Мнение за стиснатите хора

• 23 076
  • 351
  •   1
Отговори
# 135
Наистина е относително кое е стиснатост и кое не.. моето семейство не е било бедно, нито богато, но по едно време трябваше да намалим общуването и пътуванията с друго семейство (приятели от 30 години), защото просто имахме несъвместимост както във финансите, така и в разбиранията как се харчат пари на едно пътуване. Още помня като отидохме в хотела, който родителите ми бяха избрали, дъщерята на другото семейство се разрева, защото "ама това не прилича на хотел" (водеше се хотел, но беше огромна къща със стаи, всяка със санитарен възел, т.н.) Към края на пътуването ги заведохме на едно иначе приятно място с много вкусна храна, но на самообслужване : дамата набърчи нос и стана ясно, че там няма да се яде (отидохме в Хепи после, междудругото Grinning ) . Може за тях да сме били стиснати, не знам, но едноседмична почивка все по скъпи хотели и ресторанти просто ни идваше много.

# 136
Май попрекаляваме със стиснатостта с мъжа ми- следим месечен разход, имаме лимит за месеца ( който винаги превишаваме), правим понякога екселски таблици с разходи по пера, купуваме консумативи за бебето не от кварталната дрогерия, за да ги вземем с 50 процента надолу...
Влезнахме уикенда в прословутото Хепи, видях как са редуцирали порцията на салатата, която ядях там и са удвоили цената и  си тръгнахме. Мъжът ми отказа да си вземе карго панталони за 120 лв, защото намира цената за абсурдна, аз отказах да си взема рокля за 150 лв и продължаваме да се носим като клошари по улици и молове.
Семейството ми ни определи за скръндзи, защото не купихме почти нищо за бебето- близки роднини имат много бебета и ни дават почти всичко, аз отказах да раждам в частна болница ( съвсем не заради икономия). Продължаваме да си спестяваме и ние не знаем защо.

# 137
Май попрекаляваме със стиснатостта с мъжа ми- следим месечен разход, имаме лимит за месеца ( който винаги превишаваме), правим понякога екселски таблици с разходи по пера, купуваме консумативи за бебето не от кварталната дрогерия, за да ги вземем с 50 процента надолу...
Влезнахме уикенда в прословутото Хепи, видях как са редуцирали порцията на салатата, която ядях там и са удвоили цената и  си тръгнахме. Мъжът ми отказа да си вземе карго панталони за 120 лв, защото намира цената за абсурдна, аз отказах да си взема рокля за 150 лв и продължаваме да се носим като клошари по улици и молове.
Семейството ми ни определи за скръндзи, защото не купихме почти нищо за бебето- близки роднини имат много бебета и ни дават почти всичко, аз отказах да раждам в частна болница ( съвсем не заради икономия). Продължаваме да си спестяваме и ние не знаем защо.

На мен това не ми звучи задължително като скъперничество, някои примери са си чиста спестовност Simple Smile В тези времена е нормално да си гледаш парите и където можеш да поспестиш. Ако нещо е 50% на по-ниска цена, защо да не го вземеш? И на мен ми се е случвало да седна някъде, да видя менюто (с 50% завишени цени) и да потърся друго място, особено ако знам какво е качеството .. Понякога даже е по-скоро въпрос на принцип, защото на доста места вече - двойно по-високи цени, е качеството все по-зле. Sad

# 138
И аз обичам да харча за глупости, имаме заделено за "добро и лошо", цялата заплата я стопявам. Купувам всевъзможни простотии и вредни неща, които ни носят удоволствие. Не се лишаваме от нищо, било то дреха, играчка, сладко, вещ. Та нали парите са за това? Винаги съм се чудила на хората, които само "кътат", като не харчат, какво ги правят тези пари? Мисля, че като си заминат друг им ги харчи, не знам...

