ПОМОГНЕТЕ С РЕЦЕПТА ЗА ЗАЕШКО МОЛЯ :)

  • 14 359
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 290
Здравейте,

За мен има поне две големи магии в живота на всяка жена - майчинството и готвенето.
И двете са изкуство и без любов някак не се получават.
Сещате се 4е тук ще обърна внимание на готвенето. Simple Smile

Много обичам да готвя и да експериментирам. Благодаря на всички, които писаха тук и ми дадоха идеи.

В понеделник ще правя заек. Ще ви кайа как мисля да го направя аз, а ако някой има по-добра идея моля да я сподели с мен Wink

Та ето как мислех да го направя аз Заека-Баека:

За около 4ас го мариновам в бяло винце с бахар и дафинов лист.
После го слагам в дълбока тавичка цял - осолен очернопиперен и намазан с чисто масло. режа морков4ета на лентички, малки лук4ета (цели), гъбки, няколко скилидки чесън и доматки. Слагам вси4ко това около заека с малко водичка и малко винце. Завивам плътно с алум фолио и го оставям да се задушава около час. После като го отвия го намазвам с масълце и слагам една кофичка заквасена сметана. Оставам го да се запе4е до полу4аване на оная прекрасна златиста коричка.

Ако имате идея за друг начин на приготвяне моля споделете Simple Smile)

Благодаря!

# 1
  • Мнения: 8 769
Gvendolin,
Ще споделя с теб 1 рецепта, ако ти хареса-ще споделя и втора Wink
Мерките са ориентировъчни, но пиниза на манджата е в мотото "колкото повече-толкова по-добре"!  Hands Thumbsup


5 глави лук-нарязани на филийки
1-2 глави чесън - ситно нарязан
1/2 буркан домати (или 4-5 пресни домата, обелени и нарязани на ситно)
1 буркан гъби (нарязани)
олио-слагам на око
1 кг моркови-нарязани на кръгчета
1 голяма връзка магданоз
1 голяма връзка целина
1 грудка целина
чер пипер на зърна
сол на вкус
1/2 чаша вино (аз го слагам пак "на око")
1-2 листенца дафинов лист

Продуктите се слагат в една голяма купа и се омешват.

Заека бива транжиран на порции. Всяка се овалва в малко сол и червен пипер.

В тенджерата под налягане нареждам ред месо, ред горната смес. Последна да бъде сместа. Наливам вода, колкото трябва за такава тенджера. Готвя 40 мин от завирането.
Става вкусно и практически не може да не се получи.
  chef

# 2
  • Мнения: 1 290
Цитат на: Туфи
Gvendolin,
Ще споделя с теб 1 рецепта, ако ти хареса-ще споделя и втора Wink


Благодаря ти Туфи, тази рецепта наистина е вкусна. Прииготвяла съм заек по подобен начин и дори слагам тиквички на кубчета към нея. Всъщност много съм скарана с мерките и точните продукти и винаги готвя на око. А 2 еднакви манджи рядко успявам да направя. Тежко и горко на вси4ки които искат да им направя нещо, което веднъж им е харесало у дома Simple Smile

Дай да видя и другата рецепта моля Simple Smile

# 3
  • Мнения: 8 769
Ето ти и още една:

Заек по Чирпански (тази я гледам от една книжка и мерките са според нея):

8 глави лук-нарязан на четвъртинки
8 глави чесън-цели скилидки
4 домата-нарязани по-едричко
5 моркова-кръгчета, кубчета-както ти харесва
1 лимон-на резенчета
1 връзка магданоз
1 ч.ч. олио
1-2 дафинови листа
чер пипер
100г маслини
1 ч.ч. бяло вино

Месото се запържва в мазнината. Нареждаме го в пръстения гювеч,заливаме го с мазнината от пърженето и слагаме описаните по-горе зеленчуци. Заливаме с виното и вода. Печем дълго дълго на 150 градуса.
Сега ще направя някоя и друга забележка:
-Аз освен тези неща слагам гъби (много са ни любими), пропускам лимона (на съпруга ми му горчи) и не винаги слагам маслини-не е голяма загуба.
-В рецептата е дадено "задушаване на слаб огън", но аз пека във фурната. Ако е в гърне-може и на "огъня".
-За пърженето: тъй като имам съдове "Цептер" не пържа, а "запушвам порите", по препоръчания за тези съдове метод, без мазнина.

