Отговори
# 615
  • София
Звездица, беше се позагубила нещо Wink

По въпроса ти -  в Манхайм конкретно НЕ е приложна математика, а  икономическа математика. Има разлика.  Учат се, разбираемо, супер много математически дисциплини (линейна 1 и 2, анализ 1,2, като избираем може и 3,  стохастика 1 и 2,  нумерика,  линейно оптимиране, линейни модели, финансова математика и т.н... От икономическите -  базовите Маркетинг, Мениджмънт, микро и макроикономика, счетоводство. Има деца от СМГ Simple Smile

# 616
  • където и да е,само да не съм сама
Звездица, за Аахен - rwth съм на разположение за отговори, макар и дъщеря ми да е друга специалност.
Съвет - запишете се вече в платформата им за общежития, дори на края да не изберете това Уни.

# 617
  • Deutschland/HE
Звездица, дъщеря ми също обмисля математика. За сега се е регистрирала за общежития за Аахен и Хайделберг. В началото беше много навита за Манхайм, но не и се учи много икономика и го избута назад, но сега като и прочетох мнението на Русалката и каза, че ще го обмисли. Щутгарт го е изключила, чудеше се за Нюрнберг/Ерланген.
Според учителите и, за математика няма никакъв проблем за приема, достатъчно било да кандидатства и веднага е приета.

# 618
  • Пловдив
Ами оправил се е днес най-накрая, има си сметка (да, оказа се, че може и без този номер), аз пуснах парички, в срок сме да им потвърдим, малко по-спокойно дишам Kissing Face Ядосва ме понякога с твърдоглавие, но пък не мога да си изкривя душата, че съм горда, че се справя така сам. Сам замина, лута се по airbnb-та и къде ли не, докато стане работата с общежитието, нещата си вървят, накипри си стаичката, доволна съм Smile
Междувременно и един изпит мина, ама резултатите - март, направо се изумих от този срок Open Mouth И той се прибира на 23-ти декември Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 23:02 от ~ SunShine ~

# 619
  • София
Звездица, за математика - да, няма изпити. И въобще за  сигурно 99,99 %  от специалностите  в Германия. И все пак на места, примерно в ТУМ, може да поискат събеседване.  За Аахен не предлагам помощ, понеже дъщеря ми с  тази медицина е доста далеч от техн. специалности, че да изрази мнение.

Collibri, в Манхайм има някаква форма на техни местни квоти. Не приемат всички и кофтито е, че никъде не публикуват минималния резултат/сбор на последния приет.  Ще те излъжа, вече съм забравила къде точно, но гарантирано на  сайта имаше обяснение  какви оценки от дипломата с каква тежест се смятат.
FAU не е лош вариант,  математиката e kъм техническия факултет в Ерланген, Campus Erlangen Süd. Завършилите там  математика, чиста информатика, бизнес информатика, медицинска техника, инженерства разни и подобни доста добре се реализират, понеже в самия Ерланген е  Siemens, там са и два от Fraunhofer институтите. Много студенти работят в тези фирми още от бакалавър.  Девойката ми е разправяла, че  Siemens след Втората  световна съвсем целенасочено са избрали града (след Мюнхен, разбира се), понеже хем управата е била добронамерена при отпускането на  големи терени за изграждане на нужната за целта инфраструктура, хем  университетът бил стар и с традиции в техн. специалности.  Това им го казал някакъв професор и в залата един студент, родом от  Ерланген, възкликнал  зад  нея - бе какъв Siemens, какъв Fraunhofer, тук е роден Лотар Матеус.. Joy А професорът чул и  казал - нека почнем с  Ом. Wink

Съншайн, честито Simple Smile

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 23:24 от пенсионирана русалка

# 620
  • София
Мами,  знаех си, че може да разчитам на вас, ей обичам ви всички:hugs:

Започвам подред
tanitkata, благодаря за съвета, намислила съм да направим догодина посещения, но първо да изясним листата на желанията Simple Smile И в тази връзка се чудя дали университетите в Германия организират отворени врати, или нямат такава практика...

Русалче, благодаря сърдечно за насоките и допълнителната и много ценна информацияинформация и съвети. Тайничко се надявах да се включиш:heart:
Манхайм като че ли отива на заден план,поне към момента.. Тя си е фенка на математика и усещането ми е че я влече към Бон ( за сега). За ТУМ не мога да си обясня нейната липса на ентусиазъм за там, но се надявам ако все пак се реши за там да не е спънка събеседването..Благодаря за идеята за FAU , ще предложа да обмисли и този вариант.

