Кратки въпроси – бързи отговори (Техника и електроника, компютри, програми)

• 46 628
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
Дадох линк и качих скрийншот на моят, че е RETAIL. Как пък не видяхте... Rolling Eyes
ами на самия сайт са си описали, кое как, макар и да са пропуснали някои факти: wincdkey.com/faqs/
Най-малкото твърдят, че RETAIL-а не може да се активира на друга машина.
А от други източници се твърди, че тези кийове едно на ръка могат да се деактивират, в случай, че този който ги издава спре да плаща (т.е. може и да е Понци схема, докато един ден продавача (който е лицензиран, срещу годишна такса) не си тръгне и след като спре плащането MS да деактивира всички ключове).
Има и трети вариант - MSDNR retail ключове предвидени за разработчици, а не за продажба.
Абе да сме честни - тези ключове, на тези пари не са съвсем точно 100% легални, но докато минава номера ще се ползват. До тук не съм имал проблеми и не очаквам да имам проблеми, защото нито Линукс, нито за Mac OS се плаща и на MS им е много трудно да продават самия Windows като продукт.
За мен лично не е проблем OEM/Retail щом самия софтуер се дърпа официално от MS и се активира легално през MS.
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/what-is-de … 9703-8a1b53656198
Ако се взима лиценз от подобни сайтове, да е RETAIL, а не OEM.

Очевидно лицензионните ключове са издадени от Microsoft, но на кого и за какви цели не е ясно. Веднъж издадени, те са валидни. Няма такова нещо като "могат да се деактивират, в случай, че този който ги издава спре да плаща". Тези ключове не са на принципа на абонаментна програма. Офис продуктите са на такъв абонамент.
Microsoft подаряваше Windows 10 буквално години дори на активиралите Windows 7 нелегално. Явно им е все тая.

# 556
  • Sofia
Тръгнало ми е на въпроси, та ще задам нов. Simple Smile

След преинсталиране на Windows-а (все още съм с 10), заглавията на всичките ми папки започнаха да се визуализират по начина, показан по-долу, а преди категорично не беше така (думите си излизаха цели, без разкъсване). Винаги преглеждам файловете си, като Large icons. Ето за какво говоря:

Ужасно дразнещо е, хора! Confused Има ли как това да се оправи?! Не намерих подобна настройка.

Гледам, че в Internet някакви хора са споделили за сходен проблем, но никъде не е написано какво е решението.

И само да допълня, че тази неуредица е налице, само когато ползвам кирилица. Когато имената на папките са на латиница, думите не се разкъсват така грозно.

# 557
  • Sofia
Дадох линк и качих скрийншот на моят, че е RETAIL. Как пък не видяхте... Rolling Eyes
ами на самия сайт са си описали, кое как, макар и да са пропуснали някои факти: wincdkey.com/faqs/
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/all/what-is-de … 9703-8a1b53656198

Очевидно лицензионните ключове са издадени от Microsoft, но на кого и за какви цели не е ясно. Веднъж издадени, те са валидни. Няма такова нещо като "могат да се деактивират, в случай, че този който ги издава спре да плаща". Тези ключове не са на принципа на абонаментна програма. Офис продуктите са на такъв абонамент.
Microsoft подаряваше Windows 10 буквално години дори на активиралите Windows 7 нелегално. Явно им е все тая.
Чакай малко. Ти не питаш, а само се правиш, че търсиш отговор!
Аз знам какво значи "принципно" ритейл. Въпроса е, че самият доставчик, който ти продава въпросните ключове (един от многото) ти е написал изрично, че техните Retail не могат да се преинсталират. Не знам защо дори го коментираме.
Цитат
What are Retail Software products?
Retail Software products are the same products you would purchase at local software stores. They are packaged for retail sale and usually include the retail box, CDs, a manual, the paper license agreement, and an Activation key. Similar to OEM software, a Retail Product is licensed for use on one computer only.
В крайна сметка ти официално ли го взимаш от Майкрософт или от доставчик като wincdkey?

Ако канала е ритейл на Майкрософт - да няма проблем, но когато е на "партньор" който взима волюм лицензи вероятно е различно. Защо? Защото всеки един договор може да е индивидуален - примерно Retail може да значи че имаш диск с книжка и т.н.т. закупен на дребно. А не как може да се ползва лиценза - и това се решава от лицензионния сървър, който активира ключа. По същия начин има и OEM лицензи които позволяват множество активации на един и същи ключ (2, 4 и т.н.т.).
Така, че в случая бих вярвал на конкретния доставчик за точно това което купува.
Защо не извадиш конкретната информация, която твоя продавач твърди, както показах по-горе за wincdkey, вместо да си говорим празни приказки и да подвеждаме хората които биха купили такъв лиценз.

По същия начин съм имал проблем с ритейл диск, с етикет и т.н.т. закупен преди години за $40 от Амазон (тогава това беше съмнително евтино) и нямаше как да се активира онлайн и трябваше да звънна в САЩ на телефоните на MS - и след разговор със служител и продиктуване на кода от самия лицензионен стикер ключа стана пак валиден. Т.е. проблем да се активира и деактивира от MS лиценза е напълно възможно!