А така правя печен заек:

Задушавам ориз (1 ч.ч.) в олио, прибавям дреболиите на зайчето-байчето, заедно с гъбки, моркови, магданоз, чер пипер, целина (много му върви целина на това животно!), лук и чесън...и ако искаш още някой зеленчук-въпрос на фантазия и вкус.
Пълня заека със сместа, зашивам го, овалвам го в червен пипер и сол (забравих да кажа и отвътре, преди да го напълня), и го мятам във фурната да го пека с фолио. Около него слагам вода и вино. Винаги можеш да сложиш зеленчуци (както виждам, че го правиш).
Ох, айде,че пак огладнях, а току-що обядвах! Rolling Eyes

# 4
  • Мнения: 1 290
Много ти благодаря Туфи Simple Smile

Очевидно си добра домакиня и имаш усет към готвенето. Надявам се, 4е ще стане вкусен зайо в понеделник, а ако успея преди това ще намина в неделя в Акварел да нарисуваме по едно зай4е хрупайки пици Simple Smile

# 5
  • Мнения: 8 769
Gvendolin, благодаря за комплимента! Grinning
Наистина, и аз като теб, обожавам да готвя и експериментирам.
Тъй като набрах инерция, ще те провокирам с една рецепта, която е малко странна за българския вкус-днес я намерих и ще я пробвам след постите.

Марокански заек

1 щипка шафран
1 скилидка чесън-пресована
1 щипка куркума
1 чаена лъжичка червен пипер
1 щипка кимион
1 лук-настърган
2 чаени лъжички масло (мазнина каквато си ползваш може)
1 чаена лъжичка кориандър-млян
1/2 чаша стафиди
1 чаена лъжичка лютивина (лют червен пипер, люто къри или нещо такова)
сол, млян чер пипер
2 супени лъжици печени бадеми

Слагаме транжираните парчета заек в тавата.
1/ Разтваряме шафрана в 2 супени лъжици вряла вода. Добавяме чесъна, куркумата, червения пипер, кимиона, солта, черния пипер. Обтриваме парчетата месо с тази смес.
2/ Добавяме лука, половината от мазнината, кориандъра и 2 1/2 чаени чаши вода, покриваме с фолио и печем в предварително загрята  фурна (200 градуса) 50 минути.
3/ След това преместваме парчетата в плитка тавичка и ги намазваме с останалата мазнина, вдигаме температурата на фурната до 250 градуса и печем 8-10 минути - до златиста коричка.
4/ Междувременно сипваме соса в малка тенджерка, добавяме стафидите и лютивинката и варим на тих огън докато сместа се намали на половина. Обливаме заека със соса и гарнираме с нарязаните бадеми.

# 6
  • Мнения: 5 500
Ще ви кажа как приготвих снощния заек, за който гостите ми казаха, че бил "мозък". Лично аз не ям нито мозък, нито заек, но предполагам, че значи, че е бил вкусен Wink  Sign Exclamation
Приготовлението му е малко дългичко, за това се запасете с търпение, ако решите да го пробвате.
Един заек се накисва в марината от предната вечер от вино, вода, чер пипер, бахар, даф. лист и лук на едро нарязан.
На сутринта се изцежда маринатата и се налива вода, като подправките остават вътре и се слага да се вари с малко сол.Като се свари, но да остане малко суров се запържва леко до зачервяване в мазнина, слага се нов даф. лист, чер пипер, три/четири зърна бахар, майоран, естрагон, босилек, сол, щипка розмарин и накрая червен пипер да се оцвети леко, половин чаша вино и чаша вода. Задушава се докато си "вземе" подправките и изври водата и виното и се поставя в гювеч или тава /кой както иска/ заедно със останалия сос и в същия съд се задушава в мазнина едро нарязан лук на шайби, два/три моркова и две шепи орехи. Сместа се изсипва в/у заека в гювеча, налива се вода до началото на месото, слага се капак /или фолио и се пече 2 1/2 на 250*С.
След като го извадих и сервирах, месото на горкото зайче буквално се разпадаше от костите /много ми е жал за зайчетата, ама какво да се прави като трябва да ги готвя/ Cry  Cry  Cry  Sign Exclamation
Дано ви хареса Sign Exclamation

# 7
  • Мнения: 1 290
Blagodarq wi momi4eta za receptite.

Tufi, poslednata mi zwu4i to4no kato za men - razli4na, interesna, nowa i wikashta me. Sigurno nqma da q naprawq dnes zashtoto qdq4ite shte sa po-konserwatiwni, no sys sigurnost pri pyrwa wyzmovnost shte q opitam Simple Smile)) Blagodarq ti oshte wednyj!

