Думи, които "излизат" от употреба

• 181 696
  • 5 890
  •   1
Отговори
# 5 550
Коскоджамити - аз си я употребявам, коскоджамити началник, например.

# 5 551
Коскоджамити - аз си я употребявам, коскоджамити началник, например.

Старшина например. Голям началник!

# 5 552
Винаги съм мислела, че това са поне 2-3 думи Joy

# 5 553
  • Майничка
Коскоджа ми ти. Първата е турцизъм, нещо като най-голям, другите са местоимения в някаква самобитна употреба. Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша.

# 5 554
  • Down south
"Джереме"
Гледаме кученцето (Chihuahua) на близки приятели за уикенда. Той ми се качва буквално нс главата.
 Нарекох го джереме, без да се замислям Blush

# 5 555
  • София
Ешмедеме знаете ли какво е?

# 5 556
# 5 557
  • Майничка
Банкет. 🙂

# 5 558

По същество да. Но думата е по-стара и когато се е използвала не са знаели какво е банкет Simple Smile

# 5 559
Срещнах в една тема дума, която помня от баба ми, и ми стана много мило. Не съм я чувала от десетилетия.
"Побояли" - със значение "навирили глава, тръгнали да правят нещо необмислено, опасно или безотговорно, и не могат да бъдат разубедени или спряни", баба ми го употребяваше и за рано тръгнали по момчета момичета.

# 5 560
Според тълковния речник (и аз така го знам и съм го ползвала) значението е точно обратното: не се осмелявам, не се решавам, обзема ме страх. Идва от "боя се", което е синоним на "страхувам се" ("Не бойте се, деца!").
"Побоя се да влезе сам в гората, да не го срещне мечка".

Цялата речникова единица:
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0 … C%20%D1%81%D0%B5/

# 5 561
Според тълковния речник (и аз така го знам и съм го ползвала) значението е точно обратното: не се осмелявам, не се решавам, обзема ме страх. Идва от "боя се", което е синоним на "страхувам се" ("Не бойте се, деца!").
"Побоя се да влезе сам в гората, да не го срещне мечка".

Цялата речникова единица:
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0 … C%20%D1%81%D0%B5/

Това са различни думи. Визирам диалектно и локално ограничено значение, което, както написах, не бях чувала от десетилетия.

# 5 562
Това е същата дума, просто диалектната употреба се е отклонила от обичайната за лексемата и нейните производни (или бабата не е знаела какво значи - и до днес много често хората употребяват думи в речта с грешно значение).

# 5 563
Може би по-скоро идва от “бой” със значение на “ръст” (големина).

# 5 564
"Джереме"
Гледаме кученцето (Chihuahua) на близки приятели за уикенда. Той ми се качва буквално нс главата.
 Нарекох го джереме, без да се замислям Blush

Какво означава джереме?

Общи условия

Активация на акаунт