Бръмбарите в главите ни

• 93 834
  • 1 363
  •   1
Отговори
# 1 125
А защо просто не си изтеглите апликация, която хем пази пароли, хем генерира нови. Нивото на сигурност е определено по-високо от записването им.

Подкрепям с две ръце.
С робоформ работя от много години, ама почти като излезе и никакви проблеми не съм имала.
Има и едни дашлайн, но не ме радват хич.
Робото си е най-хубаво.
Е, от съображения имам важни пароли, не ги слагам там.
В тефтерче записвах и аз, ама загубих едното, а там бяха паролите за алерт пей и пейпъла. Не че има нещо там.

# 1 126
Сигурно съм много зле, ама и аз използвам една парола. Номерът на двигателя на една от бившите ми коли. И на сън мога да го кажа. Но я видоизменям спрямо за какво се ползва. Добавям цифри, букви, спрямо моя си система. Няма начин да забравя. Алгоритъма, който съм си изработила ми е ясен и понякога ми трябва само малко време да се сетя.

# 1 127
Е значи не е една и съща тогава. Познавам сума народ които на всички възможни места слагат едно и също потребителско име и същата парола, ама съвсем същата. А от това нещо си признавам че ми става нервно само докато го пиша Grinning

# 1 128
О, важно е да не забравяш.
Много хора ползват парола 123456789, класика е, но после мрънкат.
И аз имам сайтове имам една и съща парола, много не ми е зор  за тях.
Иначе имам на някои важни сайтове по завъртяни пароли и даже съм си ги научила.

Майка ми обаче не може да се научи да си пази паролите. Има си тефтерче, записва. Лошото е, че после трудно намира в него нещо.
После се почва 10 минути въвеждане, защото все бърка.
А най-гадно и е като иска някой сайт главна буква, цифра и символ.
А си записва с малка, ходи се оправяй после Joy

# 1 129
Аз за целта ползвам специална програма. Там всички пароли са подредени във файлове и директории. Когато трябва да се регистрирам в някой сайт, програмата си има генератор на пароли и там задавам с колко знака трябва да бъде, дали да има цифри, букви малки и големи и специални символи. След това се създава файл и после когато трябва да се логна в този сайт аз само кликвам на прозорчето с потребителското име, след това в програмата с паролите задавам за кой сайт става дума и кликвам един бутон за автоматично попълване на потребителското име и паролата. А в самата програма за да отворя базата данни с паролите трябва да въведа главната парола и трябва да дам файл с електронен ключ, който държа на флашка.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 19:12 от The_Third

# 1 130
Коя е тази програма?

# 1 131
# 1 132
Благодаря, мисля, че съм я ползвала и нещо не ми допадна, но беше отдавна.
Може да са я развили оттогава.

# 1 133
Благодаря за препоръчаната програма. И аз за първи път чух за програми за запомняне на пароли. Паролите ги записвам някъде в компютъра, телефона или на лист.

# 1 134
Ако не ти допадне може да опиташ https://www.roboform.com/
Работи с повечето браузъри.
Базата данни си я свалям и при преинсталация си имам нещата. Наскоро преминах на brave браузър и веднага се закачи
Като отворя абв примерно ето как изглежда като се логвам. Иначе отделно си има меню да влезеш да си търсиш паролите, настройки и т.н. Инсталира се на компютъра и тя си се закача за браузърите.

Иначе има главна парола и през няколко часа трябва да я слагам.

# 1 135
  • Атина
По повод паролите- аз съм традиционалист, откакто ползвам сайтове, използвам галеното ми име, с главна буква и вариации.
Навсякъде ми е една и съща, но на сайтовете, изискващи парите ми не се доверявам каквото и да е било устройство да запаметява паролата.

# 1 136
Като се опитам да въведа различни пароли става такава каша, че  накрая трябва да правя нов имейл и нова регистрация. С подобна дейност вече посмъртно не мога да си поръчам пица от Доминос, освен по телефона, не мога да си вляза в някои акаунти, а тотално изплисках под какво име съм се регистрирала в сайта на топлинния счетоводител.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 01:47 от Poni69

# 1 137
  • София
Тая дискусия ще ми стане бръмбар - може ли да обсъждате пред публика паролите си? Дори да не ги казвате в прав текст, давате инфо на всеки, имащ мерак да се пробва.

Колкото до РобоФорма:
Цитат
In a striking example of cybersecurity challenges, researchers cracked a 20-character RoboForm-generated password to access a crypto wallet containing 43.6 BTC. They faced significant obstacles, such as the wallet owner's inability to recall the password generation date and multiple failed attempts.

Utilizing advanced encryption techniques and analytical prowess, researchers identified patterns within the RoboForm password generation process. The breakthrough came when they discovered the correct password, generated without special characters, on May 15, 2013.

Естествено, в същата статия обясняват, че са отстранили проблема и една от стъпките към отстраняването му е била:

Цитат
Enhanced randomness was introduced in later versions to address the predictability issue.

Приемете го като полезно инфо: в компютърните системи понятието "randomness" в повечето случаи е подвеждащо. Така че и повишено, и намалено - все тая! А и дори да е отстранен, нови пропуски винаги дебнат на хоризонта. Няма съвършен софтуер и никога няма да има.

# 1 138
То random и програма просто няма как да са вярни и двете - щом нещо е програмирано, колко пък да е random? Grinning Едно време ни учиха да му казваме псевдослучайно, сега май не им се занимава да дъвчат чак такава дълга дума и карат с RNG Grinning

# 1 139
  • София
Ама те само за настолен компютър ли стават тези апове? За смартфон не може ли?

Общи условия

Активация на акаунт