Отговори
# 165
Това със съня няма лек...може би бебчетата имат друг режим на бодърстване от нас и ни събуждат 😃 Или пък е от хормоните. Често се будя на зазоряване, а лягам след 12.
Бебетата би трябвало да спят през повечето време.
Късно лягаш и ако спиш по-малко от 8 часа е възможно да изпускаш цялата РЕМ фаза на съня, което в дългосрочен план не е добре.
Има една много интересна книга Why we sleep/Защо спим - сигурно я има и на български, която разглежда съня и промените му през целия човешки живот - от фетус, през деца, тийнове, възрастен човек и стар човек. Препоръчвам я с две ръце като човек, който страда от хронично безсъние години наред.

# 166
  • София
Да, пише, че в периода 4-6 месец спят от 16 до 20часа на денонощие!
Знам, че лягам късно, но лятото никога не съм лягала преди 12. Ако успея да си легна някой път в 11, си е цял рекорд и трябва да съм тотално гроги. Ще я потърся тази книга. Автор?

# 167
Да, пише, че в периода 4-6 месец спят от 16 до 20часа на денонощие!
Знам, че лягам късно, но лятото никога не съм лягала преди 12. Ако успея да си легна някой път в 11, си е цял рекорд и трябва да съм тотално гроги. Ще я потърся тази книга. Автор?
Сега проверих - Матю Уокър, професор по неврология е. Има и доста онлайн видеа, тед толкс и т.н.
Много е увлекателна книгата и стъпва на проучвания и данни. След като я прочетох, се опитвам активно да работя върху навиците си на сън и да ги променям - стъпка по стъпка. Иначе и аз съм нощна птица като натюрел и винаги съм се чувствала зле от факта, че светът е организиран около навиците на хората, които са чучулиги- стават рано по природа, а останалите трябва просто да се съобразяваме.

# 168
  • София
Ох Таничка мила, дано стабилизираш инсулина и да караш спокойно от тук нататък!

И аз се будя пак рано но понякога успявам да заспя и откарвам до 07:30, иначе не си лягам много късно, към 23:00

# 169
  • София, България
Таничка, аз явно съм изпуснала, че нещата са толкова сериозни. Наистина дано се регулират скоро и да си отдъхнеш. Heart

Аз съм човек, който много много обича да спи по много и до късно. Много мразя да се будя. Вчера се ядосвах на съседите, до 2 часа се разправях със 112. Но и аз не мога да лягам преди 11-12. В смисъл лягам, но заспиването винаги ми е около 12 часа. Това ми беше проблем когато синът ми беше малко бебе, защото той заспиваше и аз докато заспя, то станало време да се буди да яде. Понякога сама се насилвах да заспя с още в 9-10 вечерта ама много много рядко.

# 170
Фъстъче точно по същия начин съм и аз. Много обичам да спя , вечер заспивам късно , дори и през деня да съм станала много рано ,преди 12 не мога да заспя. Много ми се иска да си променя режима и да заспивам към 22-23 часа най-късно , но уви не ....

# 171
Не мога да намеря конкретното устройство, което търся затова споделям линк към подобно, но е доста по-скъпо ... https://epharm.bg/glunovo-i3-starter-pack.html
Мисля, че е добра алтернатива на глюкомера, докато вкараш нещата в норма, а аз съм сигурна че ще го направиш Таничка❤️
Маци дано няма повече пясъци, камъни ще се справиш и с това ❤️
Грижете се за себе си момичета и бебчета също ще са добре ❤️

Тъй като аз съм малко хипохондрична /вероятно заради годините..33/ сутринта си мерих захарта с глюкомер и беше 4.9 на мен ми се стори много..и то на гладно, пише 5.5 норма....не издържах, звъннах на АГ, увика ме, че съм луда и сега се чувствам по-добре ...
П.С. утре пак ще си премеря захарта 🤭🐑

Относно спането ..тази зима си наложих жесток режим на съня ..вечер в 22ч., а сутрин в 6ч. ... никога не съм се чувствала по-бодра и енергична
Сега ми се спи повече де, защото и аз много обичам да спя, следобяд ми се доспива често, но още държа фронта

