Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 075
  • 919
  •   1
Отговори
# 705
Домашни не пиша, но пък редовно го играя критик по БЕЛ и философия. Иначе по философия ме изненада, участвала в олимпиадата (било есе на тема по избор от дадени четири) и се класирала за областния кръг с максимален брой точки, но тя обича да пише. 
Иначе и при тях каза, че доста деца използват ChatGP за домашните, особено по литература.

# 706
За Chat GPT във връзка с разни тестови и домашни въпроси и аз чувам напоследък. Иначе домашни аз не съм в състояние да пиша, но като беше по-малка, помагах с идеи за план по литературните неща. Чат-пат тя си записваше буквално моите думи, но я карах да променя, защото много си личеше, че не са нейни думи.

По отношение на успеха... ами, оценките не са супер яки, но аз виждам, че детето напредва в езика и все още го учи с желание. Също така продължава да си харесва училището, класа и класната. Има си приятели в целия випуск, с които си излизат и в чата на класа никой не се държи токсично. Последното го казвам, защото в един от предишните ѝ класове се случваше по няколко души да реагират подигравателно или осъдително на нещо споделено. Но в този клас са си добре. Помагат си, ако някой е пропуснал някаква информация или е забравил примерно кога и къде трябва да са. Моето дете е от онези, дето "все не са разбрали", затова оценявам доброто отношение и приемането от страна на другите.
Оценките по ФЕ почнаха с твърдо 4,50 и така вървяха с вариации +/- 0,50 до първата половина на декември, което според мен си беше чудесен и реалистичен резултат. За съжаление, след това свали на твърдо 3,50, но я успокоявам, че работата дава резултат, така че си учи без да се отчайва. По принцип имат доста разбрани и толерантни учители тази година по всички седем предмета и един ИУЧ Simple Smile

Иначе, по темата за онези 15 дни. За случаите на дребни болежки, дето се карат без бележки, да се ползват такива дни е логично и правилно. Извън медицинските причини, все пак тези дни ги ползва, който иска. Досега ни се е налагало единствено миналата година, заради участия по фестивали, та накрая и изпитът в НУИ беше в учебен ден. Но това, на което се възмущавам, е липсата на нормални ваканции. Тук вече няколко души споменаха "колосалните" ваканции от петък и уикенда, или уикенда и понеделник, така че нищо ново не казвам. Ето там трябва да помисли МОН какво ще направи. И стига са ни говорили как нашите деца почивали най-много. Все пак, ние като работещи хора ползваме всички празници + поне 20 работни дни отпуск. Battery Тази учебна година на децата май им се събраха всичко 10 учебни дни, в които да почиват. Есенната ваканция беше супер финт от страна на МОН - в понеделник след изборите щеше да е неучебен ден, а сряда беше 1.11, което самата държава си го определи като почивен за училищата преди години, така че допълнително дойде един вторник.
Както се казва "Важното е да сме живи и здрави" Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 707
Достатъчно досадно ми беше да проверявам, снимам и изпращам домашни, че и да ги пиша 😅.
Иначе едно време майка ми ми пишеше съчиненията до седми клас. Как са вярвали не знам, помня едни есенни листа, които танцуваха...В седми клас по БЕЛ изкарах тройка, след това майка ми написа отговор на литературен въпрос за четворка. После тя намери някаква книжка за подготовка, почнах да ходя на уроци и вече сама се справях след това.

# 708
  • Някъде там...
За домашните, миналата година помагах на спортистката с проектите по ТП, за да смогва. Но госпожата им даваше някакви безумия трудоемки почти всяка седмица, които й отнемаха по 4-5 часа уикенда. Заедно с 2 тренировки и курс по БЕЛ, както и задължението да си напише домашните и да научи за през седмицата, просто беше наложително. Направих 3-4 проекта.
В 5 клас съм помагала по история - госпожата им ги учеше да пишат резюмета, много полезно занимание, но в началото им беше много трудно и съм давала насоки. Баща им е помагал по математика миналата година със задачите, които ги затрудняват. Иначе най-вече съм шила, лепила, изрязвала. Laughing

# 709
  • София
Радвам се, че всички се справят така добре. Все пак за противовес ще напиша, че успехът му е има-няма 4.00, домашните са мъка голяма (даже и в момента пишем заедно по философия, защото сам няма никакъв шанс да направи нещо) и редовно учи с помощ. Но аз се примирих с ниските оценки, слава Богу, в момента не ни трябват високи. Важно ми е да се чувства добре и спокоен в училище, другото го борим в крачка.

