Паническо разстройство - 59

• 50 436
  • 771
  •   1
Отговори
# 270
Виждам  че повечето от вас с ПР не се обръщат към психолог.
Психолозите използват когнитивно поведенческа терапия и лекуват веднъз за винаги такива състояния.
Аз получавах паник атаки 2020 година и психолог ми помогна - с 10 сесии да ги преодолея.

Оттогава не съм получавала.
Дано повече хора осъзнаят ползата от ходене при добър психолог.

# 271
Виждам  че повечето от вас с ПР не се обръщат към психолог.
Психолозите използват когнитивно поведенческа терапия и лекуват веднъз за винаги такива състояния.
Аз получавах паник атаки 2020 година и психолог ми помогна - с 10 сесии да ги преодолея.

Оттогава не съм получавала.
Дано повече хора осъзнаят ползата от ходене при добър психолог.
.      Бихте ли споделили координати ?Simple Smile

# 272
Да да..дали според теб повечето от нас преди да започнат АД не са ходили на психолози....точно когнитивна терапия...3 месеца и половина...в началото 2 пъти в седмицата,после веднъж,после на две седмици...всеки път 50лв на ходене....и какво да слушам как проблема няма,че не ми трябват лекарства,,че определено не съм за АД...и т.н. всички които са ходили знаят ...да помага но при тежко ПР, тревожно разтройство  гтр,окр или хипохондрия няма как да стане само със психотерапевт ...ако получавах просто ПА от време на време може и да сработи...

# 273
Преди да отида при психиатър започнах да ходя при психолог.
На второто ми посещение тя каза, че в това състояние просто няма как да работи с мен и трябва да мина през оценка на психиатър и съответно лечение... Тогава бях на ръба на всичко. Едва ли само с приказки и поведенчески и мисловни модели щях да вляза във форма.

# 274
Както другите части на тялото, така и мозъка има биохимия, нарушена ли е тя, със сладки приказки с психолога се влиза в психиатрия накрая. Оценявайте внимателно и не подценявайте психиатъра. Без психиатър и на позитивни утвърждения отдавна щях да съм диспансеризирана в Раднево примерно, разбира се ако изобщо бях оживяла да стигна до там.

# 275
Както другите части на тялото, така и мозъка има биохимия, нарушена ли е тя, със сладки приказки с психолога се влиза в психиатрия накрая. Оценявайте внимателно и не подценявайте психиатъра. Без психиатър и на позитивни утвърждения отдавна щях да съм диспансеризирана в Раднево примерно, разбира се ако изобщо бях оживяла да стигна до там.
Абсолютно те подкрепям и съм съгласна с теб ..едно към едно бях и аз...
На който е успял да се оправи с молитви,смирение,билки,психолози ,врачки БРАВО...но нямате право да упрекват е тези които не сме успели...заради такива коментари,като вашите аз отлагах започването си на АД,защото мислих че това е нещо страшно и ужасно и се влошавах всеки ден...пробвайте да излекувате гастрит или Хашимото,базед,диабет,гнойна ангина и т.н с молитви и вяра...не пробвате нали?Ама да ходиш на психиатър и да пиеш АД е нещо супер срамно...направо е гранични със абсурд..как ще ходя аз на психиатър и ще пия АД....да не съм луд или слаб...когато АД започнат да действат е хубаво да се ходи и на терапевт ...тогава наистина има голяма полза

# 276
Докато продължава сравнението на психотерапевта с молитви и баячки , ще продължава и неприемането и незачитането на тази професия.
Лечението на тревожните разстройства е мултидисциплинарно. И психиатъртър, и ендокринолог, и психотерапевтът, и кинезитерапевтът, че даже  и бячките и молитвите намират своето място по тоя път.
Обаче за истинското лекуване и за адаптация на психичния апарат точно психотерапията ще ви помогне. Само , че терапевтите не са магьосници и нямат вълшебна пръчка. Също така не могат да извървят пътят вместо клиентите си.
Нужна е самоосъзнатост, дисциплина и поемане на отговорност.