Afrodita, radwam se 4e si smaqla gostite s gozbata si, maj gi razbiram samo kato 4eta za prigotowlenieto mu na gorkoto jiwotno. Wink I na men mi e my4no ama mnogo wkusni stawat zna4iiii Simple Smile) Blagodarq i na teb za ideqta.

Uspehi s nowite eksperimenti Simple Smile) - spodelqjte gi - shte se radwam!

# 8
  • Мнения: 8 769
Gvendolin, очаквам "хвалба" за заешкото ти още утре! Grinning  Grinning  Grinning

# 9
  • Мнения: 1 290
Мила Туфи,

Благодарение на всички вас заека ми стана доста вкусничък Simple Smile

Придържах се идейно към първата ти рецепта, защото както споменах, "ядячите му" бяха с по-консервативен вкус.
Направих леки промени - животното беше цяло, а гъбките пресни. НО за целината беше съвсем права - отива му на това животно тоя треволяк и не само той а и коренището му превърнато в красиви малки кубченца. Simple Smile
Няма да преповтарям цялата рецепта, защото има нещо по-важно за казване - БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха Simple Smile

# 10
  • Мнения: 8 769
Цитат на: Gvendolin
Мила Туфи,

Благодарение на всички вас заека ми стана доста вкусничък Simple Smile

Придържах се идейно към първата ти рецепта, защото както споменах, "ядячите му" бяха с по-консервативен вкус.
Направих леки промени - животното беше цяло, а гъбките пресни. НО за целината беше съвсем права - отива му на това животно тоя треволяк и не само той а и коренището му превърнато в красиви малки кубченца. Simple Smile
Няма да преповтарям цялата рецепта, защото има нещо по-важно за казване - БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха Simple Smile

Много се радвам,че всичко е минало благополучно! Аз винаги съм "ЗА" пресните гъби, ама пусто понякога няма време за миене и рязане... Sad

# 11
  • Мнения: 8 769
Цитат на: Gvendolin
Мила Туфи,

Благодарение на всички вас заека ми стана доста вкусничък Simple Smile

Придържах се идейно към първата ти рецепта, защото както споменах, "ядячите му" бяха с по-консервативен вкус.
Направих леки промени - животното беше цяло, а гъбките пресни. НО за целината беше съвсем права - отива му на това животно тоя треволяк и не само той а и коренището му превърнато в красиви малки кубченца. Simple Smile
Няма да преповтарям цялата рецепта, защото има нещо по-важно за казване - БЛАГОДАРЯ на всички които се отзоваха Simple Smile

Много се радвам,че всичко е минало благополучно! Аз винаги съм "ЗА" пресните гъби, ама пусто понякога няма време за миене и рязане... Sad

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 1 521
Извинете за тъпия въпрос ама как да направя заек /подариха ми!, за съжаление убит и изчистен/ за бебо??

Много са пикантни рецептите тука!

btw. нямам тенджера под налягане Sad

# 13
  • Мнения: 8 769
Цитат на: elsi
Извинете за тъпия въпрос ама как да направя заек /подариха ми!, за съжаление убит и изчистен/ за бебо??

