Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

 • 34 159
 • 748
 •   1
Отговори
# 735
 • Бургас
 • Мнения: 6 427
И нарочно си умрял, да им е гадно и на банката, и на застрахователя Simple Smile

# 736
 • Мнения: 7 723
HappyHeartbeat няма никаква логика подобна застраховка на кредит. Ти докато си жив кой ти го е застраховал ? Майка ти? Баба ти? Ти си теглиш кредит и го гарантираш с ипотеката. А наследника ти със застраховката ти живот, но получател на сумата е той, както и наследник на кредита, както и на ипотеката .
Всичко друго е глупости.
Освен ако банкте не подозират, че ипотекираните имоти не струват реално сумата и се страхуват да ги получат ... т.е. не разчитат на ипотеката като гаранция, а като средство за рекет.
Изобщо не ми е ясно за какво е тази измислена застраховка и добре че в Германия я няма и никой не ни е искал.

# 737
 • Мнения: 1 299
Личи си, че не ти е ясно. Аз нямам личен опит и се въздържам да развивам теории, но това твоето е откровена измислица.
Ипотеката е обезпечение по заема, не източник на плащане на вноските по него.
Застраховката към КРЕДИТА за имота (стандартно задължителна) е за да плати застрахователят оставащият размер по кредита, ако нещо се случи с теб. Не е нужно да е смърт. Има клаузи дори за загуба на доход - застрахователят ти плаща до 6 вноски, ако останеш без работа или ти намалее доходът поради майчинство.
Банката, когато ти дава ипотечен заем, иска да си подсигури размера на кредита. Не те проучва имаш ли, нямаш ли евентуални наследници.

Банките печелят от лихви и такси, не от продажба на ипотекирани в тяхна полза имоти.

# 738
 • Мнения: 2 766
Как да няма логика - и аз да бях банка, и аз бих искал да има такава застраховка, особено ако не я плащам аз, а си я плаща кредитополучателят.
Докато не ме подбият другите банки с оферти без такива изисквания, но явно всичките го искат.
Кредитополучателят може да е здрав и да изкарва 5к на месец и да плаща 2к вноска, но утре ако го блъсне кола нищо няма да изкарва. Ако дължи 200к на банката, а имотът обезпечение струва 180к примерно?
Като е отпускан кредита може да е струвал и 250, но какво му пречи след години да спадне на 150 - нима не е имало периоди на спад в миналото?
Банката обича да й е сигурно.

# 739
 • Мнения: 1 299
Затова се прави reassessment на обезпечението в съвестните банки. На 3 години се изготвя оценка от независим оценител и се сравнява с остатъка по главницата. Ако съотношението вече не я удовлетворява, ще поиска допълнително обезпечение или вече според договора дори е възможно кредитът да стане предсрочно изискуем. Това са добрите практики, но съм го наблюдавала само при редовни платци и възходящ пазар в последните три години.

# 740
 • Мнения: 3 503
Не съм чувала банка на територията на България да прави reassessment. Интересно дали има такава.

# 741
 • Мнения: 1 299
Има. Присъствах даже. Въпросът е дали го правят на всички или само на такива, които знаят, че ще издържат теста.

# 742
 • Мнения: 3 503
Има. Присъствах даже. Въпросът е дали го правят на всички или само на такива, които знаят, че ще издържат теста.
Коя е банката? И кой плаща за оценката?

# 743
 • Мнения: 7 723
Никаква логика няма.
Аз ако не разбирам това как ще го анализираш?

...

Иначе моя близка имаше казус с потр.кредит, починал кредитоискател и застраховка. Първо години наред я караха да погасява вноската, защото застр. не искаше да плаща. След спечелено дело, точило се години, кредитът беше приключен и погасен от застрахователя. Обаче, 2-3 години по-късно от банката пак започнаха да търсят близката ми да плаща по същия кредит. Добре, че пазеше всички документи и удостоверения за липса на задължения. Та, ако имате възможност да не завещавате кредит на наследниците си, би било най-добре, понеже 10тина от най-хубавите години на моята близка минаха в дела, нерви, гонене от ЧСИ-та и банки и прочие.

# 744
 • Мнения: 17 126
Ама пишете за коя държава говорите, защото е различно. Темата е за България между другото.

# 745
 • Мнения: 1 299
Аз за България говоря. Но силно ме съмнява нашите банки да са открили топлата врата и чуждите да не те задължават да се застраховаш, взимайки кредит за жилище. Особено пък в развитата държава, в която е bella-ciao. Че те там сключват почти повсеместно професионални застраховки (ако объркаш нещо на работа) и застраховки, които покриват риска по невнимание да счупиш нещо в нечий дом, докато си на гости и то по собствено желание, какво остава за имотите, които са такова сериозно перо от бюджета.

# 746
 • Sofia
 • Мнения: 9 861
Темата наистона е за България и малко досадно става с тези застраховки, но все пак да кажа, че от застраховка в България до застраховка в чужбина има километър разлика. Застраховка живот в България, 30 000 евро, застраховка живот в чужбина, 300 000 евро. Тук за да те застраховат за тази сума трябва да платиш хххх евро, там не. Същото е със застраховка на имоти.

# 747
 • София
 • Мнения: 2 527
На наш кредит правиха преоценка на ипотекираното имущество по наше искане. Кредитът беше за покупка на жилище плюс пари за ремонт на друго жилище. Ипотеката беше върху закупеното жилище и още една върху друг малък имот.
След три години, основен ремонт и покачени цени на недвижимите имоти, поискахме преоценка, за да свалим Ипотеката върху малкия имот. Стана.
Но не съм чувала за обратното. Странно е при непрекъснато растящи цени на недвижимостите. На теория стойността на обезпечението непрекъснато расте, а дългът намалява с всяка ежемесечна вноска. Но явно има всякакви случаи.

# 748
 • Мнения: 19 187
Simple Smile
Стигнали сме петдесета страница, заповядайте да продължим по същия културен начин обсъждането на НИ в България в новата тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=1567966

Общи условия

Активация на акаунт