Предстои ми хистероскопия - да поговорим - Тема 5

• 48 978
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Аз не бих искала да чувам истории за лоши резултати, особено предвид нищожната вероятност да е нещо различно от доброкачествено образувание, но Simple Smile Ще разкажа моята. Полип 8 мм (оказаха се много полипи при самата процедура), случайно открит на профилактичен преглед. Резултат от хистологията - EIN (предраково състояние, но по думите на док, измененията са били толкова големи, че е било трудно разграничимо от карцином). Последваща втора хистероскопия с цел аблация на ендометриума и хормонална терапия 4 месеца. Трета хистероскопия за биопсия - чиста. Фертилитет съхраняващото лечение е идентично при ранните стадии на рак, но хормоните са за малко по-дълго.
Та ...сега работим за бебе. И нищо, че не искаш да чуеш стандартното , но всичка минава бързо и всичко ще е наред независимо от резултата.  Simple Smile

Здравейте! Имам 2 раждания със секцио, правя ежегодни гинекологични (и не само, поради предразположеност към ракови болести по наследствена женска линия) прегледи. Винаги съм била първа група на цитонамазка ,като изключим периодите само скоро след ражданията. И сега .... Всичко си е нормално, докато не започнах да прокървявам след секс - веднъж, втори път и хайде на лекар - 11 ММ полип. Предстои ми втори преглед в Сряда и евентуално в Четвъртък прием за хистероскопия. Не ме е страх от процедурата, но съм с тромбофилия и може би само това малко ме притеснява. В лекаря си имам огромно доверие , но ме е страх от резултата от биопсията ... Имам две прекрасни дъщери, страхотен мъж и много страх ..   Сега имам нужда от някои отговори - нужен ли ми е болничен? Лекуващият ми лекар каза, че могат да ми дадат до 14 дни, но аз работя по цял ден в офис на компютър. Няма шефове, така че предполагам няма и болки и дискомфорт по-различни от при цикъл. Вие ползвахте ли болничен? Колко дни? После колко време не се вдига тежко ? Всяка вечер нося над 8кг раница+ някоя и друга чанта с покупки. Колко време се чакат резултатите от биопсията ( това е периодът, в който сърцето ми ще е пред пръсване )? Никой не знае, освен мъжа ми, не искам да притеснявам никого,ако се окаже ненужно. Но все по-често ми се иска да заспя и да се събудя след 2 седмици например, когато ще знам резултатите. Положителните стечения на обстоятелствата са ясни, но имам нужда да прочета и коментар на жена, при която не всичко е било наред. Искам не само да прочета заученото "не се притеснявай, всичко ще е наред", а "има риск, има шок,но има осъзнаване и борба"... Мили момичета, желая здраве на вас и всички близки ваши хора 🍀

Полипите всички ли бяха с такива размери или имаше и по-малки. От типа 'на краче' ли са били или нямате представа.. Радвам се, че всичко е наред вече.

# 541
Само този големият, който се виждаше на УЗ беше с този размер и на краче. Останалите бяха от 1 до 4 мм и (по спомен) бяха на широка основа. Но хистологично всичките бяха с промени, с изключение на един в канала близо до шийката, който си е бил най-обикновен.
Реално съм си ги имала вероятно много време, но на преглед изглеждаха като малко по-дебела лигавица.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 01:36 от Nancy93

# 542
Само този големият, който се виждаше на УЗ беше с този размер и на краче. Останалите бяха от 1 до 4 мм и (по спомен) бяха на широка основа. Но хистологично всичките бяха с промени, с изключение на един в канала близо до шийката, който си е бил най-обикновен.
Реално съм си ги имала вероятно много време, но на преглед изглеждаха като малко по-дебела лигавица.

Благодаря! И ако е удобно да споделите при кои лекари сте били при диагностиката и лечението.

# 543
Здравейте! Имам 2 раждания със секцио, правя ежегодни гинекологични (и не само, поради предразположеност към ракови болести по наследствена женска линия) прегледи. Винаги съм била първа група на цитонамазка ,като изключим периодите само скоро след ражданията. И сега .... Всичко си е нормално, докато не започнах да прокървявам след секс - веднъж, втори път и хайде на лекар - 11 ММ полип. Предстои ми втори преглед в Сряда и евентуално в Четвъртък прием за хистероскопия. Не ме е страх от процедурата, но съм с тромбофилия и може би само това малко ме притеснява. В лекаря си имам огромно доверие , но ме е страх от резултата от биопсията ... Имам две прекрасни дъщери, страхотен мъж и много страх ..   Сега имам нужда от някои отговори - нужен ли ми е болничен? Лекуващият ми лекар каза, че могат да ми дадат до 14 дни, но аз работя по цял ден в офис на компютър. Няма шефове, така че предполагам няма и болки и дискомфорт по-различни от при цикъл. Вие ползвахте ли болничен? Колко дни? После колко време не се вдига тежко ? Всяка вечер нося над 8кг раница+ някоя и друга чанта с покупки. Колко време се чакат резултатите от биопсията ( това е периодът, в който сърцето ми ще е пред пръсване )? Никой не знае, освен мъжа ми, не искам да притеснявам никого,ако се окаже ненужно. Но все по-често ми се иска да заспя и да се събудя след 2 седмици например, когато ще знам резултатите. Положителните стечения на обстоятелствата са ясни, но имам нужда да прочета и коментар на жена, при която не всичко е било наред. Искам не само да прочета заученото "не се притеснявай, всичко ще е наред", а "има риск, има шок,но има осъзнаване и борба"... Мили момичета, желая здраве на вас и всички близки ваши хора 🍀

