Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 238
  • 766
  •   1
Отговори
# 360
  • София, Bulgaria
Aз не виждам нищо чак толкова лошо в поведението на мъжа от сделката. Явно правилно е преценил, че има мегдан за преговори, и е избрал да почне така. Не по най-правилния начин, може би, но все пак е някакво начало. Мъжът ти не е трябвало да скача толкова, а да приеме нещата като пазарлък.

Коментарът е точно за продавачът и неговата реакция!

# 361
Aз не виждам нищо чак толкова лошо в поведението на мъжа от сделката. Явно правилно е преценил, че има мегдан за преговори, и е избрал да почне така. Не по най-правилния начин, може би, но все пак е някакво начало. Мъжът ти не е трябвало да скача толкова, а да приеме нещата като пазарлък.

Ами и на мен не ми хареса поведението на купувача. Няма лошо да иска коментара и то със стойността на наема ако му харесва. Но да си го е премълчал откъде е стигнал до този извод за сумата за намаляване. Няма и никаква логика, донякъде е бил прав съпругът на Томева, че му смята парите. Аз лично не видях връзката да се свали цената с наема, каква му е била логиката ??? Ако сваляш да кажем някаква сума, за евентуално решаване на проблем (теч от покрив, някакви конструктивни (но не и козметични) проблеми ...).  Друг е въпросът, че не бих реагирал лично толкова бурно, в крайна сметка е можело да стане конфликт и да приключи сделката без резултат.

# 362
  • Бургас
По принцип е хубаво към всяко нещо да се подхожда с повече разум и без много емоции.
Ако някой ми го беше казал това, когато бях на 20...

# 363
Какво е бъдещето на панелните блокове в България?

https://www.economic.bg/bg/a/view/panel-ili-novo-stroitelstvo-vy … bez-jasen-otgovor

😀 болната ми тема.

# 364
Прекалено идеалистично.. кой инвеститор и строител ще чака 20 години да си върне инвестицията и да има някаква печалба?
Вземи иди на някой курс по финанси, икономика, бизнес, или подобно.
Много ограничено мислене е да кажеш, че печалба има чак след като вече си "избил" инвестицията - но типично българско, така че те разбирам.
Ако вложиш 100 в някакъв актив и изкараш за една година 5, а активът още си струва 100, то ти вече имаш печалба 5% за първата година - нищо, че още не си "избил" вложеното.

На развитите пазари предприемач/инвеститор и строител не е едно и също. Първият осигурява капитала (свой, от външни инвеститори, на които е инвестиционен мениджър, или банка, често някакъв микс от трите), и после прави търг за строител, който да изпълни работата. А строителят се занимава само със строежи - на него персоналът му е инженери, проджект мениджъри, бачкатори, шофьори и т.н. - не търговци, финансисти, и т.н.
Гледам, че и тук работят вече някои от големите фирми по подобен модел. Инвеститорът е един, а строителят е фирма, която е избрана само за строежа.

# 365
Да де Крис, но каква ти е гаранцията, че този имот след 20 години ще ствува 100 пари? Понеже вероятно ще ствува 100, но трябва разход Х за довършване, разход Х за амортизация и то повярвай няма да е на 20 тата година 😀.. особено с наематели с нашият манталитет, че като не е моето не се пази (не генерализирам, но това е общото мнение).
За съжаление имота е като колата... Един постоянен разход. Та твоето 100 не е 100.. а е 100 - 80 (обзавеждане и оборудванв, амортизация, данъци, непредвидени разходи).

# 366
При сделка има едно златно правило,и двете страни трябва да са еднакво недоволни от нея..... Тогава има баланс и равновесие....

# 367
Панелите все още не са болна тема, колкото и да им се иска на някои хора да стане такава.
За съжаление имота е като колата... Един постоянен разход.
Така като пишеш ми се струва че не си имала нито имот, нито кола. Сравнение просто няма. Дори елементарна проверка в обявите във вестника показва, че колите не просто си намаляват стойността, а нараво я преполовяват за 3-4 години. Изключенията не се броят.

# 368
Панелите все още не са болна тема, колкото и да им се иска на някои хора да стане такава.
За съжаление имота е като колата... Един постоянен разход.
Така като пишеш ми се струва че не си имала нито имот, нито кола. Сравнение просто няма. Дори елементарна проверка в обявите във вестника показва, че колите не просто си намаляват стойността, а нараво я преполовяват за 3-4 години. Изключенията не се броят.

И имот и кола имам 😄 обяви във вестник не чета.... има интернет вече. Вестниците са демоде.

# 369
Не забравяй, че ако си го строиш сам цената не е 2к/кв а 1к/кв т.е не се избива за 20г (примерно), а за по-малко. Тях не ги мисля, има смисъл да строят и да отдават под наем, защото сметката излиза. Друг е въпроса дали искат дългосрочно да се занимават или че. Като нищо може след няколко години да го шитнат на едро на някой повярвал си предприемач ЧЛ.
Въпроса е друг Светлозара. А именно, че същата сметка за ЧЛ не излиза, защото при тях вече отива 40г избиване на инвестицията с кредит и ремонти. Но ето че хората продължават да купуват.
Ти твърдиш, че няма файда, но искаш да ставаш брокер, смяташ че цените ще растат и тн. Каква е логиката ти? Ако не виждаш смисъл в наемите, то чисто и просто залагаш, че българина е спекулант и търси бързи печалби? Това кога е било устойчиво?

Логиката е същата без значение дали инвеститора сам си я строи сградата или я купува. Даже и да му излиза 6% доходност ако сам строи, като има възможност да я продаде с 3% доходност по- добре да продаде и да вложи в нов проект. Иначе ако е за 3% те процента доходност ДЦК плащат повече. По принцип има схеми дето се правят големи пари като купиш стара сграда с по- ниски наеми, обновиш, вдигнеш наемите и продадеш сградата с по- висок доход ама това не става в бг защото не са навлезли още такива инвеститори които строят цели сгради за отдаване под наем.

# 370
То и човека е постоянен разход и гълта повече пари от имот.Joy

# 371
Особено ако е жена си е пасив от всякъде.😀

# 372
И жената като апартамента излиза най - скъпа, когато е за лично ползване 🤣.. Под наем ще носи някакъв доход, но и тя има амортизация.. пък да я разкараш още в началото - може да ти спести много главоболия ( докато не са минали 20 години, че после излиза скъпо да е във вид като нова.. или след ремонт) 🤣

# 373
Добре че и както при имотите действаме емоционално, а не финансово изгодно.

# 374

Общи условия

Активация на акаунт