Аз лично нямам проблем, че ако купя лиценз за 1-2$ и спре да работи след 2 години съм ок, но прекалено много информация не се знае.

# 558
Ех като се заинатите значи.
Няма Retail Volume. Ако някой си позволи при сключена сделка за Volume licensing да препродава MAKовете, ще му се случи доста неприятна случка.
Няма OEM многократна активация. ОЕМ се активира веднъж лицензът на първият компютър на който се инсталира и живее толкова колкото и машината. ОЕМ не може да се използва за директен ъпгрейд. Не казвам, че не става, но не може да се използва. Нарушава се споразумението.
Лицензите които предлага Чревоугодник са ОЕМ и retail. Кой продава ритейла няма  никакво значение. Това е все едно да си купиш сирене от дадена марка от фирмен магазин или от търговец на дребно в квартала. Все си е същата марка сирене. Затова след като в лиценза пише Retail Channel търговеца може да ти казва една камара неверни неща, но твоят лиценз може да се прехвърля и на друг компютър

# 559
Скрит текст:

Чакай малко. Ти не питаш, а само се правиш, че търсиш отговор!
Аз знам какво значи "принципно" ритейл. Въпроса е, че самият доставчик, който ти продава въпросните ключове (един от многото) ти е написал изрично, че техните Retail не могат да се преинсталират. Не знам защо дори го коментираме.
Цитат
What are Retail Software products?
Retail Software products are the same products you would purchase at local software stores. They are packaged for retail sale and usually include the retail box, CDs, a manual, the paper license agreement, and an Activation key. Similar to OEM software, a Retail Product is licensed for use on one computer only.
В крайна сметка ти официално ли го взимаш от Майкрософт или от доставчик като wincdkey?

Ако канала е ритейл на Майкрософт - да няма проблем, но когато е на "партньор" който взима волюм лицензи вероятно е различно. Защо? Защото всеки един договор може да е индивидуален - примерно Retail може да значи че имаш диск с книжка и т.н.т. закупен на дребно. А не как може да се ползва лиценза - и това се решава от лицензионния сървър, който активира ключа. По същия начин има и OEM лицензи които позволяват множество активации на един и същи ключ (2, 4 и т.н.т.).
Така, че в случая бих вярвал на конкретния доставчик за точно това което купува.
Защо не извадиш конкретната информация, която твоя продавач твърди, както показах по-горе за wincdkey, вместо да си говорим празни приказки и да подвеждаме хората които биха купили такъв лиценз.

По същия начин съм имал проблем с ритейл диск, с етикет и т.н.т. закупен преди години за $40 от Амазон (тогава това беше съмнително евтино) и нямаше как да се активира онлайн и трябваше да звънна в САЩ на телефоните на MS - и след разговор със служител и продиктуване на кода от самия лицензионен стикер ключа стана пак валиден. Т.е. проблем да се активира и деактивира от MS лиценза е напълно възможно!

Аз лично нямам проблем, че ако купя лиценз за 1-2$ и спре да работи след 2 години съм ок, но прекалено много информация не се знае.
Да те поправя, че аз не търся отговор, защото въпрос не съм задавал, а давам отговор(обяснявам).

Всъщност в цитираното от теб не пише, че Retail лиценза не може да се активира отново, а че може да се активира на един компютър, демек не на два едновременно и повече, както е при Volume лицензите. Ти го интерпретираш по грешен начин. Microsoft разграничава три вида лиценз - OEM, Retail и Volume. Просто казано OEM лиценза върви с машината, а Retail с клиента. Измисляш си свои варианти"може да се сключи договор с такива и такива условия", ама "има OEM ключове, които може да се активират многократно..." Единственият, който подвежда, си ти! Няма такива измислени варианти, като твоите.

# 560
  • Sofia
Не, имам предвид, за канала за доставка - примерно ВСЕКИ ключ който си купиш самостоятелно (както е през тези сайтове) е Ritail!
Очевидно, защото си купуваш лиценз без да купуваш машина с него.
Обаче това което получаваш може да е ОЕМ. Т.е. нелегално!
Както и да го пишеш и обясняваш тези лицензи са нелегални и подлежат на деактивиране от MS, ако преценят.
По същия начин ОЕМ лиценз МОЖЕ и съм го активирал повторно на нова "машина". Трябва да е ясно, че оператор в MS може да го направи.
При мен машината беше реално същата покупка, но с подменен хардуер заради дефект.
Т.е. лиценза е ОЕМ (дошъл легално с лаптоп), след дефект и ремонт в сервиз, лиценза бива спрян от MS, защото е OEM.. един телефонен разговор с MS и обясняване, че причината за разликата в хардуера е гаранционна подмяна - ОЕМ ключа магически проработи на новата машина. T.e. лиценза беше пренесен към нова машина - клиента същия.
За това потретвам - какво пише ОЕМ, Retail е без значение, защото А) в тези сайтове се продават нелегално тъй или иначе Б)тези ключове могат да се "преправят" през съответния интерфейс към лицензионния сървър В) могат да се реактивират/деактивират

