биха го постигнали. Преди 3г не ги взимаха на сериозно, но като взеха да се сбъдват много конспиративни теории по време на ковид, започнаха да им обръщат внимание хората. Та как биха изпълнили тази мантра? Защото едва ли доброволно хората ще искат да се разделят с частна собственост, камо ли с имот. Ами единствения начин, който виждам е да го направят непосилно за обикновения човек да поддържа и плаща данъци на имот, да няма голяма файда да го държи и същевременно ако се оттърве от него, да има голяма полза като UBI. Много лесно може да се постигне ако това е политическата воля - слагаш зелени норми, слагаш прогресивен данък и данък за празно жилище, обявяваш базов доход за хора без имоти и стой та гледай как бързо бързо ще се промени картинката. Да о да греша, но wef ми изглежда реална заплаха за капитализма.

# 333
 • Бургас
 • Мнения: 5 157
bella-ciao, достатъчно е само джобса да отвориш, за да видиш за какво количество обяви става въпрос. За хора с всякаква квалификация.
И понеже живееш в Германия - скоро бях в Бавария, летището в Нюрнберг има безчет свободни позиции, които се убива да рекламира където може, включително и в метрото.
Липсата на работна ръка е драстична и се усеща в цяла Европа.
Да, може да се търсят основно нискоквалифицирани кадри, но и точно те най-лесно се заменят от изкуствения интелект. Касиерки, пълначи на бензиностанции, камериерки, берачи и косачи, и т.н.

# 334
 • Мнения: 503
Gogo, тая теория я има отдавна. На мен лично ми звучи направо като конспирация. Както ми звучеше и конспирация и измислица совалките на Борисов и Петков до Американското посолство и че ги натискат да правят правителство. Е  - оказа се че не са само обществена тайна и измислици. Та и в това може да има някаква истина. Това да принуждават хората (или по скоро да се почувстват да бъдат принудени) да си продават имотите, но на кой ще ги продават имотите (и останалите собствености)? На държавата евентуално, на нейните условия, защото щом те принуждават теб да продаваш, значи всички ще искат да продават и никой да купи. Не знам, на мен ми звучи в някакво далечно неопределено бъдеще честно казано. Правят някакви експерименти и с базовия доход, да и сега го има под формата на помощи, добавки за по - изпадналото население. Но всеки път като чуя раздаване на пари, всеки път си мисля - на кой и за какво ще ги дават тези пари, т.е. някой отсреща трябва да е произвел (стока, енергия, услуга) за да се възползваме от тези пари. За какво са ми шумата пари, злато, биткойни, като няма да имам какво да купя с тях? Кой ще е луд да работи като и на него ще му дават парите?? Тоя изкуствен интелект не е вездесъщ, засега го виждам само виртуален ... Физическата храна още не може да я произвежда. И не само храна - сгради, енергия, услуги. Представяме си дават ти пачка с пари - лежиш на слънчев остров сред палмите, и около теб хаитянки ти носят дайкири. Ами не е така, щото ако и на тях им дават ББД, няма да има кой да ми е сглобил и шезлонга под мен...

Последна редакция: ср, 07 юни 2023, 10:08 от Seiko7075

# 335
 • Мнения: 1 277
В другият живот хора.. в този ще се бачка... И то много.
Simple Smile

# 336
 • Мнения: 1 708
В моя род всички назад имат по 1 достатъчно голям имот, за да живеят и децата там, но следващите са си взели техен.. предполагам, че от желание да не живеят със свекървата/тъщата 😄... То и аз така направих.
И като почти всички млади вече имат, кой ще купува имоти в бъдеще? Аз имам доста познати, които отсега са купили апартаменти за децата си - да имат някой ден като пораснат. И в този форум редовно пишат такива хора.
Отделно има и много хора, които имат по няколко - кой дават под наем, кой държат празен "да има".
Отгоре на това са и всички апартаменти на възрасти хора, които ще умират и освобождават жилища. Хората над 60 са доста повече от хората между 0-20, на които в бъдеще ще са нужни жилища, защото ще формират домакинства.

Та накъде ще върви пазарът на имоти в бъдеще, когато повечето хора, които имат нужда от жилище, вече имат?
Нали сме в темата за имоти, все пак.

# 337
 • Мнения: 5 055
Tintina и защо е така ? Защото използваха короната за да прекратят много стабилни , защитени дългосрочни договори и сега искат сезонни и временни назначения. Ами хората пък не искат да ги правят на г*з .  Няма недостиг на раб. ръка. Тя не се е изпарила тази ръка за 2 или 3 години. Просто хората видяха какво става и си прекалкулираха ценностите.
Висококвалифицирани кадри трудно се намират, защото висока квалификация вече е голяма рядкост. От университетите излизат какви ли не минали с тройки и старата школа можеш да я търсиш сред пенсионерите ако са живи ... инженери и архитекти. Сега има висококвалифицирани @бръкни ми в джоба@ ... адвокати, финансови съветници и пр. ... но я намери кой да ти електифицира тролейбусна или влакова мрежа. Аз познавам един инженер на почти 80 ... на който още му звънят в къщи да погледне, да каже, да направи ...

