НАБОР 2004 - На прага на студентството

• 66 117
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
Аз живях навремето в студентски град и не се оплаквам, във всяка нова стая влизах с баката с латекс Joy Боядисвах, чистех, подреждах, слагах пердета, килими, голямо старание му удрях, но стаите винаги ставаха достатъчно уютни за живеене Grinning Имах всякакви чешити за съквартирантки, не съжалявам, че бях там, беше безценен опит.
За месечната издръжка не мога да се включа, не съм го измислила още, но ми е полезно да ви чета.

Санака, мойта щерка ме заплаши, че минат ли изпитите, няма да ѝ видя очите и стриктно следва своя план Joy

# 241
  • София
Тази тема с месечната издръжка на студенти (а  преди това тази с джобните на ученици ), било тук или навън, е много чувствителна...Задава се въпрос, хората отговарят и толкова.  Ясно е, че ще има огромни разлики, едва ли някой е очаквал друго. Няма  нужда нито от съпоставки, нито от разбивки, нито от нападки. Всеки си познава детето, знае си и възможностите (колко може да отдели и кога и студентът ще се наложи поне частично да се включи). Радвайте се на  постигнатото от децата, а те дали със 700 лева, дали с 1300, дали с  2000+ на месец ще живеят, не е най-важното. Назад се каза -  д*пе знае 2 и 200.

# 242
Санака, аз очаквах стетоскоп да е купил на бъдещата лекарка. Simple Smile

Едно време(преди 30+ години) на издържалите кандидат студентскиге изпити по биология и химия с пълно 6 ректора на МУ-Варна подаряваше стетоскопи на първия учебен ден.
Мисля, че престилката ще им е повече от полза за момента 😅 до колкото знам стетоскопи не се ползват много

# 243
  • Бургас
Докато сме на вълна Люлин , за настроение - едно фото отпреди няколко дни:

Изпратиха ми го мои приятели и се посмяхме ( и мъчно ми стана за съдбата на кончето)... Опитах се да им отвърна със снимка от Меден рудник с прасета в междублоковото ни пространство 🤣, но не успях да я открия.

Сега сериозно - очаквам цена за наем на жилището, от което е направена снимката с кончето. Ще кажа по-късно.

Месечна издръжка не сме обсъждали вкъщи. Според мен зависи от много неща- ще се налага ли да ползва градски транспорт. В общежитието не може да се готви - това предполага хранене навън, пране в обществена пералня. Ако е на квартира - той може да си готви, пере, чисти сам, всичко това в резултат на чести мои отсъствия по служебни въпроси. Та готвене и хранене у дома е по   рентабилно май ... Въпреки, че е сам засега.
Вероятно ще се нагласяме според ситуацията - ако останат ще прехвърлим за другия месец, ако не стигат - ще пращаме.
Имате ли информация за учебници - казаха ми, че били много сериозен ресурс. И те са ни по-важни от месечната издръжка. Вярно ли е .. не е ли.. могат ли да се взимат втора употреба от някъде ? Изобщо много неизвестни ми изскачат и наред с бурканите малиново сладко и домати... се редят въпрос след въпрос..

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 20:00 от Z-Тина

# 244
Учебниците се купуват от ксероксите в Студентски град - 0.03 ст на страница беше преди.
Имат пдф файлове на учебници за почти всички специалности за всички ВУЗ-ове.
Мания принт също може да ползва - там има намаление за студенти. Носи се флашка с файловете.

# 245
  • София
Z  - Тина, кончето знае къде да стои😎, най- стратегическото място в Люлин е това . Метрото е до теб, Билата- срещу теб, Лидл на 200 метра, кооперативния пазар на 10 мин пеша бавен ход.
Чак си  ми домъчня за Люлин , нали цяло лято съм селянка😀. Скоро.