# 561
Т.е. лиценза е ОЕМ (дошъл легално с лаптоп), след дефект и ремонт в сервиз, лиценза бива спрян от MS, защото е OEM.. един телефонен разговор с MS и обясняване, че причината за разликата в хардуера е гаранционна подмяна
Лиценз не се спира. Rage
Това с COA SLP които могат да активират повторно по телефона е от времето на Windows 7. Майкрософт отдавна спряха да издават такива лицензи. ОЕМ за Windows 10 са предишните OEM SLP и при гаранционна подмяна на дъно ти го подменят отново с такова.
Няма такава игра Майкрософт или който и да било да ги преправя.

# 562
1. Не, имам предвид, за канала за доставка - примерно ВСЕКИ ключ който си купиш самостоятелно (както е през тези сайтове) е Ritail!
2. Очевидно, защото си купуваш лиценз без да купуваш машина с него.
3. Обаче това което получаваш може да е ОЕМ. Т.е. нелегално!
4. Както и да го пишеш и обясняваш тези лицензи са нелегални и подлежат на деактивиране от MS, ако преценят.
5. По същия начин ОЕМ лиценз МОЖЕ и съм го активирал повторно на нова "машина". Трябва да е ясно, че оператор в MS може да го направи.
При мен машината беше реално същата покупка, но с подменен хардуер заради дефект.
Т.е. лиценза е ОЕМ (дошъл легално с лаптоп), след дефект и ремонт в сервиз, лиценза бива спрян от MS, защото е OEM.. един телефонен разговор с MS и обясняване, че причината за разликата в хардуера е гаранционна подмяна - ОЕМ ключа магически проработи на новата машина. T.e. лиценза беше пренесен към нова машина - клиента същия.
6. За това потретвам - какво пише ОЕМ, Retail е без значение, защото А) в тези сайтове се продават нелегално тъй или иначе Б)тези ключове могат да се "преправят" през съответния интерфейс към лицензионния сървър В) могат да се реактивират/деактивират
Предлагам да коментираш неща, които разбираш, защото е очевидно, че това не ти е силната страна. Държиш си на твоето, че ти си прав, макар всичко и всички да е против твоето твърдение. Такива хора как се наричаха?

1. Не е вярно. Може да е OEM, може да е Retail.

2. Няма връзка. В тези сайтове се продават и двата вида.
3. ОЕМ не са нелегални. Rolling Eyes
4. Ти го казваш, че са нелегални. Microsoft ли си?
5. Оператор какво е направил няма никакво значение. Чак се изнервям как не схващаш нищо.
6. Има значение дали е OEM или Retail. Другите са го схванали(то какво ли има да се схване, като е елементарно).
А) Няма никакви доказателства дали се продават легално или не. Това е твое недоказано твърдение.
Б) Не могат да се "преправят". Това да не ти е глина. Не можеш да промениш OEM в Retail и обратно.
B) Тц. Само Retail могат да се деактивират и активират, когато си поискаш, на която си искаш машина.

# 563
  • Sofia
Повечето ми информация е от времето когато си асемблирах всичко, но се съмнявам да е чак толкова променена, както си твърдите.
Примерно, отиваш във фирма, която работи с MS - не можеш да си купиш OEM лиценз, освен с хардуер - ако ти го продадат без да си купиш нещо просто е нелегален (т.е. имаш истински ключ, но този ключ не продаден според T&C). Това, че го ползваш и вероятно няма MS да се занимава с теб е 99.99% вярно и до там.
Когато купуваш лиценз без хардуер - за нормалния човек единствения начин е retail, всичко останало - пак е нелегално - не твърдя, че не се продават, а просто това което купуваш нарушава T&C. Дали ще има проблем за теб - вероятно не.
За няколко $ е ок, според мен риска.

# 564
Възможна ли е инсталация на hbo MAX на huawei? Дава ми, че не може без google play.

# 565
Здравейте, лаптопа има проблем състоящ се в това, че браузъра не отваря страници и месинджърите не работят.
Като се натисне WiFi бутона намира мрежата, но браузъра и месинджърите не работят.

# 566
  • в сърцата на децата <3
Здравейте, лаптопа има проблем състоящ се в това, че браузъра не отваря страници и месинджърите не работят.
Като се натисне WiFi бутона намира мрежата, но браузъра и месинджърите не работят.

Нещо изобщо индикира ли, че реално ИМА интернет? Ако включиш кабел пак ли е така? Само с тази мрежа ли прави проблем или и с други?

# 567
Иконката Уай фито си свети, но не сме пробвали с кабел как ще е.

# 568
  • София
  Huawei и Google се разведоха. Аз имам гривна Нuawei и андроид телефон и търсех определена функционалност, но се оказа, че са я махнали поради развалени отношения с Гугъл.

# 569
Не са развалени отношения с Гугъл, а са санкции наложени от правителството на САЩ.

Общи условия

Активация на акаунт