Думи, които "излизат" от употреба

• 182 685
  • 5 924
  •   2
Отговори
# 5 910
Не е ли достлука?
Дост не съм чувала никога.

# 5 911
"дост" не съм го чувала, но "достолук" - да. "да развалиш достолука на някого", като израз.
По-скоро съм чела, отколкото чувала. Съвсем си е в темата за архаичните думи.

"С него бяхме сватове."

"По телефона сватба не става."

# 5 912
Достлук е, да.

# 5 913
Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) e българска политическа партия. Тя е учредена през 2016 година. Неин председател е Лютви Местан, бивш член на ДПС.
Абревиатурата ДОСТ отговаря на турската дума dost, която означава „приятел“

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1% … D0%BE%D1%81%D1%82

# 5 914
Който знае турски, да каже какво означава наставката -лук или -лък:  среща се в думи като достлук, комшулук, кутсузлук, хайдутлук, съответно в калабалък, чорбаджилък, ергенлък, пашалък... Явно значи нещо, но не ми се рови какво.

Последна редакция: вт, 02 дек 2025, 13:48 от BernardaM.

# 5 915
  • Обран бостан ;)
Биз-бизе съм го чувала,дост не съм.

Биз-бизе е за далавера. Буквално значи ние-на нас. Нещо като шуробаджанащина.

# 5 916
Биз бизе го знам от баба, като много близки, комбина.

# 5 917
Близки по линия на дававерите Simple Smile

# 5 918
Който знае турски, да каже какво означава наставката -лук или -лък:  среща се в думи като достлук, комшулук, кутсузлук, хайдутлук, съответно в калабалък, чорбаджилък, ергенлък, пашалък... Явно значи нещо, но не ми се рови какво.

Лук, лък е като нашето ство

дост = приятел
достлук = приятелство
комшу = съсед
комшулук = съседство
хайдут = разбойник, бунтовник
хайдутлук = бунтовничество
и т.н.

От споменатите примери мисля, че само калабалък не се вписва, макар че завършва на лък, всъщност се състои от кала(кале, крепост)  и балък (риба; Краси Балъков = Краси Рибарски Simple Smile ) и двете заедно означават суматоха, много народ и пр. като място, на което има много риба, рибарник и т.н.

# 5 919

Лук, лък е като нашето ство

дост = приятел
достлук = приятелство
комшу = съсед
комшулук = съседство
хайдут = разбойник, бунтовник
хайдутлук = бунтовничество
и т.н.

От споменатите примери мисля, че само калабалък не се вписва, макар че завършва на лък, всъщност се състои от кала(кале, крепост)  и балък (риба; Краси Балъков = Краси Рибарски Simple Smile ) и двете заедно означават суматоха, много народ и пр. като място, на което има много риба, рибарник и т.н.

Много благодаря за информацията! Да, така думите придобиват ясен смисъл.

# 5 920
Ха, не знаех, че балък означава риба. Нали се използва и в смисъл на глупав, наивен човек.

# 5 921
  • София
В България ясно какво е балък, но на турски си е чисто и просто риба.

# 5 922
  • Ю Ес ъф Ей
Лапнишаран.

# 5 923

"Biser" is a French verb meaning "to kiss" and is informal. While it can refer to a friendly or romantic kiss, it's important to note that the similar-sounding word "baiser" has a vulgar meaning as "to have sex".

То и като на английски, трябвало да се внимава с произношението на can't - щото едното значи не мога/не може, а другото - женският полов орган, май.

# 5 924

"Biser" is a French verb meaning "to kiss" and is informal. While it can refer to a friendly or romantic kiss, it's important to note that the similar-sounding word "baiser" has a vulgar meaning as "to have sex".

То и като на английски, трябвало да се внимава с произношението на can't - щото едното значи не мога/не може, а другото - женският полов орган, май.
Да, второто се пише с u и се произнася с по-изразено “ъ” отколкото can’t, което ам англ е по-скоро “Кент”, а брит англ е по-скоро “Каант”.

Общи условия

Активация на акаунт