# 338
 • Мнения: 1 277
По въпроса на Крис... Моят личен извод е, че в България пазара на имоти не се определя от търсенето толкова, колкото от цената на сиренето. В мозъка на продавача се случва следната мисловна десност, а именно "аз какво ще си купя, като продам за Х левчета".
И това е онова нещо, което определя цените на имотите. Разбира се, ще се правят корекции във времето (10, дори 15% +/-), но цени като от преди години.. забравете.

Та, ако някой пребори инфлацията.. Още по - добре, ако пребори световната инфлация. Та в идеалният сценарий, дори обърне процеса и я превърне в дефлация. То цените на имотите може и да паднат с около 20 до 40%. Но я сме живи да вивим, я не..

# 339
 • Мнения: 316
Не мисля, че в обозримо бъдеще ще настъпи момент в който достатъчно голям процент от хората, имащи нужда от жилище ще имат такова в желаният от тях град.  Дори в момента мнозинството от хората, даващи луди пари за някакви кутии в София имат имоти в други населени места, но не отиват да живеят в тях - а по-скоро продават наследствени имоти за да финансират покупката си.
По същия начин и след 20-30 години много биха продавали имоти например в затворени комплекси в Манастирски Ливади, купени от баба и дядо или от родителите им "да има за децата", за да си финансират част от покупката на имот например в Шанхай. Купувачи все ще се намерят - все пак граничим с 90 милионна държава с младо и увеличаващо се население, която предстои да се замогва.

# 340
 • Мнения: 1 708
По същия начин и след 20-30 години много биха продавали имоти например в затворени комплекси в Манастирски Ливади, купени от баба и дядо или от родителите им "да има за децата", за да си финансират част от покупката на имот например в Шанхай. Купувачи все ще се намерят
В това удебеленото не съм сигурен... Аз и сега не бих си купил в това гето, а след 20-30 години кой знае какво ще е там. Но кой знае, може да бутнат част от блоковете и да построят нормални улици, парк, площад, училище, да стане нормално място за живеене.

# 341
 • Мнения: 204
А възможно ли е, цените на имотите да не паднат, а да се повишават защото примерно могат да се изкупят от фирми, които да ги отдават под наем? Да кажем цели кооперации и блокове и повечето хора в бъдеще да са под наем и само малцина да имат свое жилище.

# 342
 • Мнения: 1 277
А възможно ли е, цените на имотите да не паднат, а да се повишават защото примерно могат да се изкупят от фирми, които да ги отдават под наем? Да кажем цели кооперации и блокове и повечето хора в бъдеще да са под наем и само малцина да имат свое жилище.

Пропускаш два фактора. Първият е народопсихологията ни, която стои на основите, че всеки трябва да си има къща / апартамент. Второто е, че в България такива големи фирми, които да купуват и отдават под наем.. няма. А и да има и да не знам.. сметката няма да излиза. Предатави си 100 имота по средно 120 000 евро и с наем... средно 400 евро. Как да стане? 😄

# 343
 • Мнения: 204
А възможно ли е, цените на имотите да не паднат, а да се повишават защото примерно могат да се изкупят от фирми, които да ги отдават под наем? Да кажем цели кооперации и блокове и повечето хора в бъдеще да са под наем и само малцина да имат свое жилище.

Пропускаш два фактора. Първият е народопсихологията ни, която стои на основите, че всеки трябва да си има къща / апартамент. Второто е, че в България такива големи фирми, които да купуват и отдават под наем.. няма. А и да има и да не знам.. сметката няма да излиза. Предатави си 100 имота по средно 120 000 евро и с наем... средно 400 евро. Как да стане? 😄

Може и така да е, но пък виж земеделската земя как я изкупуват и окрупняват. Никой не знае Simple Smile

# 344
 • София
 • Мнения: 358
Никоя голяма фирма в БГ няма да се занимава с покупка на имоти, за да ги прави нещо си, ама редом с това и да ги поддържа и т.н.!!!

По-скоро големите фирми строят, продават и т.н., не се занимават да купуват, ремонтират и т.н.!
Има няколко големи фирми, които бяха оставили част от построените от тях апартаменти и ги отдаваха,
но при цените на жилища и наеми в момента са започнали да ги продават! Вие си отговорете защо!

И да се сравнява земеделска земя с имоти за отдаване под наем е леко казано наивно.
В някои случаи земята се избива за под 10 години и не иска поддръжка, и няма как да стане повече, отколкото е!!!

От друга страна на 10 декара парцел може да построиш и 1000 апартамента. А такива имоти дори в София има колкото искаш!!!
Може да видите какво се случва в момента например в Зона Б-5! На запад от нея например, а и в самата нея има още много парцели!

Общи условия

Активация на акаунт