Аз ползвах 7 дена болничен, реално освен на следващия ден след манипулацията не съм имала нужда от повече. Но ме дразнеха в офиса тогава и реших да се възползвам. Тежко ми казаха да не вдигам няколко дена, спазвала съм го. А за резултата, моята хистероскопия беше във вторник и в петък вече имах резултат. Иначе ме бяха предупредили,че е около 7 дена докато излезне резултата. Не се притеснявайте, всичко ще е наред.

# 544
А абсолютно винаги ли пращат за хистология ако са премахвани полипи?

# 545
А абсолютно винаги ли пращат за хистология ако са премахвани полипи?
Да, 100%.

# 546
И аз имам две раждания. В постменопауза съм. Това лято ми махнаха полип. Стоях три дни в болницата. Поради естеството на работата ми, реших да съм само 2 дни болничен плюс събота и неделя. Съжалявам, че не зарязах всичко и не си почивах у дома. Кървях около месец. Не обилно, но това ми образува стрес. Първите дни на работа имах и болки като при много болезнен цикъл. Относно хистологията - моята беше готова няколко дни по-рано. В болницата и докато чаках резултата, бях в голяма паника. Четох много медицински изследвания и статистики на наши и чуждоземски лекари. От всичко прочетено запомних, че полипите на шийката в много голяма част от случаите са доброкачествени. Полипите в матката при жени с цикъл също са в много висок процент доброкачествени. При жени в постменопауза, процентът на доброкачественост малко намалява. Но в няколко от изследванията пишеше, че зависимостта между участниците с не добра хистология, които имат роднини с онкологично заболяване и без такова, била пренебрежимо малка. Това го приемам, че вероятно не е наследствено.
От поста Ви разбирам, че се следите редовно и си обръщате внимание, което е предпоставка за благополучен резултат. Пожелавам Ви всичко да мине по живо, по здраво и скоро да ни се похвалите, че всичко при Вас е наред! 🍀

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 21:40 от Poca2019

# 547
Момичета, направо съм отчаяна. Три месеца след хистероскопия и аблацио, съм пак с две миоми - 34 мм и 22 мм.
Нали аблациото гарантираше поне две години да не се образуват?
Понеже ги видя гастроентеролог на ехограф, а не гинеколог, той ми обясни, че могат да пораснат за три месеца ?!? Дали този Примолут Нор направи беля, защото те от хормоните се хранели, ми каза доктора?
Не знам, другият път мисля да махам матка.

# 548
Някоя от вас да има Ашерман синдром,след едно много проблемно секцио с атония на матката сега днес ми сервираха,че имам такова срастване и доста се притесних тъй като планирам ембриотрансфер.

# 549
Аз развих Ашерман след многото оперативни хистероскопии. В резултат на това не ми растеше лигавица, въпреки шепите естроген, които гълтах. Отстраниха ги с нова хистероскопия и слагахме гел няколко пъти, та вече успях да отгледам нова лигавица.
Предполагам, че ще ви препоръчат да изрежат каквото има и да отложите трасфер, докато не се възстанови нормалният размер на матката и ендометруима.

# 550
Аз развих Ашерман след многото оперативни хистероскопии. В резултат на това не ми растеше лигавица, въпреки шепите естроген, които гълтах. Отстраниха ги с нова хистероскопия и слагахме гел няколко пъти, та вече успях да отгледам нова лигавица.
Предполагам, че ще ви препоръчат да изрежат каквото има и да отложите трасфер, докато не се възстанови нормалният размер на матката и ендометруима.

При кой лекар или лекари сте правили хистероскопия след като ви потвърдиха диагнозата.Също така колко време отнема да стане ок лигавицата евентуално..Също така нужно ли е след това да се приемат някакви естрогенови препарати, защото първия път успях на естествена лигавица, но сега ако е по-тънка едва ли ще стане така.

# 551
Каква упойка се бие за хистероскопия - спинална или венозна краткотрайна ? / Питам за Вита и Майчин Дом/

# 552
Каква упойка се бие за хистероскопия - спинална или венозна краткотрайна ? / Питам за Вита и Майчин Дом/

А др Калчев и Ковачев знаете ли каква използват или пак зависи от вида хистероскопия..Сякаш предпочитам венозна,от спиналната си ме е страх повече.

# 553
Калчев е с венозна

# 554
Здравейте, кой доктор бихте ми препоръчали за диагностика на истмоцеле? Трябва ми наистина добър гинеколог за второ мнение.

Общи условия

Активация на акаунт