За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 319
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Да ви позабавлявам за сметка на ММ: Аз съм на море сама, той готвил кебап (добре се справя, не му е за първи път.) Прибирам се, виждам много тъмнокафяв резултат и реших, че е прекалил с червения пипер. Отговор: "Нямах домати и намерих там някакво бурканче подправка". Подправката се оказа пържени домати, точно  сос за спагети или чушки. Веднъж добре изпържено и после готвено с тях...нормално цветът и вкусът да са доста наситени. При толкова бурканчета да уцели точно пърженото...

Дайте идея за 1 кофичка заквасена сметана от 400 г какво количество нишестен крем да сваря, планирам бисквитена торта. Да личи сметаната все пак.

# 661
  • In transit
Куку, ама как ще вариш заквасена сметана? Няма да ти се получи.

# 662
  • София
Може би само нишестеният крем ще се вари.
Кукче, препоръчвам 2 към едно в полза на крема да направиш.

# 663
  • София
Може би само нишестеният крем ще се вари.
Кукче, препоръчвам 2 към едно в полза на крема да направиш.
Точно така.
Mikkey, ма недей така, не съм толкова зле Simple Smile

# 664
  • Sofia
Недейте така, бе хора, ще ме уморите от смях.... ох....

# 665
  • In transit
Куку, знам, че не си, ама както си го написала реших, че с него ще вариш крема и се стреснах. Joy

Yan25, най-вероятно ще можеш, поне така както е написано на румънски и защото е печена глина, обаче да знаеш, че ще поеме всички миризми...Може да го намажеш с олио преди да го ползваш, както сачовете се омасляват.

# 666
  • под тепетата
Аз си купих такава сушилня и съм сушила само подправки в нея, но на сянка. Лесно се изнася на слънце и се прибира. Не съм сигурна дали ще станат смокините при морската влага.

# 667
  • Русе
Скрит текст:
Да ви позабавлявам за сметка на ММ: Аз съм на море сама, той готвил кебап (добре се справя, не му е за първи път.) Прибирам се, виждам много тъмнокафяв резултат и реших, че е прекалил с червения пипер. Отговор: "Нямах домати и намерих там някакво бурканче подправка". Подправката се оказа пържени домати, точно  сос за спагети или чушки. Веднъж добре изпържено и после готвено с тях...нормално цветът и вкусът да са доста наситени. При толкова бурканчета да уцели точно пърженото...

Дайте идея за 1 кофичка заквасена сметана от 400 г какво количество нишестен крем да сваря, планирам бисквитена торта. Да личи сметаната все пак.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_31.html

# 668
  • Sofia
Аз си купих такава сушилня и съм сушила само подправки в нея, но на сянка. Лесно се изнася на слънце и се прибира. Не съм сигурна дали ще станат смокините при морската влага.

Откъде я купи?

# 669
  • под тепетата
Doli, май оттук беше
https://chugun.bg/. Не съм много сигурна, но моята май беше с четири реда. Заема малко място и  сгъва . Аз даже две взех, че не мога да насмогна.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 16:40 от bilqna_69

# 670
  • Варна
Тази сушилка /на bilqna_69/ много ми харесва. Обаче май не е за смокини-горните ще капят върху долните...
Иначе, преди да остъкля терасата слагах зрелите смокини на хартия /вестник, брошури, кой к'вот има/, мятах върху тях марля, притисната в краищата да не излети  и периодично ги обръщах / в случай че са много- на шиш / ,за 2-3 седмици са готови.  И аз съм на морето.  Wink

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 16:48 от Пеева

# 671
  • под тепетата
Застилах плотовете с чаршафи, разбърквах....Така хем място пестя, хем въздух влиза отвсякъде. Има кръгли, правоъгълни, квадратни, с различен брой редове. Потърсете в нета и изберете най- удобното за вас.

# 672
  • In transit
Биляна, много ми хареса сушилнята ти, но веднага си представям погледа на мм, като я види. Grinning
Билките ги суша на едни големи пластмасови тавички (като тези на сушилниците за чинии, които слагат). Слагам домакинска хартия, нареждам подправките и отгоре ги покривам с обикновени салфетки. Те са толкова ефирни, че са идеални за целта. Слагам ги върху единия от шкафовете в кухнята за няколко дни. Т.е на около 2.30 метра височина. Не се виждат, не пречат, идеално изсъхват билките и не се напрашават.

# 673
  • под тепетата
Mikkey, поисках си за РД мъжът ми да ми направи сушилня от мрежа за комари, летвички и т.н. Направих и чертеж- на три етажа, съобразен с мястото ми, така че да не ми пречи. И понеже обущарят ходи бос ми се изчака чакалото и реших да потърся в нета. Сложих ги на места, където не ми пречат.  При мен непрекъснато духа, отворено е почти целодневно от прозорци и врати на терасата, понякога съм събирала разпилени билки по пода. Така хем са защитени, хем са на въздух. Пък майсторът ми само количеството малко не му хареса Stuck Out Tongue Winking Eye

# 674
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
Подариха ми този съд. Дали може да се пече в него? Не е лакиран...

Yan25, На румънски, унгарски и английски пише САМО: ястия в глинен гювеч

Общи условия

Активация на акаунт