Нашите любими торти - покрития, глазури и фигурки за тях - тема 141

  • 23 071
  • 280
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 2 309
По повод скорошния РД на синът ми и празненството на младежите във вила извън града /за която се обадихме  да направим резервация на 1 април и се оказа, че първата свободна събота е 10 май Rolling Eyes/ направих бърза торта с блатове Медовик от Берьозка. Аз ги харесвам и само на тях се доверявам от готовите.



Скрит текст:
Крема между блатовете е от маскарпоне, заквасена сметана, сладкарска сметана и сладко от боровинки. Поръсвам и орехи.

Престоя една вечер в хладилника, за да попие крема добре и е готова да пътува. Simple Smile

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 13:31 от vox

# 256
  • Мнения: 10 370
Мхм, кофти е да се сглобява и поднася веднага тортата, добре е в такъв случай да се сиропира и да поседи 3-4 часа. Друг вариант е наистина замразена мус торта или един блат за Павлова и преди поднасяне ванилов крем и ягоди.

# 257
  • под тепетата
  • Мнения: 10 806
И аз на тези блатове се доверявам, vox! Кремът ми е почти същия, но не съм слагала сладкарска сметана досега.
 
 Тази беше за Великден, но нямах желатин да топна ягодите.

# 258
  • Мнения: 2 309
bilqna_69, със сигурност може и без сладкарска сметана, но аз съм си напаснала за тази торта конкретно да ми е достатъчно количеството от 500 гр. маскарпоне, 400 гр. заквасена сметана и 300 гр. сладкарска сметана и не смея да променям нищо.

Твоят вариант на тортата изглежда много  апетитно, между другото и аз се колебаех дали за украса да използвам ягоди. А защо ги потапяш в желатин?

# 259
  • In transit
  • Мнения: 13 734
Биляна, има един готов желатинов спрей на Decora

Цената му е между 13-15лв, в зависимост от магазин, но е много икономичен и удобен за домашна употреба.

vox, потопят се или се покриват с желатин (неутрален желатин се казва и не е точно, като този, желатин, който познаваме), за да се запазят свежи, да мога да се съхранят по-дълго време и да не се разтичат плодовете.

Много хубави тортички сте показали. И аз харесвам Медовик, но предпочитам да си изпека корите.

# 260
  • под тепетата
  • Мнения: 10 806
То е сладък сироп с желатин, за да не изсъхват и имат свеж вид. Не можем да я изядем наведнъж. Комшиите почерпихме, но си бяхме двамата с мъжа ми и три дни я хапвахме. Иначе за крема - моят е с 500 маскарпоне и 800 заквасена, затова ми стига. Деля го на 6 части, като шестата е вече за финал отгоре и отстрани. Слагам и аз по малко сладко тук-там и орехи.

Mikkey, винаги има какво да науча от теб, благодаря!
Тези кори ги мъкнах от Пловдив, а все се каня да посетя Берьозката на изхода на Варна. Тези кори са трайни и ме спасяват неведнъж.
 Ето и с боровинки
 

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 15:57 от bilqna_69

# 261
  • Мнения: 3 608
Да покажа и аз едно моя торта направена за специален повод
Торта тирамису. Стана изключително нежна, топяща се в устата Yum




# 262
  • Мнения: 7 750
Когато не ми се занимава с желатин, разтварям няколко лъжици сладко от кайсии с малко вода и с това намазвам плодовете върх тортата.

# 263
  • Русе
  • Мнения: 5 962
Блатовете за торта Медовик предпочитам да си ги изпека. Малко е играчка, но стават разкошни. Кремът за тортата е без Маскарпоне.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_16.html
 

# 264
  • Мнения: 2 309
Тази хитрост за запазване на плодовете свежи не я знаех. То в нас нищо не се задържа за дълго, но е добре да знам. Simple Smile

bilqna_69 сега видях варианта и с боровинки. Чудна! Аз днес използвах лиофилизирани от dm. Откакто Mikkey, ме открехна за тях, винаги имам по един пакет ягоди, малини и боровинки за спешно ползване за декорация.
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-liofilizirani-borovink … 066447413427.html

Danifin1, истинско изкушение си сътворила!

peych, разковничето е в "малко е играчка". За съжаление не винаги разполагам с достатъчно време. Иначе, за качеството на домашно направените блатове, две мнения няма. Тортата ти изглежда фантастично!

# 265
  • In transit
  • Мнения: 13 734
Моите блатове за Медовик се правят по-различно и стават за 30-40 минути от омесването до изпичането. Освен това, не знам дали знаете, но може да ги съхранявате в хладилник до седмица или за 2-3 месеца във фризера...ако имате място, разбира се.
Тъкмо днес приготвям един вариант на Медовик за един празник и засякох времето.

Вокс, лиофилизираните малини и ягоди са ми много любими за директна консумация, толкова наситен вкус имат. Heart Eyes

# 266
  • под тепетата
  • Мнения: 10 806
Големи сте подстрекателки! Утре ще търча до ДМ Laughing
Danifin1, честит да ти е поводът! Тортата е чудна!

# 267
  • In transit
  • Мнения: 13 734
Биляна, тичай... има код за 15% на техните продукти, с приложението. Grinning

Данифин, много ти е хубава тортата! Heart Eyes

# 268
  • Мнения: 10 370
Кажете и на мен за лиофилизираните ягоди Kissing Heart

# 269
  • под тепетата
  • Мнения: 10 806
Пък, ако ги и покажете как изглеждат, че след малко хващам пътя ...
Ааа, намерих как изглеждат боровинките
https://www.dm-drogeriemarkt.bg/dmbio-bio-liofilizirani-borovink … 066447413427.html

Общи условия

Активация на акаунт