Думи и изрази, които използваме неправилно

• 90 283
  • 2 098
  •   1
Отговори
# 2 040
"По грешка" или "погрешка" вместо правилното "по погрешка". "Погрешка" тук е съществително, макар че май само в тази фраза се използва. И това сме го обсъждали, но е масово изпускането на едното "по", включително и по телевизията рядко може да се чуе правилният израз.

https://ibl.bas.bg/ezikovispravki/vaprosi/redaktirane-stilistich … a-na-teksta-6/460

# 2 041
Приемам и го знам. Но ме дразни като израз.

# 2 042
Много съм изненадана. Това да не е някаква скорошна промяна? Помня, че сме учили, че се казва точно "по грешка".

# 2 043
Слушах тема по повод психология, характери, че масово хората говорят без да знаят значението на думите и само от нивото на изказ се разбира това. По повод това, че всеки е нарцист....това, с 360 градуса е класика, използва се от елита дори. На мен любимо ми е, когато някой излишно ми е казал.

# 2 044
moonriver, не е скорошна промяна, отдавна е.

McKitty, а "погрешен" вместо "грешен" не те ли дразни? Не се заяждам, питам, защото пък мене ме дразни повсеместното заменяне на "грешен" с "погрешен". Да, вероятно се прави, за да се разграничи употребата, тъй като "грешен" е прилагателното и от "грешка", и от "грях", да не се получи объркване.

# 2 045
Не ме дразни "погрешен", но не го използвам. Не мога да се сетя за контекст, в който употребата му ще е по-удачна от "грешен". Сигурно и такива случаи има, не знам.

# 2 046
Чета сега едно пожелание за рожден ден - “Здраве, късмет……. и много НЕпокорени върхове”
Странно ми е да се пожелаят непокорени върхове 😕

# 2 047
Не ме дразни "погрешен", но не го използвам. Не мога да се сетя за контекст, в който употребата му ще е по-удачна от "грешен". Сигурно и такива случаи има, не знам.
Погрешен похват, подход към нещо.

# 2 048
Хаха, това е много стар лаф как футболистите се оплаквали от тотална липса на малшанс Joy
По-скоро не подозирах, че и журналистите са неграмотни.
Става дума за спортен журналист. Това е некадърен журналист, който коментира спорт, но и за спортист не е ставал. Ако изкуственият интелект може да вземе работата на някого, това със сигурност се отнася за спортните журналисти - няма по-шаблонна и безсмислена работа. "... дадоха всичко от себе си... следващият сезон повече... ала бала 1+2=3".

# 2 049
Ако изкуственият интелект може да вземе работата на някого, това със сигурност се отнася за спортните журналисти - няма по-шаблонна и безсмислена работа. "... дадоха всичко от себе си... следващият сезон повече... ала бала 1+2=3".
Пробвахме го - много е добър в коментирането на мачове!
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 09:38 от Гарганела

# 2 050
  • София
"Абсистенция" вместо "абстиненция". Във форума го срещнах:
Цитат
А за цигарите, там абсистенцията по-бързо се усеща и напрежението е по-видимо.
Аз разбрах, че наистина не сте имали алкохолици край себе си, щом бъркате сънливост и кофеинова абсистенция с алкохолна такава.

# 2 051
"Забележителният шедьовър" как ви звучи? Може ли един шедьовър да бъде незабележителен?

Скрит текст:

# 2 052
"Забележителният шедьовър" как ви звучи? Може ли един шедьовър да бъде незабележителен?
Нещо като най-оптимален.

# 2 053
Не е като "най-оптимален". Шедьовърът може да не е много известен, интересен, обсъждан...
Като за афиш си е добре.
https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D … D0%BB%D0%B5%D0%BD

# 2 054
  • Майничка
Шедьовърът по идея е "персонален", той е водещ образец от "продукцията" на творец, философ, течение, школа или период.
Съгласна съм, че не е като "най-оптимален", но думата пак не е употребена адекватно, както е плесната безадресно.

Общи условия

Активация на акаунт