Последна редакция: ср, 04 окт 2023, 18:31 от Serendipity*

# 277
Защо не пробвате да излекувате гнойна ангина с психотерапия или пък отит? Защо отричате, че мозъка е орган като всеки друг и е възможно да има нужда от лекарствена терапия, поради недостиг, излишък, дисбаланс и т.н. на биохимични елементи. Защо огромна част от кръвната диагностика се казва Биохимия..., а за мозъка го отричате? Ако са разбутани няколко елемента в мозъка, как ще настроите психичния апарат? Само да поясня, преди по-малко от 100 години се е умирало от гнойна ангина, поради инфекция. Гърлото е орган и има нужда от лекарствена терапия, защо мозъка да не е орган и да няма нужда от такава. Категорично не вярвам, че напреднало тревожно разстройство се лекува с дисциплина и самоосъзнатост. И да, от страх се умира. Препоръчвам книгата на Алиса Ранкин " Изцеление от страха".

# 278
  • Швейцария
Хехе, аз съм психолог. И ходя на психотерапия от 10 години, понеже касата ми я плаща. Ама ако не беше АД, досега в лудницата да съм влязла. Мултидисциплинарният подход (лекарства и психотерапия) е най-ефективен, особено след като АД подействат може да се започне КПТ.

# 279
Хехе, аз съм психолог. И ходя на психотерапия от 10 години, понеже касата ми я плаща. Ама ако не беше АД, досега в лудницата да съм влязла. Мултидисциплинарният подход (лекарства и психотерапия) е най-ефективен, особено след като АД подействат може да се започне КПТ.

Разбира се. То по учебник си е така. Аз не разбрах къде съм отричала лекарствата.
И аз съм психолог( в преспектива терапевт)  Че и клиничен по образование и стаж 3 години.
Ама такива брутални атаки съм имала!
 Почти година не съм излизала от дома си. И лекарства съм пила. И диазепами са ми слагали за спешна помощ .
 И безсъние съм имала и то жестоко. Имах период с диагноза фибромиалгия: мускулите ми бяха като камъни твърди.
Такъв си ми е дизайна на НС. Работя с наличното и не спирам личната си терапия.

# 280
А колко време след началото на приема на АД спират паник атаките? Или не спират..., просто са по-редки.
И колко често трябва да бъдат и с какъв интензитет, за да се откажеш да се бориш сам и да почнеш лекарства?

# 281
  • Швейцария
А колко време след началото на приема на АД спират паник атаките? Или не спират..., просто са по-редки.
2-4 седмици, докато започнат да действат. Дозата се повишава плавно до терапевтичната. Би трябвало да спрат, но зависи колко е тежко положението. При мен спряха, но имам приятел, който влезе в психиатрията и се наложи да взима силни антипсихотици. АД не му беше достатъчен.

# 282
При мен отне два месеца, но ми ги сменяха, защото имах непоносимост. ПА станаха по-поносими, от 4 месеца не съм имала. Моя приятелка влезе в психиатрия, тя беше упорито за позитивни мисли, утвърждения и т.н. В този момент вече беше неконтактна, после антипсихотици и АД. Знаете ли, имам снимки преди и два месеца след АД. Ами преди тях на чисто луда си приличам. Мъжът ми настояваше да ме снима, за да видя колко зле изглеждам, но това да съм свита на дивана, некъпана свят време, с ръка на сърцето, тъмни кръгове под очите, облечена в дрипи, нищо нередно не виждах. Видях чак след два месеца, когато вече бях на АД.

# 283
Абсолютно подкрепям akekina i jenny ...при мен АД подействаха веднага...толкова зле бях,че и най малкото подобрение ми се отрази много добре...получих няколко ПА и то съвсем леки и после изчезнаха...Не отричам психотерапията,но на брат ми бившата приятелка...младо момиче на 20 години от обикаляне по психотерапевти едвам я отърваха...сега е на лекарства и е добре но с последствия от всичките терапевти и тяхното отричане на започване на АД...
Не съдете хората които пият,пили са и пак биха пили АД...
Всеки сам намира начин да се справи с тези отвратителни състояния...и да както akekina е писала да ходиш некъпан,несресан,не спал,не ял,въобще не ти дреме как изглеждаш и какво си облякъл...ссамо с думи не става....

# 284
Аз разпитвам не с цел да обвинявам, а да си отговоря на въпроса колко мога да изчакам. При мене няма това занемаряване, напротив-спортувам, работя, не стоя и минута незаета. Но изпитвам страх да остана сама у дома, гледам винаги да съм сред хора. Страх, че мога да получа паник атака и около мене няма да има възрастен човек

Общи условия

Активация на акаунт