Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 73

• 36 236
  • 766
  •   1
Отговори
# 375

Но ако за първи път купува или продава - особено, ако е с кредит. То наистина е по - добре вместо да губи 10 години от здравето си (в нощи на безсъние, тревоги и дори семейни скандали) - да си намери ДОБЪР, ДОВЕРЕН и ДОКАЗАН брокер чрез ПРЕПОРЪКА

Аз пък си мисля, че когато купуваш с кредит, няма начин продавача да прецака банката с нередовен или проблемен имот но може и да греша, по запознатите да споделят Wink

# 376
  • Sofia
Няма начин да прецака банката, но може да прецака купувача. При кредит банките обичайно изискват предварителен договор, сключен между продавач и купувач. На него обичайно се изисква купувачът да плати 10% капаро. Продавачът обичайно представя всички документи за сделката след него. Така купувачът може да се окаже с платени 10% за имот, за който банката ще откаже отпускане на кредит. На мен банка ми е отказвала кредит за имот, придобит някога чрез завещание. Естествено имах опитен адвокат и бях посъветвана правилно за предварителния договор, така че нямаше 10% платени. И естествено, купувачът може да си изиска капарото, но в случая е дебат дали продавачът ще го върне, за него имотът е изряден и не е виновен, че банката не иска да кредитира имот, придобит със законно вписано завещание.
С две думи - случаи много. От дълги години купувам-продавам и винаги с едно наум. Без брокер или адвокат за мен винаги има лек риск.

# 377
Няма начин да прецака банката, но може да прецака купувача. При кредит банките обичайно изискват предварителен договор, сключен между продавач и купувач. На него обичайно се изисква купувачът да плати 10% капаро. Продавачът обичайно представя всички документи за сделката след него. Така купувачът може да се окаже с платени 10% за имот, за който банката ще откаже отпускане на кредит. На мен банка ми е отказвала кредит за имот, придобит някога чрез завещание. Естествено имах опитен адвокат и бях посъветвана правилно за предварителния договор, така че нямаше 10% платени. И естествено, купувачът може да си изиска капарото, но в случая е дебат дали продавачът ще го върне, за него имотът е изряден и не е виновен, че банката не иска да кредитира имот, придобит със законно вписано завещание.
С две думи - случаи много. От дълги години купувам-продавам и винаги с едно наум. Без брокер или адвокат за мен винаги има лек риск.

Не е баш така. След предварителния договор се вадят само документите, които имат кратка валидност и не се вадят ей така. Но документите, описващи имота и историята му се представят преди каквото и да е подписване за да се проучат нещата (точно това прави един добър адвокат).  Ако не беше така как твоят адвокат щеше да знае, че имотът е получен по завещание и да те посъветва? Явно сте имали документи за историята на имота.

# 378
  • Sofia
Да, имах история, точно проверена от адвокат. Но в случая, ако нямате адвокат - имотът е чист и няма пречка за предварителния. Как ще се сетите, че банката може да откаже кредит?
Това имам предвид - брокер или адвокат ще знаят подводните камъни. За един имотът е чист, за банката - не съвсем.

# 379
„На твоя страна”: Спадът в покупките на имоти се задълбочава:

# 380
Той имотът си е чист, но има риск. То не е същото

# 381
  • София, Bulgaria
Банките минават юридичедко становище и без предварителен договор или само с проект на предварителен договор. В това отношение са много гъвкави.
Ако банката откаже да финансира по някога дори от чисто субективна гледна точка на конкретния юрист. Ако вече е подписан предварителен договор и платено капаро, негатива е и за купувача и продавача, освен ако няма клауза,че при отказ на Банката да финансира,  че капарото се връща. Но и това е трудно доказуемо. Банка да даде писмен отказ??!! Да го видя няма да повярвам...директно се набутва в съдебен спор между трети лица.
Негатив е и за продавача, защото той не продава, заради 10% капаро. На него му е нужна цялата сума. Може той да стане неизправна страна, ако е в сделка с друг имот.

# 382
  • София
„На твоя страна”: Спадът в покупките на имоти се задълбочава:

Понеже отдавна следя и съм забелязала една тенденция януари(макс февруари) и после юли (макс август)едни и същи прогнози,спад в цени,спад в сделки и после когато дойдат април(май) или ноември (декември) се оказва,че промените спрямо предходната година са минимални, да не кажа,че е имало корекции и нагоре.
По ковид кризата,пак се чакаше невероятен срив,той взе ,че не се случи, даже цените се коригираха нагоре.

# 383
По ковид кризата,пак се чакаше невероятен срив,той взе ,че не се случи, даже цените се коригираха нагоре.
Е какъв срив да се случи, като по време на Ковид напечатаха милиарди и ги раздаваха на "бизнеса".
60/40 ли нямаше, покриване на загубения оборот ли нямаше, енергийни помощи ли нямаше, намаляване на ДДС и други данъци ли нямаше...
В цял свят правеха така, и ние барабар Петко с мъжете. Може ясно да се види от отчетите на БНБ. И заеми се вземаха, и пари се печатаха, и от Европа пратиха нещичко (от техните напечатани пари).

Та в една икономика когато количеството стоки остане постоянно, а количеството пари се увеличи, какъв феномен се появява? Започва с "И".
Важи за сиренето, важи и за имотите.

# 384
Лятото повечето хора са на море, не на пазар, тих период.

# 385
Точно пък в началото на ковид каква радост беше - ипотекарите щели да гърмят, да се молят на тези с кеша да им купуват кочините, "един познат в банка ми каза още три месеца и ще видите как вдигат лихвите", "един познат брокер - още три месеца и идва големия срив", "още три месеца и започват големите уволнения, ще ни се молят да ги спасяваме", и какво още беше.

Много е полезно да се четат стари теми, да се види как се смесват желано с реално, как се правят смели прогнози.

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 14:00 от EmmaT

# 386
Ама като пишехме няколко човека, че срив не може да има (и давахме аргументи) ни освиркваха.
А сега гледам, че аргументите виновни Wink

# 387
  • Sofia
И аз не очаквам срив. И все пак ми се струва, че изглежда има някаква разумност на пазара в момента. Тези дни получава мейли с цени, които звучат добре. В момента не търся активно и затова не се интересувам от подробности, но преди няколко дни в някоя от темите пусках оферта за Младост 4 на около 1300 евро, сега ми пращат друга оферта на 1350 евро:
https://www.luximmo.bg/imot/37423

# 388
На мен ми е интересна тази група хора, които пускат на огледи брокерите.. плащат си комисионна.. но не дават реклама. Имате ли представа защо?

# 389
  • Бургас
И аз не очаквам срив. И все пак ми се струва, че изглежда има някаква разумност на пазара в момента. Тези дни получава мейли с цени, които звучат добре. В момента не търся активно и затова не се интересувам от подробности, но преди няколко дни в някоя от темите пусках оферта за Младост 4 на около 1300 евро, сега ми пращат друга оферта на 1350 евро:
https://www.luximmo.bg/imot/37423

На тези сгради в нищото, иначе "с озеленен двор" и тези пари са им много. Излезеш от двора и свят ти се завие.

Общи условия

Активация на акаунт