Думи, които "излизат" от употреба

• 181 648
  • 5 890
  •   3
Отговори
# 5 640
Люлките помня, но никога не съм чувала тази дума, нито по някакъв друг специфичен начин да ги наричат...

# 5 641
И аз не съм. Имахме доскоро в близост, даже може още да стоят.

# 5 642
На кое казваха клатушка?

# 5 643
На кое казваха клатушка?
Аз това наричам клатушка, но виждам, че и други типове съоръжения се наричат така.

# 5 644
  • София
На кое казваха клатушка?

Аз на това

# 5 645
За грейката - очевидно, според мен, грейка като част от екипировката за ски, се използва в този си смисъл само от хората, които карат ски. Не искам да възобновявам спора. Просто ЧС като спомена и се сетих и че съм чувала това значение от познати, които карат ски. Вероятно "скиорите" още си използват думата, понеже темата е за остаряващите думи. Но в смисъла на капитониран елек, по-скоро не съм я чувала скоро.

# 5 646
Марудници - диалектна родопска стара дума за вид по-пухкави палачинки.

# 5 647
  • Пловдив
За грейката - очевидно, според мен, грейка като част от екипировката за ски, се използва в този си смисъл само от хората, които карат ски. Не искам да възобновявам спора. Просто ЧС като спомена и се сетих и че съм чувала това значение от познати, които карат ски. Вероятно "скиорите" още си използват думата, понеже темата е за остаряващите думи. Но в смисъла на капитониран елек, по-скоро не съм я чувала скоро.
Аз карам ски откакто се помня (40 + години) - за мен грейка беше панталон, гащеризон, изобщо нещо с крачоли. От моя опит чак после грейка придоби значение на дебел елек.

# 5 648
Със сигурност сме я казвали, но вчера я ползвах - чиляк Simple Smile

# 5 649
За елек наскоро чух думата дорамка. Демек до рамото.
Не знам дали е някакъв диалект, но едва ли, момичето е от София.

# 5 650
Оливия. Старите хора така наричаха олиото.

# 5 651
Оливия. Старите хора така наричаха олиото.
А то явно е дошло от името на зехтина, не на слънчогледовото олио.

# 5 652
Да, потвърждавам за "оливия",  че се употребяваше за олио. И "салца" за концентрираното доматено пюре.

# 5 653
Със сигурност сме я казвали, но вчера я ползвах - чиляк Simple Smile

И ние си имаме един семеен израз, любим на татко, опасен чиляк. Kissing Heart

# 5 654
Снощи казах нещо, което мъжът ми не знаеше “ащисвам”, “ащисало” - разчиствам, оправям, освобождавам. Подредил е в мазето и се е освободило място и аз казах “виж как се е ащисало”

Общи условия

Активация на акаунт