Колебанията са за избор между приложна математика и чиста математика, и се опитва да реши коя от двете, можеш ли да дадеш практически съвет кои са предимствата/недостатъците при двата варианта?

Ina78, благодаря за отзивчивостта. Щом си изясни картинката ще изникнат въпроси и пиша ако приоритизира Аахем. По отношение общежития през октомври се хванала с една нейна приятелка и подали документи за общежития за четири града , сред които Аахен и Щутгард.

Collibri, защо е изключила Щутгард, дали би споделила какво я е отказало?

# 621
  • На планетата Земя
Звездица, да, имат отворени врати. Следете различните сайтове и съответните специалности. Дъщеря ми така ходи на open campus ден в ТУМ този март.

# 622
  • София
Звездица, да, имат отворени врати. Следете различните сайтове и съответните специалности. Дъщеря ми така ходи на open campus ден в ТУМ този март.

Mileto, благодаря, това е чудесна възможност за официално опознаване на унитата.

# 623
  • София
Звездица, спомних си сега, че  едно момче от тазгодишните зрелостници след спечелена DAAD стипендия за цялото следване за математика избра май точно Бон. Simple Smile

По повод въпроса ти за разликите - не претендирам за обективност и точност, споделям само прочетеното в онзи етап, когато се интересувах. Четях за себе си информативно разни съпоставки между чиста,  икономическа и приложна математика просто с цел да се информирам, не да повлиявам на избора й. Във вторите две математики сякаш не се залага чак тоооооолкова много на теории, доказателства и сие. Има я пак, разбира се, тази абстрактност (ако мога така да я нарека)  като при чистата математика, но акцентът сякаш е върху приложението на математиката в практиката.  В тях паралелно с  линейна алгебра, анализ, дискретна математика, нумерика, линейни модели, математическо оптимиране  и подобни се учат и други неща в зависимост от "профила". При икономическата вече написах какви, като и там зависи всъщност дали  избраният Vertiefung в икономическата част е BWL или VWL. При приложната останах с впечатлението, че въпросната друга част е доста по-обширна като възможности за задълбаване, но определено в по-техническа посока - информатика, физика, биология..Затова и там се учат предмети като Kryptologie, Codierungstheorie, Programmieren и т.н. Не знам доколко съм права в  преценката си само на база прочетеното, но лично на мен повече ми харесват приложните варианти.

Последна редакция: вт, 12 дек 2023, 09:21 от пенсионирана русалка

# 624
  • Deutschland/HE
Звездица, дъщеря ми понякога ги изключва на принципа - града не ми харесва. Това е доводът за Щутгарт. Има време до лятото и ще ги наредят, но аз я карам да се регистрира за общежития, да не е в последния момент.

Русалка, това за приема е било само за чиста математика, а не за виртшафтматематик.

# 625
  • София
Русалче, знаеш, че си безценна, нали:hugs:

Струва ми се, че я влече приложната, аз се опитвах да я насоча към чистата, но май греша.

Colibri, има време настина, ще си ги наредят.

Слънчево и усмихнато утро на всички съфорумки Hug

# 626
Русалка, със закона на Ом, или с Оммммм   е предложил да започнат лекцията ?
Много ми хареса вметката на студента Simple Smile

# 627
  • София
Русалка, със закона на Ом, или с Оммммм   е предложил да започнат лекцията ?
Много ми хареса вметката на студента Simple Smile
хахахаха Laughing Предвид това, че става дума за техническия факултет,  омммм е добра идея."Медитирайте, деца, медитирайте, не е излишно да подготвите  тялото и ума си за идващия стрес". Ама си е имал предвид професорът баш  физика Георг Симон Ом, който просто е роден в Ерланген (близо две столетия преди Лотар Матеус Laughing)и е учил във FAU. Техническото хохшуле в Нюрнберг носи неговото име.

# 628
Надявах се, че ще ни се размине с тази политика за справедливо ползване на роуминг услуги, но уви. След 14 дни ще започнат да прилагат надценка. Яд ме е, защото тарифният план на дъщеря ми в България не е евтин, а на практика няма да може да го ползва. Поне до ноември 2024г., когато изтича срокът на договора. И ще трябва да вземе немска карта, а тези с нормални цени са с малко мобилен интернет. Идеи или опит?

# 629
  • София
От януари  се очакват някакви намаления, дъщеря ми сподели, че е получила  съобщение от Виваком.

Общи условия

Активация на акаунт