За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 345
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
  • Sofia
Душата, аз я вадя само за шкембе, други дреболии или език... все искащи дълго варене, за кратко - 30мин. или по-малко не си струва.  Навремето и стар боб варях в нея, но отдавна не - като го накисна и макс за 30 мин. в обикновена тенджера е готов.

# 106
  • Sofia
Може ли да се замразява печена скумрия?

# 107
# 108
С каква цел се добавя оцет на сладкото от сини сливи? Може ли без него?

# 109
С каква цел се добавя оцет на сладкото от сини сливи? Може ли без него?
Вероятно замества лимоновия сок, не знам рецепти с оцет, но лимонова киселина се слага за да остане течно сладкото.

# 110
  • София
Морковел,ползвам царевичен грис(качамак ) или пшеничен когато пека нещо което няма кора(празопита,мързеливи чушки бюрек и др.).Поръсвам с него намазаната тавичка и ръсвам отгоре.

# 111
Направих кюфтета от тиквички и сложих в тях. Станаха много вкусни и хрупкави поне докато бяха топлички(хапнах си 2-3) ще видим утре как ще са
Остана ми още малко ще видя къде да го използвам. Чудя се дали да опитам да направя качамак и да го опитам и това, но не знам колко вода да сложа 🤔 . Имам една шепа останала.

# 112
Имам голям проблем.  Правя вече трета погача и не мога да разбера как да я пека - в единият случай се казва пече се на вентилатор,  в друга на реонтан....какво да правя ? Моля ви сайге ми съвет., благодаря много.

# 113
  • Sofia
Всичко пека на вентилатор.
Погача на 180’С за около 35-40мин.в загрята предварително фурна.

# 114
  • София
Вероятно зависи от фурната, но след като патих с една, която нямаше режим без вентилатор, аз вече пека пити само на реотан. Достатъчно много хора пекат успешно на вентилатор обаче - затова, за мен, си остава въпрос на фурна.
Ако сте пробвала и двата варианта, вероятно вече знаете кой е по-успешен при Вас Simple Smile

# 115
Морковелка обикновено на опаковката има указания, но за каша най-често съотношението е 1:4-5 , грис : подсолена вода(може вода и прясно мляко).
В по- дълбока тенджера завира водата, изсипваш на части и непрекъснато бъркане гриса и намаляваш огъня, но бъркаш още 3-5 минути. След това гарнираш по желание. Аз ръся натрошено сирене и заливам със запържен в чисто масло ( олио) червен пипер или сладък вариант с маджун от захарно цвекло.

# 116
Имам голям проблем.  Правя вече трета погача и не мога да разбера как да я пека - в единият случай се казва пече се на вентилатор,  в друга на реонтан....какво да правя ? Моля ви сайге ми съвет., благодаря много.
Е какъв точно е проблема при теб? Всякак може да се пече, само имаш предвид че ако рецептата не е за вентилатор, ако ползваш такъв намаляш малко градусите, това е. Ако веднъж се е получило препечено намаляш градуси, време, зависи дали е недопечено, препечено само отгоре или какво.

# 117
  • Sofia
Имам голям проблем.  Правя вече трета погача и не мога да разбера как да я пека - в единият случай се казва пече се на вентилатор,  в друга на реонтан....какво да правя ? Моля ви сайге ми съвет., благодаря много.
Просто трябва да си опознаете  фурната и да решите кой е вашият начин, явно имате и двата варианта.  Няма правилен и грешен начин. Simple Smile

Морковелка, за качамак/полента сипвам всичкия грис наведнъж в горещата течност и бъркам интензивно с тел - за нула време е готово.  Simple Smile

# 118
  • Русе
Скрит текст:
......................................................................................... Чудя се дали да опитам да направя качамак и да го опитам и това, но не знам колко вода да сложа 🤔 . Имам една шепа останала.

https://ipeychev9.blogspot.com/2021/02/blog-post_14.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/05/blog-post_28.html

# 119
Здравейте,
Правих/исках да направя голяма палачинка на фурна. Ползвах тази рецепта:
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0

Обаче стана това:

Цялото нещо се накъдри като баница и изобщо не прилича на палачинка с фини балончета е т.н.
Защо?

Общи условия

Активация на акаунт