Студенти в Нидерландия - 17

• 70 687
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте, студент 2ра година в Амстердам съм и имам следния казус. Преди около два месеца имах здравословни проблеми и ми се наложи да звъня на личния ми лекар тук. По негова препоръка отидох на изследвания. Абсолютно никъде нямаше написани цени на услугите. Днес ми дойде съобщение от застрохователната компания, че трябва да платя 200 евро за тези изследвания. Някой може ли да обясни как функционира тяхната здравна система при положение, че съм здравно осигурен в България, а тук плащам всеки месец здравна застраховка.

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 20:47 от emaks

# 76
Здравейте, студент 2ра година в Амстердам съм и имам следния казус. Преди около два месеца имах здравословни проблеми и ми се наложи да звъня на личния ми лекар тук. По негова препоръка отидох на изследвания. Абсолютно никъде нямаше написани цени на услугите. Днес ми дойде съобщение от застрохователната компания, че трябва да платя 200 евро за тези изследвания. Някой може ли да обясни как функционира тяхната здравна система при положение, че съм здравно осигурен в България, а тук плащам всеки месец здравна застраховка.
Всички разходи до 385 евро си ги плащаш сам,  над тази сума ги плаща застрахователната компания.

# 77
Като начало виж долу в писмото трябва да има мейл за връзка. Снимай от двете страни и им изпрати ЕЗОК с обяснение . При сина ми това беше достатъчно, като в този момент той нямаше още нидерландска застраховка.  От това което съм прочела в общите условия по договора на застраховката му, останах с впечатление , че при нужда се звъни или пише на координатор .  Пиши на твоята ЗК, те ще ти кажат какво да направиш - вероятно ще платиш и после ще ти възстановят разхода. Успех !

# 78
Моля те, напиши после как са се е развила ситуацията. Важна информация е.

# 79
  • Cobrs
Момичета, и тук да питам. Мейл от ТУ Айндховен за лотарията за общежития някой получил ли е? Все ми се струва, че не получаваме всички мейли. Мейл или съобщение някакво за плащане на такситата ме сме получавали. Само мейл с парола за достъп до университета ума получен.

# 80
  • София
Момичета, и тук да питам. Мейл от ТУ Айндховен за лотарията за общежития някой получил ли е? Все ми се струва, че не получаваме всички мейли. Мейл или съобщение някакво за плащане на такситата ме сме получавали. Само мейл с парола за достъп до университета ума получен.
Утре.

# 81
Всички разходи до 385 евро си ги плащаш сам,  над тази сума ги плаща застрахователната компания.

Това е така, но не е съвсем пълно и точно. Когато има сключена базова здравна застраховка, някои услуги се покриват напълно от застрахователя, за други се плаща част от сумата, а част се поема. Например посещение при джипи се поема от застраховката, някои от лекарствата също, но вероятно направените изследвания не се поемат. Затова трябва да се заплатят. Сумата от 385 евро (която се дължи) е с натрупване при ползване на услугите на годишна база. Възможно е да се заплати по-висок пакет здравна застраховка, която ще покрива повече безплатни услуги.
Като здравноосигурено лице в България, евентуално бихте могли да претендирате  сумата за възстановяване пред здравната каса като предоставите прегледи, епикризи, резултати, изследвания със съответните фактури всичко на ваше име. Дали ще я изплатят - това само те знаят.

# 82
Здравейте ,
Моля ако някой   има опит с работа като фрийлансър , да сподели .

Може ли да се кандидатсва за степендия , работейки като  фрийлансър?

Има ли някакви уловки и тънкости за които трябва да се внимава при регистрирането като такъв?

# 83
  • София
Аз се интересувах по този въпрос и питах тук, но не се включи никой с такъв опит. По принцип, доколкото съм проучвала, не е проблем да се взима стипендия. Води се нещо като счетоводство- колко часове са отработени и приходите се декларират като доход.  Съответно се плащат осигуровки и данъци, мисля около 800-900евро на година излиза, ако доходите са ниски под определен праг. Тук съща важи правилото за 50% от минималния доходи според възрастта на студента. Но това го чета по сайтове, нямам опит. Обаждала съм се в duo и от там ми потвърдиха, че може да се получава субсидията, когато лицето е фриилансър. Въпросът е да плаща данъци и осигуровки на държавата.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 10:45 от Peruanka

# 84
Добре заварили!

Хора, колко време след интервюто, получихте отговор от университета?!

Благодаря!

# 85
Здравейте,
Дъщеря ми е приета в WDKA, Ротердам.  Търсиме квартира в pararius и housinganywhere и нищо не става. Или не ни отговарят, или искат документ за месечен доход 6 000 E, или нещо друго, което няма как да стане. Днес неуспешно пробва да наеме общежитие от SSH. За около 2 минути всички стаи изчезнаха т.е. бяха заети. Моля, ако някой търси съквартирантка, или може да помогне с информация за квартира, да ми пише.
Здравейте, loly123 и моят син е приет в WdKA и минавам през същите неща, които описвате. Ако все още търсите или имате нужда от съквартирант, моля пишете. Всяка информация е ценна Blush Успех!

# 86
Здравейте, loly123 и моят син е приет в WdKA...
[/quote]

Ulibka, моля, отключете си личните съобщения, за да Ви дам телефона на дъщеря ми.

# 87
Технически университет Айндховен, някой да е получил мейл днес?

# 88
  • София
Технически университет Айндховен, някой да е получил мейл днес?
Да.

# 89
Здравейте, ако някой има интерес искам да споделя, че в Арнем най вероятно ще се освободи стая за 1 човек от 1 юли.

Общи условия

Активация на акаунт