Отговори
# 135
Малкия на 1.07 направи годинка и на 4.07 майчинството
След това на 18.07- 297,14лв
27.07- 439,52 лв
03.08- 43,34 лв
Общо 780лв и тези 3 превода трябва да са за втората година, нали така?

# 136
Хм, аз имам един превод от 01.08 за 710 лв

# 137
  • Замък сред облаците
Лазур, трябва да ти изравнят още 70лв.

Тъпото е че повишаването го приеха ит днес за утре и служителите в НОИ имаха по-малко от 10 раб. дни да отразят нещата, защото тази надбавка ще получат всички жени по майчинство 2год от 1 януари насам. Предполага се, че до края на август всички ще са си получили дължимото им.

# 138
  • гр.Пловдив
Интересно, аз директно 780лв вчера, вкл и др мацки с юнчета вчера, затова се учудих. Simple Smile
[/quote

И аз се учудих да ти кажа ,с юлче съм на 4.07,ако ти се губя по трасето,понеже няма мнение в темата да не е прецизирано от теб Smirk

На 4.07-1176,04
На 18.07 -427,65
На 1.08-439,52
На 3.08-43,34

Предполагам са ги изчистлили равносметките и от 1.09 се глася за 780 Smiling Imp

# 139
Здравейте мами. Пак се изгубих, но с двете у дома просто няма време за нещо. Попрочитам ви, от предната тема се каня да пиша и защото все много искам да напиша, не успявам Grinning

Честити да са всички минали юлчета, надявам се са имали страхотен празник !! Simple Smile

Аз получих изравнителен превод до термин, сега останалото от юли месец е на статус "обработва се", което е много странно, защото документите ми отдавна са обработени от работа и входирани, но в НОИ явно няма ред.

Още не сме минали консултация за годинката, ЛЛ даде направление за кръв, урина и педиатър и го оставихме за след тях. Хемоглобина и другите свързани показатели и излязоха ниски, та педиатърката даде направление за железен серум, който мисля да отметна утре. Да видим какво ще излезе, може пак да са паднали. Преди половин месец приключи желязната ѝ терапия от 3 месеца, но май не се е покачил много.
Потвърждавам, че децата с ниско желязо (анемични) не могат да спят, губят апетит и от там са меко казано по-сприхави. Аз съм се оплаквала първите месеци от безсънието у дома, като започна прием промяната беше рязка и очевидна.

За прохождането тя е вече не ходещо, а бягащо човече. И на площадката, естествено, всява паника сред другите майки на "наборчета", че видиш ли техните не ходят. Винаги се опитвам да ги успокоя и казвам, че каката проходи на 1г2м. Едно с едно бебе няма. Това с дърпането на ръце, за да ходят отстрани меко казано изглежда страховито.

Много разбира , радва се на всички, дава целувки и прегръдки, успява да се храни сама, има си любими пеещи играчки и книжки. Навън всяко животно е "бау-бау" Grinning Речника определено може да е по-богат, но тя всичко разбира и ние нея, така че въобще не съм се притеснила, а и то се вижда, че тя набляга на физическата страна. Цял ден е сянка на кака си , вече се заиграват и тези моменти ме крепят за това че и двете са у дома Grinning Каката целия юли изкара в къщи, сега се очертава и целия август.Планираме кръщене, а нашата група е карантина от шарка , в другите има ротавирус. Направо не виждам кога ще тръгне обратно на ДГ, а у дома много се сбебешори. По цял ден ми къса нервите, а поради факта че цялото внимание е за нея, Зори е станала супер самостоятелна единица и е над нещата.
Мъчи се да минава на една дрямка, но още не ми се иска заради жегите, иска ми се да ставаме рано сутрин , да излизаме и прибираме навреме. Като стане рано се получава, но стане ли в 8 първата дрямка е мъка. Днес беше такъв ден и след 1 час тикане на количката и мрънкане от голямата се отказах. Ами следобеда спа от 13:20 до 15:50 така че го броя за успешен ден с една дрямка.