Аз пък винаги съм се чудила на хората, които успешно си стопяват заплатата. Хубаво е, че имате спестявания, така е и редно, но пък аз наистина не разбирам изказвания като на ММ: като му се съберяла над някаква сума в банката на сметката и му се виждало много, в гроба ли да си ги взимал тея пари и буквално си търси за какво да ги изхарчи. Много ме дразни това отношение, но са си негови пари.

Изобщо това да си харчиш заплатата за някакви боклуци, вместо да инвестираш неизхарченото, за мен е странно.

# 139
Мен доста ме дразнят прахосниците. Толкова ли нямат някакъв самоконтрол, че трябва да купят всяка глупост на всяка цена?

# 140
Нямат, освен това са финансово неграмотни. Последното важи така или иначе за много хора, в България пък съвсем.

# 141
Никой не ме дразни. Всеки има право да разполага с финансите си, стига да не ме въвлича и ангажира с изборите си.

# 142
Никой не ме дразни. Всеки има право да разполага с финансите си, стига да не ме въвлича и ангажира с изборите си.

ТОЧНО!!!

Ако не ми иска пари и не се оплаква, все ми е тая. Кой както желае да живее и харчи.

# 143
Ако е партньор в живота няма ли да ви дразни? Защото и мен не ме дразнят някакви случайни хора, но някак в едно домакинство не мога да остана неутрална.

# 144
Най-близките няма как да са ни безразлични, собено ако харчат безотговорно. Но все пак темата беше за "мъжете, които въпреки високи заплати не искат да похарчат нищичко за нищо". Нищичко за нищо не си представям да има такива мъже, дори и в Габрово.

# 145
на хората, които не разбират защо се харчат ненужно пари.
Ето примерно една седмица ми е кофти. Почвам да се усещам вътрешно как ми се иска да придобия нещо красиво, което ще ми повдигне настроението,Виждам нещо, което искам… Казвам си”Не ти трябва” , но вътрешно продължавам да мисля и мисля, гледам, пробвам, обмислям и така с дни докато не го купя.
После се успокоявам. Мисля че това си е един вид пристрастяване, само дето го контролирам иначе ако се оставя на течението не знам какво ще стане. Имам си лимит за глупости, както споменах.

мисля си, че повечето хора, които много купуват вещи, го правят заради депресии или други проблеми.

# 146
Ако е партньор в живота няма ли да ви дразни? Защото и мен не ме дразнят някакви случайни хора, но някак в едно домакинство не мога да остана неутрална.

Това е въпрос за един милион лева. Simple Smile

В идеалният вариант избираш партньор със сходна финансова философия. (не знам как се случва това във живия живот). В останалите случаи се адаптираш. Трудно живее прахосница със спестовник и обратното, но ако много се обичате, дори и това е възможно. В този случай си представям обща сметка за разходи по домакинството, храна и децата. Примерно всеки оставя 70 процента от заплатата си на общия кюп и отделна сметка за лични харчове, където  си харчи или спестява както реши.
Ако го обичаш човека, не може да го тормозиш да се промени на сила, не можеш да го съдиш. Приемаш го стига общите разходи да са покрити справедливо.

# 147
Ако общо като цяло семейното ложе е спокойно, да си харчи или аз. Ако настъпи дисбаланс – сядаме, обсъждаме, взимаме решение.

# 148
няма как да имат справедлив общ бюджет прахосник и спестовник защото спорните неща ще са всяко едно нещо от списъка с разходи - единия ще вика искам кока кола, другия ще вика дерби колата е същата..единия ще мисли, че половин час в банята е нормално, за другия ще е разхищение и т.н. семеен скандал за всичко, докато единия спре да бъде себе си..

# 149
Пълна съвместимост на характер и поведение между двамата е невъзможна. Всичко е въпрос на компромиси, ако са възможни или докато са възможни. Затова и много съжителства днес са доста нетрайни. Но то за кое по-напред да гледаш докато избираш партньор. Живота може да си мине докато търсим точно каквото ни се иска.

Общи условия

Активация на акаунт