Думи, които "излизат" от употреба

• 181 725
  • 5 890
  •   2
Отговори
# 5 505
томува

Тежко томува,(на този),който се излъже.

# 5 506
Никой не сменя думата "негър" във вече преведените книги на български И темата не е за консервативно балалайкане.
Как никой? Я намери ново издание на Доктор Дулитъл. Не само че са орязали подробностите, че принца бил черен, но има и обяснения в края на книгата как авторът щял да бъде съгласен с тия поправки.

# 5 507
  • Обран бостан ;)
Е, как така Монтенегро??? Нали „негър“ не е политкоректна дума, даже заглавия и съдържание на книги подменят...

Монтекюмюро. Wink

кюмюр - дървени въглища.

# 5 508
Аркаръ или на аркаръ. Т.е. на една страна, накриво. Не зная дали въобще е била в употреба, нито помня откъде или от кого съм я чула, но много ми харесва. Една такава звучна. Употребявам си я - в тесен кръг, разбира се.
На кестерме е подобно.

# 5 509
Айкаръ го знам, за правопис не претендирам.
Навремето работех в близко село и на един шофьор на автобуса му викаха Стоян Айкаръта, че като караше, все се обръщаше настрани. Simple Smile

# 5 510
Не съм я чувала тази дума, но с подобно значение много използвахме думата калъч. Особено при игра на зарчета и когато някое се опре в нещо и застане накриво.
И една друга подобна - чорчик.

# 5 511
  • София
И аз за чорчик се сетих.

# 5 512
  • Пловдив
Моя мъж в момента яде нещо, наречено ашчак. Според него ашчака не бил като катъка, т.е. не е едно и също. Аз това нито го ям, нито го приготвям.

# 5 513
Не съм чувала за „ашчак“. Моля те, попитай го какво е това.
Обожавам катъци всякакви – оригинални и ментета.

# 5 514
Ахчакатък е катък приготвен в глинена стомна, за да го изкараш, чупиш стомната.

# 5 515
Хала или Ала Simple Smile

# 5 516
  • Пловдив
Е у нас се приготвя в трилитров буркан. В момента има зареден. Ашчак се казва, сигурна съм, накарах го да ми го каже буква по буква. Той го знае от бабите си. Имало го е тук, в региона около Карлово - Сопот - Песнопой.

# 5 517
Добавям една диалектна дума - шикла. Това са игличките  на бор, изпадали отдолу под него. В шопско-македонски диалект.

# 5 518
  • Ю Ес ъф Ей
Стъргало. В смисъл на главната улица.

# 5 519
Скоро не съм чувала да се използва "чини ми се" в смисъл "струва ми се".

Общи условия

Активация на акаунт