Думи, които "излизат" от употреба

• 181 681
  • 5 890
  •   1
Отговори
# 5 595
Партизан, ятак - вече неупотребявани думи.
И землянка. А от "Овчарчето Калитко", се сетих думата калитко. Поне по мое време се употребяваше за загубеняк или човек на когото не му върви.

Калитко я знам с обратното значение - голям късметлия.

# 5 596
Запалянко.
Сега всички са фенове.

То да е само за спорта, да го преглътне човек. Ами и на певци,групи и актьори са фенове, на модни марки дрехи, на парфюми. Няма любител, няма привърженик.

# 5 597
А от "Овчарчето Калитко", се сетих думата калитко. Поне по мое време се употребяваше за загубеняк или човек на когото не му върви.

И аз така я знам. „Голям си Калитко“ – в смисъл на карък, загубеняк.

ПП Мъжът ми обаче твърди, че било късметлия. А, де... Simple Smile

# 5 598
И двете едновременно е:
Калиткото е загубеняк, човек без качества/квалификация, който незаслужено и по стечение на обстоятелствата е извадил късмет/ударил кьоравото.

# 5 599
Мисля, че това калитко е дошло от пропагандната детска книга "Овчарчето Калитко". Въпросният, естествено, винаги излиза от трудни ситуации . Както Бай Ганьо е станало нарицателно, та и Калитко.

# 5 600
Да, разбира се, че е от нея. Навремето тези пропагандни четива бяха задължителни-принудителни за четене (също "Митко Палаузов", "Павлик Морозов" и т.н.)

# 5 601
Сетих се за дума употребявана от едната ми баба "ваджишки" в смисъл на лош, проклетия.

# 5 602
И моята баба го употребяваше. И ваджия също.

# 5 603
Моята баба използва по-друга разновидност - ваджийски Simple Smile

# 5 604
Абе не съм сигурна дали ваджишки, или ваджийски, едно от двете беше.

# 5 605
"Ех, къде ли е, ваджишка! -
рече булката с въздишка."
(от "Мързелан и Мързеланка")

# 5 606
Кобия - проклета жена, вещица (като обида); диалектна дума от румънски

# 5 607
  • Ю Ес ъф Ей
Да, разбира се, че е от нея. Навремето тези пропагандни четива бяха задължителни-принудителни за четене (също "Митко Палаузов", "Павлик Морозов" и т.н.)
"Митко Палаузов", "Овчарчето Калитко", "Ленко", "Дъщерята на партизанина", "Неуловимият Шишко" бяха от поредицата "10 книги на свободата". Останалите не ги помня. "Павлик Морозов" не беше от тая поредица. Като си помисля, що безсмислици съм изчел като ученик... Ама поне речникът се обогатяваше. Simple Smile

# 5 608
  • Обран бостан ;)
"Митко Палаузов", "Овчарчето Калитко", "Ленко", "Дъщерята на партизанина", "Неуловимият Шишко" бяха от поредицата "10 книги на свободата". Останалите не ги помня. "Павлик Морозов" не беше от тая поредица. Като си помисля, що безсмислици съм изчел като ученик... Ама поне речникът се обогатяваше. Simple Smile

Трябвало е "Винету" да прочетеш Sunglasses

# 5 609
От партизанската лексика също
явка - място на явяване; ползвам я понякога, не знам дали ме разбират;
позив - но не за повръщане, а като синоним на флаер.

Други

бакър, бакърен
пиринчен (пръстен) - направен от медно-цинкова сплав като месинг или бронз.

Общи условия

Активация на акаунт