Сватбени традиции

 • 3 381
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте, момичета!
Интересувам се какви са истинските обичаи за сватба, тъй като моята сестра ще се омъжва през октомври и със семейството ми искаме да спазим традициите за този ден.
Ще се радвам да споделите вашия опит, както и нещата, които сте правили около и на сватбения ден.
Благодаря!

# 1
 • SF
 • Мнения: 20 517
Да си разменят халките. Да отпият шампанско с кръстосани ръце. Целувки за "Горчиво!"
Да имат първи танц вече като семейство.
Булката да поведе хорото, ако умее и ще има такава музика.
Да разчупят питка над главите си.

# 2
 • Мнения: 25 305
Не стана ясно булката знае ли и съгласна ли е да организирате такива неща?
Ако не, внимавайте да не ѝ съсипете празника.

Например традицията повелява булката да се омъжи девствена и на сутринта да се пие блага ракия с клюкарките, пред които да се развее доказателството за невинността ѝ. Ще го спазите ли? Simple Smile

# 3
 • Мнения: 3 070
"Истински обичаи" може да са описани евентуално в някакви етнографски изследвания и са по етнографски области (шопски, тракийски, родопски и т.н.). Традициите са различни в различните части на България, различни са в селата и в града. Някои са доста странни, разказваха ми за сватба, при която има надиграване между тъща и кум за някакво украсено печено пиле, което на много хора може да не им харесва...

# 4
 • Мнения: 1 535
Аз знам , че трябва да настъпи мъжа . Мисля , че беше ,, тя да командва '' . Има и разни игри . Гледайте клипчета в ю туб.

# 5
 • Мнения: 5 024
Как'Сийка, +1, и аз първо за тия класики се сетих.

Чеиза също е част от класиката.

Всякакви новости като хвърляне на букети, жартиери, шампанско, "нещо ново, нещо синьо", момински партита, ергенски и т.н. са американски традиции, не наши. Ей тук има абзац с някои от нашите. https://svatba-bg.com/svatbeni-tradicii-sueveria-sofia/

Наивница, не знам от кой край си, аз съм с рода от всякъде, ходила съм на сватби из почти цяла България и "се играе" пиле навсякъде. Или не се, само ако младоженците просто не искат. Обикновено са три неща - пиле, питка и торта или бутилка. Вече в зависимост от ситуацията може и друго да има или да няма. Кумовете трябва да "крадат", кой ще "пази" даровете е въпрос на това кой от гостите може да играе ръченица. До сега тъща не съм виждала в действие, но всичко се случва Joy
Бях на две сватби, на които младоженците и кумовете НЕ искаха пиле (на едната кумувах), но родителите, да ги зарадват, поръчали танцов ансамбъл, барабар с тая работа. Много неприятно, после имаше едни разправии...

А, за забравих - кумството се наследява, ама да речем, че това точно ще го пропуснат.

Последна редакция: пт, 22 сеп 2023, 10:43 от Inferiya

# 6
 • София
 • Мнения: 7 972
На моята сватба не спазихме нито едно от гореописаните, с изключение на халките и шампанското в ритуалната зала. С кумовете се чакахме на място, без оркестър и танци пред блока.
Ако някой ми беше спретнал хоро, питки, менчета, целувки под команда и пр., щях да го отстрелям. Оставете на булката да организира мероприятието според нейните и на бъдещия й съпруг разбирания.

# 7
 • София/Севлиево
 • Мнения: 10 885
Аз пък на нашата сватба не исках да идват музиканти.То и без това ММ ме взе от неговия бащин дом (как пък не бих ги разходила до Плевен) та нямаше никакви хора и музика.Иначе ми харесва като извеждат булката под музикалния съпровод на "Ела се вие,превива",ама не и за нашата сватба.Понеже с ММ изобщо не можем да играем хора булчинското ми хоро го поведе водещата,а аз ходех след нея...

# 8
 • София
 • Мнения: 34 612
Истинските български обичаи няма да ви харесат никак, ползвайте чуждите, само да е умерено, че да не отегчите до смърт гостите.

# 9
 • SF
 • Мнения: 20 517
Зависи и от гостите. Много от ритуалите се изпълняват и заради тях - всякакви там танци, надигравания, глупости. Ако са модерни, неходили по много сватби, може да се хилят, а може и да не обърнат никакво внимание на усилията ви да ги впечатлявате.
В неделя бях на сватба и забавленията бяха предимно да си правят фотосесии, защото гледката и украсата бяха феноменални. Фотографите бяха много разчупени и измисляха какви ли не сценарии с булката, младоженеца и гостите. Мисля, че всички се забавлявахме по наш си нов начин.
Не всички се познавахме, но си намерихме начин да се забавляваме заедно.