Много са пикантни рецептите тука!

btw. нямам тенджера под налягане Sad


Elsi,  ти ли беше майчето,дето не готви? Wink  Wink  Wink
Сега ще ти кажа аз как правя заешко на мойта щерка-също като другите меса. Сварявам месото (припенвам го преди да заври). Отделно сварявам зеленчуците: може да сложиш моркови, доматки, лук,чесън (последните две мъничко), тиквички (не ти препоръчвам гъби-тежка храна са). Пасирам месото, пасирам зеленчуците, добавям от зеленчуковия бульон (да не е свръх гъсто). Забравих да кажа, че капвам по малко олио (или масло) в зеленчуците, докато врат, и малко сол. Смесвам зеленчуците и месото.
Не помня колко ти беше голямо бебето, но ако е под 1г, обикновено всички пюрета ги правят с картофи (за да е по-хранително), затова може да сложиш и картоф.
Да му е сладко на дребосъка!  Yum

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 1 521
Туфи, много ти благодаря, и моята идея беше нещо подобно, ама си е друго като имаш карт бланш от "по-врели и кипели" Grinning

А бебока след 4 дни навършва 8 месеца и почва 9-ти. От няколко дни успешно си тътрузи дебелото дупе и лази!

# 15
  • Мнения: 8 769
Цитат на: elsi

А бебока след 4 дни навършва 8 месеца и почва 9-ти. От няколко дни успешно си тътрузи дебелото дупе и лази!

Ами честито! На прага сте на белите mixed037 comp03 и големите пакости:cheeky006:   Stuck Out Tongue Winking Eye   Stuck Out Tongue Winking Eye   ! Да ти е яка нервната система!       ideauu
За заешкото съм забравила да кажа, че можеш да сложиш магданоз (накрая) и целина-не са вредни и нищо няма да му стане на синеочко!  food002

# 16
  • Мнения: 390
Задушен заек в тенджера под налягане
Продукти:
1 заек; 150 гр. сланина; 125 гр. краве масло; 1 кг. кромид лук; 250 гр. моркови; 300 гр. белени домати; 500 гр. стерилизирани; гъби печурки; 1 глава чеснов лук; 2 с. л. брашно; 200 гр. червено вино; 1 дафинов лист; листа от целина, червен пипер, черен пипер, чубрица и сол.
Приготовление:
Транжирам заека на порции. Разтопявам маслото и задушавам месото в него.
В тенджера под налягане нареждам полуготовото месо върху него поръсвам със ситно нарязаната сланина, прибавям лука нарязан на филии, морковите на кръгчета, едрите гъби нарязвам на половина, а малките слагам цели. Така ред по ред докато се свърши месото и зеленчуците. Добавям останалите продукти и подправки и накрая заливам всичко с 200 гр. вода и червеното вино.
Задушавам около 40 минути.
Готовото ястие поднасям с картофено пюре.

# 17
  • Мнения: 373
Момичета като ви чета рецептите и жал-не жал за животинчето... Stuck Out Tongue
В момента във фризера имам 2 големи заешки кълки. Смятах да направя романтична "лшбовна вечеря за мен и любимия и смятах да ги направя по следната рецепта, която жзех от форума на abv. Ta рецептата е следната:

ЗАЕШКИ КЪЛКИ В БАЛЗАМИКО- МЕДЕН СОС
ЗА МАРИНАДАТА:

* 1 глава лук
* 2 скалитки чесън
* 3 дафинови листенца
* 3 клончета мащерка
* 1/2 връзка магданоз
* 400 ml бяло вино (напр. Chardonnay)
* 1 чл злънца чер пипер
* сол
·
ПРОДУКТИ ЗА ПЕКАНЕТО:
* 1 глава лук
* 4 заешки кълки – всяка разполовена
* 2 пръчки целина
* 2 моркова
* 1 – 2 сл каперн
* 2сл стафиди
* Брашно за обрашняване
* 1. сл добър зехтин
* 2 сл пиниени зърна
* 2 сл черни маслини, освободени от кокичките им и на половина отрязани
* 4 сл бял балзамико
* 2 сл мед

НАПРАВАТА НА МАРИНАДАТА:
· 1 лук и чесъна се белят.
· Лука се нарязва на филийки, а чесъна се режи на половина.
· Билките се измиват и се подсушават. След това с виното и зърната пипер
се кипват, посоляват и се охлаждат.
· Заешките части се измиват и се подсушават. Поставят се в една форма.
· Поливат се с маринадата, съда се покрива и се остава най малкото 8 часа
да се маринират.

