Думи и изрази, които използваме неправилно

• 87 377
  • 2 050
  •   2
Отговори
# 1 905
  • София
Много се дразня като кажат наградите "ОскАр"!

# 1 906
Това за левовете - не знаех, че е неправилно. Винаги, посочените примери - в лева, а не в левове, са ми били правилни/благозвучни.

Павлина Върбанова е съпруга на мой съученик, много приятна и очаквано интелигентна жена. Интересни са думите, но се мъча да си спомня дали през 2024 г. или по-рано се появи и масово се употребява "прокси".
Понякога неправилното на теория се превръща в правило заради практиката, така че нищо чудно в един момент "сметка в лева" да се приеме за правилно, толкова масова е тази употреба. Например при "ден" е обратното – там формата за множествено число като че ли измества бройната форма. В момента е правилно да се каже и "два дена", и "два дни", като би трябвало да е само "два дена".

Неодушевените съществителни (предмети, животни) имат както бройна форма, така и форма за мн.ч. Бройната форма се използва след числителни бройни имена (два, три) и след "няколко", "колко" и "толкова". Например стол – два стола, колко стола, няколко стола, но много столове. Одушевените съществителни имат само форма за мн.ч., там пък често допускана грешка е да се използва бройната форма. Например двама депутата, два депутата е грешно, правилно е само двама депутати. Това е най-общо.

За "прокси" и аз не се сещам.

# 1 907
Прокси на английски значи пълномощник, заместник. И аз съм чувала да се употребява само в компютърните науки - прокси сървър.  Не се сещам къде другаде се използва, но вероятно е тръгнало от компютрите.

# 1 908
Прокси на английски значи пълномощник, заместник. И аз съм чувала да се употребява само в компютърните науки - прокси сървър.  Не се сещам къде другаде се използва, но вероятно е тръгнало от компютрите.
Използва се и в медицината. Синдром на Мюнхаузен by proxy.

# 1 909
  • София
Като стана въпрос за бройните форми, редовно правят грешка от сорта на: "тридесет и един хиляди души".

# 1 910
„„Плащам в кеш“ вместо „плащам кеш“.

# 1 911
Това е баш като " снимка в анфас".

# 1 912
Аз съм го запаметила някак си - "снимка в профил и анфас", но не съм сигурна, ако трябва да използвам само "анфас" няма да се объркам с "в анфас", независимо че знам че трябва да е само "анфас". Това е нещо като "ангро", и "на ангро", коментирахме го преди време.

Но ми стана интересно, как трябва да бъде "тридесет и един хиляди души", звучи ми тромаво някак си, но тридесет и една хиляди души - съчетанието с души пак не ми звучи добре. А тридесет и един хиляди стола или столове, или тридесет и една хиляди стола/столове. Взех да се обърквам с този пример, хаха.

# 1 913
За дума на 2024 г., в моята класация категорично печели "дубайски". Съвсем малко ме дели от истерия, когато я прочета. Дубайски шоколад, дубайски сладкиш, дубайска баклава, дубайска торта, а днес срещнах и... дубайски козунак. Някой да ме гръмне. Joy

# 1 914
  • някъде по морето

Тридесет и една хиляда души
Тридесет и една хиляда стола
Така трябва да е според мен...

# 1 915
За дума на 2024 г., в моята класация категорично печели "дубайски". Съвсем малко ме дели от истерия, когато я прочета. Дубайски шоколад, дубайски сладкиш, дубайска баклава, дубайска торта, а днес срещнах и... дубайски козунак. Някой да ме гръмне. Joy
А как трябва да е?

# 1 916
  • Пловдив
И аз гласувах за него, за шоколада.
_____

Тридесет и една хиляди, като тридесет и една маси или тридесет и една жени.

# 1 917
  • София

Но ми стана интересно, как трябва да бъде "тридесет и един хиляди души", звучи ми тромаво някак си, но тридесет и една хиляди души - съчетанието с души пак не ми звучи добре. А тридесет и един хиляди стола или столове, или тридесет и една хиляди стола/столове. Взех да се обърквам с този пример, хаха.

Тридесет и една хиляда души
Тридесет и една хиляда стола
Така трябва да е според мен...

Изисква се елементарно броене. Думата в конкретния случай е "една".  Тя не се съчетава с тази след числото, а с "хиляди".

# 1 918
А как трябва да е?
Да, и аз се присъединявам към въпроса. Кое е прилагателното със смисъл "от Дубай"?
София - софийски
Берлин - берлински
Хавай - хавайски
...

# 1 919
  • Далечният изток
Ама тя не казва, че думата "дубайски" е грешна, а се чуди на всички тези "дубайски" продукти Grinning

Общи условия

Активация на акаунт