# 10
 • Melmak
 • Мнения: 2 289
На първо място коментирайте с булката тя какво иска. Дай й идея ако желае, но обсъди с нея предварително. Честно казано някои традиции хич не ми допадат и ако някой близък реши да има надиграване с пиле, ще яде бой. На много сватби съм виждала подобно с пиле, торта или питка, но не е моето нещо и не би ме радвало. Типично българска традиция е иначе. Например хвърлянето на букета не е българска, но пък е готино и е възприето у нас.

# 11
 • Мнения: 11 847
Във Варна, в дома на младоженците има две зали с традиционни български ритуали, а третата е с класически. По обичай се "припява" булката, кръстницата я "разбулва", на кръстника се дава "кумово дърво", всичко съпроводено с ритуални песни и танци. После започва класическият ритуал на длъжностното лице, като междувременно пак има "припявания". Но се прави от професионални певци и танцьори. Аз харесвам ритуала, но не и за себе си, защото бях малко" попреминала булка" като възраст(поне така си мислех) и подозира, че ще се разхиля като пеят "Стъпяй, пристъпяй, булчице млада", но нямаше свободна класическа зала за нашата дата както и за друга близка дата. И се записахме на този ритуал, за което съм много доволна. Сватбените песни и танци, които са традиционни, са наистина вълнуващи.

За "пилето" е имало много негативни коментари и наистина, с годините изпълнението на този ритуал леко се е извратил. Това обличане на печено пиле в човешки образ е твърде гротескно. Но в самата същност на ритуала стои традиционното "надиграва е срещу облог". Спомнете си (и друг път съм го писала) надиграването и облога във "Ветрената мелница" на Елин Пелин. Това е един хубав обичай.
На нашата сватба приятели се надиграва ха с кумата и кума(той не стана, обаче), като имаше само питка и малка торта(пак не много традиционно, но какво да има друго за "облог" ).
При съвсем млада двойка е хубав ритуал и "захранването"от свекървата, това е моментът и тя да каже няколко мили думи. При нас това липсваше по ред причини.

Обичаите ни, ако не са опошлени с времето, са си хубави и смислени. Естествено, в 21 век никой няма да развява чаршафи, а и в 20в и да се е държало на това, не е било пред хората. Това е останало в далечни времена, описани от Хайтов, Д. Талев.

Днес по-скоро е един "тюрлюгювеч между балкански(не само български) и западни обичаи, а също и на обичаи на различни класи и съсловия. Не съм била на нито една западноевропейска сватба, но малко ме съмнява при всяка една класа да го има завирането под полата на булката за жартиери.

Имаше една тема за "сватбените пинизи", много смешна, но и много поучителна.
Направете сватба така, както го чувствате и виждате, а не "както го правят другите" и всичко ще е весело и красиво.

# 12
 • София/Севлиево
 • Мнения: 10 885
Ние си имахме и "захранване" ,и "надиграване",и хвърляне на букет и жартиер,абе от всичко по малко,само без музиканти в началото, както писах.Аз всъщност исках само църковен брак,но без граждански нямаше как.Ожени ни племенничката на Иван Кулеков-много приятна дама.

# 13
 • Melmak
 • Мнения: 2 289
Светкавица, моя приятелка ми разказа, че традицията е да се облече и гримира варена оскубана кокошка. Честно казано изпаднах в ужас. Това, което аз бях виждала до момента беше пиле на грил в чиния и отгоре покрито с целофан. Виждала съм и надиграване с питка/торта, вместо с пиле.
Като цяло и надиграването не всеки може да го направи, особено ако не умее да танцува. Ние кумувахме и не знаехме дори право хоро. Не успяхме да поведем кумовото хоро, хванахме се там, колкото да се каже, че сме спазили традицията. Чак мноооого години по-късно се записахме на народни танци и научихме 5-6 хора.

Традиция има и за извеждане на булката, до колкото знам, но не всеки я спазва. Всичко много зависи и от семейството. Едно време свекърва ми са я взимали с оркестър от блока, в който е живеела. Странно ми е било на улицата музиканти и от входа излиза булката... това 1984 година се случва. Ако са в къща повече сякаш подхожда.. Grinning

# 14
 • София/Севлиево
 • Мнения: 10 885
А,що да е странно.И приятелки,и сестрите ми са извеждани тъй от блоковете,в които живеят.Миналата година се жени брат ми-ми дойдоха музиканти чак вътре в апартамента,после под съпровод отидохме за кумовете,после за булката.Беше весело,но не е за всеки...

Общи условия

Активация на акаунт