# 246
  • В светлината на слънцето
Сега се сетих нещо по повод квартирите. Родителите на един от приятелите на сина ми дават таванско апартаментче под наем и преди седмица се освободи. Но идея нямам дали не е уговорено, колко точно е голямо. В Редута, до парка е. Горе-долу комуникативно място - на 2-3 спирки със 72  от Плиска и на пешеходно за някои от факултетите на СУ. Ако искате да питам дали е свободно и колко искат?
Като под таван имам предвид ново строителство, мансардно жилище, не нещо пригодено.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 00:07 от lulumba

# 247
  • Бургас
Сега се сетих нещо по повод квартирите. Родителите на един от приятелите на сина ми дават таванско апартаментче под наем и преди седмица се освободи. Но идея нямам дали не е уговорено, колко точно е голямо. В Редута, до парка е. Горе-долу комуникативно място - на 2-3 спирки със 72  от Плиска и на пешеходно за някои от факултетите на СУ. Ако искате да питам дали е свободно и колко искат?

Да, ако има възможност - благодарим!

# 248
  • Burgas, Bulgaria
Ох,трудна работа е намирането на прилична квартира. Звъня по агенции,сложили фалшиви снимки-явно за примамка.Хиляда изисквания -не знам си колко депозита, такси -а насреща нищо общо с обявата.

# 249
  • Бургас
Искат два депозита + един за агенцията +  един при нанасянето. Четири броя за героя - ей ги едни 2000-2500 лева.

# 250
Ох,трудна работа е намирането на прилична квартира. Звъня по агенции,сложили фалшиви снимки-явно за примамка.Хиляда изисквания -не знам си колко депозита, такси -а насреща нищо общо с обявата.
Често предлаганите квартири са почти толкова мизерни колкото неремонтираните общежития в каквото ще сме ние, само че на доста по високи цени. Има много блокове в Ст.град, които са ремонтирани и съвсем прилични, като напр. бл.3, бл.12, бл.14, бл.55 г, бл. 53  и т.н ) за тези които имат късмет или връзки Wink, на нас и двете ни липсат Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 10:54 от Вяра и Надежда

# 251
  • София
2лв им бяха джобните миналта година. Тази мисля да давам 3. Яде се вкъщи, карти за градксия транспорт имат. Дрехи и обувки им се купуват от нас. Ходят на море с нас. Който иска повече, работи. Малкия не ходи по заведения, събира си ги парите, въобще за нищо не харчи. Чат пат да си купи настолна игра. Наборката и 200лв да й дадеш, на края на деня няма 5ст, та е общо взето все тая колко й се дават. Сега вече работи, пак всичко се харчи до дупка. Но са си нейни, да ги прави, каквото иска. От мен е плащането на семестрите, има покрив и храна вкъщи доволно.
20лв стигат за ден за храна, ако човек си готви, може да мине и с 10, че и по-малко. с 20лв може да яде даже навън. Дюнер, сандвич, обедно меню. Ако иска да яде в ресторанти с Мишелин, това е друга бира. Дупе знае 2 и 200.

# 252
  • Б
А то  приема за общежитие и търсенето на квартира излиза по сложно от приема в университета.

# 253
Вяра и Надежда, ако общежитието не ви харесва, не може ли да помолите да го преместят, може би не веднага,  но след месец два, като се настанят всички и стане ясно къде какво е свободно.
Има наистина блокове, които изглеждат чудесно и такива, които са ремонтирани последно като аз бях студентка. За щастие МУ са се погрижили за техните основни.

Клеми, да, и аз някъде около тия пари като че ли гравитирам да й давам, може би 20 на ден. Тя не е фен на сандвичите и джънк фууд, не очаквам да седне да готви (то няма и особено условия), но се изхранва предимно със салати и предполагам, че ще й стигат. Пък ще видим, ако трябва, ще ги коригираме.

# 254
Вяра и Надежда, ако общежитието не ви харесва, не може ли да помолите да го преместят, може би не веднага,  но след месец два, като се настанят всички и стане ясно къде какво е свободно.
Има наистина блокове, които изглеждат чудесно и такива, които са ремонтирани последно като аз бях студентка. За щастие МУ са се погрижили за техните основни.

Клеми, да, и аз някъде около тия пари като че ли гравитирам да й давам, може би 20 на ден. Тя не е фен на сандвичите и джънк фууд, не очаквам да седне да готви (то няма и особено условия), но се изхранва предимно със салати и предполагам, че ще й стигат. Пък ще видим, ако трябва, ще ги коригираме.

Повече се притеснявам с какви съквартиранти ще трябва да живее, дали ще може да се адаптира да съжителства с други хора, малко тежък скорпионски характер има Wink пък стаята каквато и да е, все ще може да се оправи.

Общи условия

Активация на акаунт