В предната тема бяхте обсъждали отхапването - единия ден държа саламче и хлебче и тя като ме видя веднага. Дадох и да отхапе, обаче първата и реакция е да смуче и дърпа. Обаче аз дръшам здравно и не пускам , да видиш как се сети да отхапе и така хапка по хапка го изяде.
Зъбите са само 5 броя - два горе и три долу, растат много бавно и един по един голяма мъка. Не мога да видя дали друго не се подава, винаги съм се чудила на майките като кажат "избиват кътници" -никога не съм можела да бръкна хубаво в устата, нито да видя, за да разбера. С каката бях сигурна , че има всички зъби като почна да се мие с четка и паста Grinning в това отношение съм по-неглиже - на малкото още не мия зъбите, ще изчакам още няколко броя. И с каката беше така. Според мен цялата работа със зъбите наистина е до ген и просто при някой от най-малкото нещо се чупят и разяждат.

# 140
Здравейте, момичета.
Марти вчера започна да вдига 39 градуса температура. Днес бяхме на преглед и му изписа антибиотик, но изобщо не мога да му го дам. По принцип всичко давам със спринцовката от нурофен, но освен, че плаче (което все ще го изтърпим), му се гади и го повръща. Сутринта повърна и нурофена, затова слагам свещички. Пробвах с кисело мляко да го смеся, но го усеща и му се гади. Оставих го да поспи сега, защото пак е с висока температура и после пак ще го мъча с плодово пюре, но се притеснявам после да не започне и тях да отказва. Някакви други трикове, макар че е малък и не мисля, че ще мине номерът с каквото и да е?

# 141
  • Замък сред облаците
АБ с кисело мляко по принцип знам, че не се дава, заради пробиотичния характер на млякото. Тоест трябва да има разлика от 4 часа поне между АБ и такива храни.

Аз бих посъветвала с нещо силно сладко, най-сладкото, което даваш по принцип.

# 142
Много позната история - каката ми беше абсолютно същата , супер много се радвам че рано се научи да пие таблетки и вече е лесно. Но за съжаление Марти е много далеч от това, пробвай със сок евентуално . А да не би просто да не го понася , нещо тип алергия ? Сестра ми повръщаше всички видове, докато разберат че понася една единствена група и изписваха само такива.

# 143
  • София
Мис, пробвай с адаптирано мляко. Може и да смените антибиотика да е на друга марка примерно? Какъв е? Правили ли сте му кръвни изследвания, защо изписват антибиотик за температура. По принцип съм на мнение, че организма има огромна сила да се самосъхранява и щом го повръща не 1 и 2 пъти има защо.
Редактирам се, понеже стана дума за киселото мляко. Има определени антибиотици, които изрично им пише в листовката да не се приемат с млечни продукти. Такива са Ципрофлоксацин и антибиотици от групата на тетрациклиновите. За това винаги чета листовката аз на всичко.

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 13:12 от Десислава``

# 144
Наистина имаше нещо с антибиотика и киселото мляко, но той така или иначе не пое нищо от него.
И аз чета винаги листовките преди прием, особено за децата. Тук специално за млечни не пише, а като цяло, че се приема час преди и 2ч след хранене, но като е невъзможно чисто да се даде, ще се пробва с каквото може.

Той сокове не пие, както и някакви сладки неща, освен  няколко бисквитки и плодовете пюрета, но те са и кисели.
И АМ не пие, освен че му правя кашата с него.

Сумамед е сиропът. Той не е горчив, но просто не го иска. Не е приел нищо от него, за да видим дали има някаква алергична реакция или нещо такова. Още  на първото даване му се догади и го повърна, защото много му се догади. Но то и от нурофена сутринта стана същото. А пък него не го пие за първи път.
Опитах после да го дам с пюрето, но го усети и пак му се догади. Според мен, какъвто и да е антибиотикът, все същото ще е. Когато съм опитвала да му давам едни витамини изписани от личната също не ги искаше.

Не сме пускали изследвания. Докторката каза, че му е много червено гърлото и заради високата температура, същото като при брат му било.

А иначе и до днес с брат му е цирк с лекарствата, ама хайде с една идея по-добре е от преди. По-разбран е вече, когато трябва да пие нещо, но за някои неща е голямо мрънкане.