# 172
Tsvetkova17, а в колко ти беше снощи последното хранене, какво беше - въглехидрат ли? Защото това е важно при кр.захар, за да не се шашкаш от нея излишно 😁 моята предните изследвания беше 4 защото ядох в 00:00 хек пане, а на настоящите от вчера беше 3,17 мисля, но последно хранене беше преди 12 ч. както ми каза АГ

На Мацето и Таничка и аз стискам палци за скорошно позитивно повлияване на проблемите, и да забравите за такива до края на бременностите 🍀

# 173
  • Бургас
Не мога да намеря конкретното устройство, което търся затова споделям линк към подобно, но е доста по-скъпо ... https://epharm.bg/glunovo-i3-starter-pack.html
Мисля, че е добра алтернатива на глюкомера, докато вкараш нещата в норма, а аз съм сигурна че ще го направиш Таничка❤
Маци дано няма повече пясъци, камъни ще се справиш и с това ❤
Грижете се за себе си момичета и бебчета също ще са добре ❤

Тъй като аз съм малко хипохондрична /вероятно заради годините..33/ сутринта си мерих захарта с глюкомер и беше 4.9 на мен ми се стори много..и то на гладно, пише 5.5 норма....не издържах, звъннах на АГ, увика ме, че съм луда и сега се чувствам по-добре ...
П.С. утре пак ще си премеря захарта 🤭🐑

Да, знам ги тези устройства, виждала съм ги. То така стана по спешност в понеделник, че взех на баща ми глюкомера да се меря с него докато пристигне този, който аз си поръчах на другия ден. Та се запасих с глюкомер и добро количество лентички. И в четвъртък като се появи на работа моята ендо и като ме диспансеризира и ми ги изписа по каса и ми даде нов глюкомер, та сега си имам цели два новички. А това устройство ще ми дойде скъпо, че и за него има консумативи фо колкото знам.

А на теб захарта ти е много добре, не се шашкай, нормално е да варира щом не си и на мега строга диета, но 4 и нещо си е перфектно.
Моята ендо ми каза да гоня стойности на гладно под 5,3; 1ч след храна под 7,8; 2ч след храна под 6,7. Това гледаме. Ако има отклонения правим строга диета. Просто при мен са с много отклоненията дори при стриктна диета и с тези кетони в урината винаги изписват инсулин, иначе захарта не може да се овладее.

# 174
Тайнидевил бях яла към 22ч. диня и на другата сутрин захарта беше 4.9, снощи бяхме на ресторант и в 23ч. ядох ръжени картофи /цяла порция/ ииии "домашна" лимонада с бъз, явно има яко захар в нея /та явно на вода ще карам следващите месеци/ ...тази сутрин захарта ми беше 5.4....ще продължавам с експериментите и ще докладвам 🤣🤭🐑

Момичета, а таз фолиева киселина докога ще я пием?

# 175
  • София
Tsvetkova нормално е да е толкова кр захар след толкова късно хранене. Няма движение и заради това не се усвояват въглехидратите. За това когато се мери ке. Захар не се яде след 20:00 и не се ядът въглехидрати защото изкривяват резултатите.

Аз ФК я спрях отдавна защото се обривах, по принцип е нужна първите три месеца, питай си АГ.

# 176
Аз не пия отделно фолиева, има във мултивитамина който приемам 😁

# 177
  • София
И аз не пия отделно ФК, в пренавитамините я има в малко количество, но и аз знам, че след първия триместър не е нужно да се добавя.
За кръвната захар достоверен резултат има след поне 12 часа на гладно, както казва и Мацето. И изследване не по - късно от 10 ч сутрин, защото пак се вдига след това.Естествено на гладно включва без кафета и витамини или лекарства каквито се пият.

# 178
И аз не пия допълнително , има в пренаталните витамини ,които приемам.

Момичета, имам един въпрос относно болничния. От 16 до 30 включително бях в платен отпуск и от 1 трябва да пусна болничен. Моето АГ ме вика на 3-ти понеже 1 и 2 са събота и неделя , а самия болничен от 1ви ли да е или от 3ти?

# 179
  • София
Болничният е от 3-ти, понеделник. Освен ако не сте на работа и в събота и в неделя.
Тогава би почнал от вчера, в работен ден и ще включва и събота и неделя. Няма практика лекар да дава болничен със  задна дата, а не е и възможно чрез системата.

Общи условия

Активация на акаунт