ПЕКАНЕТО:
· Останалия лук се бели и се насича на ситно.
· Целената се измива и се нарязва на 1 см дебели късчета.
· Марковете се обелват и се нарязват на филийки.
· Каперна и стафидите се насичат на едро.
· Месото се изважда от маринадата, изцеждат се, посоляват се и се
поръсват с пипер. Обръщат се леко ва брашното
· Сгорещете олиото в съда за печене и опържете вътре до кафяво от
всакъде частите от заешките кълчиците и след което ги извадете.
· В мазнината запържете луна до прозрачно и прибавете останалите
зеленчуци. Прибавете каперна, стафидите, зарната пиниен и маслините и
за късо ги запържете и чак сега върнете месото обратно.
Маринадата се прицежда , примерва се 1/4 l от нея и се прибавя при
месото.
· Покрива се с капака и се задушава 20 мин на слаб огън, евентуално се
добавя по малко от маринадата.
· Разбъркват се бялия балзамико – оцет с меда и се прибавят при месото и
продължава да се задушава още 20 минути.
· Сервира се поръсено с магданоз

Преписах я дословно. Ние понеже обичаме по-нестандартни рецепти та си мислех , че ще ни хареса, ама сега йкато чета и вашите и ме налегна едно чудене...ами сега! Rolling Eyes

Иначе съм правила с целина, моркови, губи, домаки, лук в гювеч. И друг начин- с лук , домати, цесън с мноооого копър пак в гювеч- супер стана!

Айде сега дайте идея как даизненадам любимия! Wink

# 18
  • Мнения: 4 244
Аз сега рових из търсачката и видях тая тема, та реших да споделя и аз как съм приготвяла заек.

ЗАЕК С ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ И КЪРИ


Продукти
1 заекМарината от червено вино, тъмен балсамов оцет, къри
Сос от марината и заквасена сметана и към тях сладко от червени боровинки
Гарнитура - сварен бял подсолен ориз

Мариновам заека за 24 ч (една нощ) в хладилника. Омазвам заека много добре с къри (около 2/3 лъжички) и го потапям в един съд с червено вино, колкото да го покрие, добавям една лъжица (може и повече) от балсамовия оцет и покрито с фолио в хладилника

След това отцеждам заека от маринатата и го запържвам до златисто в зехтин от всички страни. Като реша че е достатъчно запържен, заливам маринатата отгоре, добавям сол, черен пипер, малко розмарин и мащерка и слагам сметаната. Похлупвам с капак (моя тиган е с стъклен капак) и оставям на слаб огън да къкри около 1/2 ч. Накрая добавям сладкото от червени боровинки и го оставям за още 5/10 мин.

През това време сварявам ориза и го отцеждам. Количеството го определям според броя на хората, които ще ядат (около 1 к.ч. на човек).

Сервирам в големи плоски чинии - първо ориза като канапе, след това транширания заек и накрая поливам с соса. За украса ползвам стрък прясна мащерка или магданоз (може и резен лимон).

Идеална напитка е старо сухо червено вино по избор
Да ви е сладко

Забележка - ако нямате сладко от червени боровинки, може да използвате желео от касис или някакво сладко от горски кисели плодове

# 19
  • Den Haag
  • Мнения: 1 845
http://www.kletki.hit.bg/recepti.htm Тук може да намериш нещо интересно Laughing .Иначе аз го обичам много с кисело мляко на фурна Grinning

# 20
  • Мнения: 2 433
Цитат на: Туфи
Ето ти и още една:

А така правя печен заек:

Задушавам ориз (1 ч.ч.) в олио, прибавям дреболиите на зайчето-байчето, заедно с гъбки, моркови, магданоз, чер ...и вино... Rolling Eyes

Това го правя и аз. Татко ми отглежда от години зайци и това е любимата ни рецепта. Само да добавя:
Заяка преди да се напълни се шпикова с парченце сланинка цяла скилидка чесън и парченце дафинов лист. Това на 6-7 места подкожно. Grinning След като го зашия и сложа в тавата около него нареждам само малки картофченца топла водичка и прясно масло. Така заека е готов заедно с гарнитурата. При сервирането  малките картофки във всяка чиния се слагат в/у марулено листо и се поръсват с червен пипер. Страхотно е. Но печеш поне 2 часа на умерена температура.

Общи условия

Активация на акаунт