# 145
  • София
Азитромицина няма проблем да се приема с кисело мляко. Той дразни корема и дори в листовката мисля, че пише за възможни чести реакции като гадене, повръщане и болки в корема. За това според мен може да го коментирате с педиатърката за сменя на антибиотика. Моя батко така имаше непоносимост към някакъв антибиотик много често изписван, някъде съм го записала и тогава педиатърката го смени с друг. Аз също имам непоносимост към Левофлоксан (имах ужасно тежки странични реакции) и ЛЛ ми го смени с Левофлоксацин, което е същия антибиотик но на друг производител и вероятно с други добавки. Към него нямах абсолютно никакви странични реакции..

# 146
Педиатърката каза да не го даваме, за да не направим по-голяма беля, ако напълно откаже храна и течности. Ами то нещо такова стана. Наплаши се от нещата, които искам да му дам и отказва да се храни. Каквото и да предложа само върти главата. Едва хапна 5 лъжички мляко и толкова каша за деня. Добре, че поне кърмя. Предлагам и вода, но не всеки път иска. ММ е накупил сокове, плодови пюрета...нищо не иска.
Ама и как ще се излекува, като никаква алтернатива не е предложила, ако не даваме антибиотика. Един спрей за гърло е изписала, ами аз не мога да го хвана да му го пръсна. Как се предполага да се използва на толкова малко дете? Сигурно само да се изплези и да чака да пръсна! Все пак две ръце само имам. Трябва да го държа с едната, с другата да му отворя устата и с третата да пръсна...ама да, нямам такава. Не знам, мъка ми е. Много в тегаво с тези болести и толкова малки деца. Милото, само да види спринцовката и сменя посоката.

# 147
Мис, съчувствам ти.
Дано премине бързо!

Голям плюс е, че още кърмиш. Предлагай по-често и ще избутате някой друг ден без друга   храна и вода.

За спрея за гърло ще споделя ние го изиграхме като игра. Първо показвам аз че си пръскам в гърлото "бъз бъз", после се смея, след това практикувам същото на ММ и на края на малчо. Така сработи при нас.Успех! Simple Smile

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 22:25 от Lazur

# 148
Не иска да приема нищо, заради червеното гърло, сигурно го боли като преглъща. Зори така беше като боледува.
Със спринцофката се впръсква в бузата и така го гълтат, но то като го повръща е друго нещо. Според мен няма какво много да направиш.
Аз си падам груба откъм даването, ако не искат - скоро и аз трябваше да пръскам в гърлото, включих и краката към захвата. Ужасно се чувствам, но правя каквото трябва.
Сега се сетих, пробвай да си пръснеш на теб. Аз така учех каката като бебе и на капки и на пръскане и сиропи. Веднъж сигурно 2 часа обикалях апартамента, пръсках и тати и зайко и накрая и тя склони.

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 22:15 от deska90

# 149
Милото! ❤ нормално е да намали храненето като е болен, още повече и ако го боли гърлото. Ако обича банан, нещо по сладичко (или кисело ако обича), което да замаскира вкусовете на лекарствата. А ако накиснеш залъче хляб с лекарството?

Преди време бях гледала “хак” за миене на зъби на малки деца. Тони не беше фен и не вършеше работа, но като беше болен, го ползвах за дърпане на сополи. Сядаш на пода, той легнал по гръб. Неговата глава към чатала ти. Ръцете му под краката ти, така и главата е към теб и можеш да я “заклещиш” между краката. С дърпащо се дете е доста… травмиращо. Поне за мен беше. Не знам със спрейовете дали няма да е опасно обаче. Пак съм го ползвала за зъби, но може и да проработи при вас - Тони се заплесва ако му пуснеш селфи камерата на телефона, да се гледа. Достатъчно да изтъркам зъбите 2 пъти. Бонус ако и баща му е в кадър. Може и да стане за едно впръскване. Скрий спрея да не го вижда, докато се намествате.

Топла водичка, чайче, може да облекчи положението. Или пък сладолед? Ако пие от шише с биберон, да напълниш биберона с лекарство и да го дадеш, докато е полузаспал? Ако има някакъв еквивалент на хидратиращите прахчета за бебета? Колкото да не се притесняваш, че ще се обезводни.

Сигурна съм, че си пробвала много неща, нахвърлям някакви идеи само. Бързо оздравяване!

Общи условия

Активация на акаунт