# 710
  • Пловдив
Аз обичам да пиша. Писала съм за разни издания да кажем...В 8 клас на баткото само аз и отличничката на класа имахме 6 на есе по философия. Joy
Сега,в 10 клас баткото съвсем самостоятелно си има 6 на класната по БЕЛ на есе върху одата "Левски".
С удоволствие написах и едно есе на наборката върху Омировата "Илиада". Признавам си. Наборката много ми го хареса. Госпожата по БЕЛ засега "мълчи" Joy
По МАТ също съм помагала. А ако не успея, питам в темата тук. Но до 7 клас!
Но те сами пишат домашни и по философия,и по БЕЛ, и решават задачи доста,така че не смятам,че моята намеса чак толкова ги ощетява.
Е,признах си. Можете да ме линчувате. 🫣

# 711
В гимназията дружно си отдъхнахме, че няма повече ТП, няма вече прежда, игли без връх, изделия от дърво и безкрайна поредица от забележки "ученикът идва неподготвен" и съответно двойки, изпращане при директора за без конци и всякакви подобни демонстрации на гадост. Другият предмет, по който един отвратителен вампир изтормози последователно и двете ми деца, е рисуването - баткото има 3 в дипломата за основно, а малкият 5 и то, защото имам чувството, че класният се е застъпил за него. Аз с тази персона изобщо не съм се опитвала да разговарям, защото е от хората, на които не може да се угоди - караше ги да пишат планове в тетрадка голям формат, да рисуват на листа формат А3, задължирелно домашно, защото като преписват учебника в час, не остава време да се рисува. Колкото и да се стараеш, непременно ще те върне поне 2-3 пъти да поправиш нещо и съответно никой не виждаше смисъл да се старае. Точно в седми клас се беше амбицирала да напука ниски оценки на всички и после се оплаква, че родителите я били съсипвали. И има още до пенсия, ще тормози още ученици и родители.
Заради нея синът ми отсега се цупи, че 2 срок ще имат рисуване (първият имат музика), защото не си представя, че може да има и нормални часове по този предмет.

# 712
По ТП проблема ни не бяха конци, игли, дърво... А безобразно подробни чертежи, които отнемат по 3-5ч всяка седмица и все накрая "5 Отличен чертеж, Постарай се с рамката, има кривина долу дясно!", "5 Отличен чертеж! В надписа буквата д не се изписва така в технически шрифт" (откровена лъжа, в учебника и в тетрадката за техническо писане е така) , "5 Отличен чертеж. Размерните линии са твърде дебели и трябва да завършват с по-остри стрелки" Imp Е тук вече "избуших" и и разпечатах части от конструктивни, машинни и електро чертежи да й каже кои точно размерни линии иска да ползва в чертежите си (това чак в 7ми клас, на третата година чертане вместо ТП в основно училище и писмено изпитване на уроци, които не са преподавани). Последния чертеж в 7ми клас беше с коментар "Грозно написано име", не разбрахме нейното или на детайла... Толкова часове е утрепало моето дете в чертане, но пък не дава да пипна (не, че не умея, "аз сама!" е от тръгването на детска градина).

За домашни помагам по математика, като ревне "тази задача я мъча от час!", а баща й я доразреве с "не мъчи задачата, ти се помъчи!" Rolling Eyes
И да повтарям "Можеш, можеш... само седни и запиши това, което си говорихме!" като има да пише нещо по философия, литература, история...

# 713
Аз съм тъкала черга на мини (детски) стан за домашно по ТиП и съм правила салата една сутрин (пак по същия предмет ) да я занесе като домашно.Баща му редовно рисуваше домашните по изобразително изкуство,че по-добре от мен се справя.Безумия някакви изискват по тези учебни програми.За другите предмети почти не сме се включвали.
Успеха засега върви около 5.70-5.80,той е в същото училище,в което изкара и прогимназиален етап и високите изисквания са му познати.Нямаше период на адаптация,ориентиране,привикване,това беше в 5 клас.
Оформили са една мъжка компания от випуска,търсят се,помагат си,прекарват време заедно.

# 714
Чертежи не помня да са правили моите по ТП, но може би двойките им по съответния предмет са именно затова. Все пак явно нещо са чертали, защото и двамата категорично не искаха да кандидатстват в строителния, именно заради чертането.

# 715
Да пробвам да ви разсмея с важността да се учи чертане и да се рисуват чертички. Имаха си цел да ме изненадат с торта, а от цеха я бяха пъхнали в някакъв невъобразимо грамаден кашон. Не могат да го заврат в хладилника по никакъв начин. Аз седя с гръб към тях и само подслушвам  "добре, че с г-жата учихме чертане, за да поправя сега тази кутия."
Добре че случиха на нормални учители по тези четири предмета, които трябва да са с оценки "да" и "не". Е, имаше и една интересна година, но там беше по линия на социалната политика всички да издържат до пенсията. НЕма кадри. Сега човечката си чака втория срок ИИ, че учителката е сред любимите.

# 716
и моята май не е чертала по ТП, защото са втрещили сегашната им учителка по математика с въпроса, може ли чертежа по геометрия да си го начертаят с химикал🤣 Че, то може, ама някакси не се очаква от 8-класници такива въпроси.

# 717
  • на Мелмак
Е, не!
Това с домашните ме разби Grinning
Когато са искали сме обяснявали, изпитвали, но до там. Всичко друго ми болна амбиция Astonished
За протокола - малко по-добър му е успеха, но с най-минималния, минимум на учене. Явно са му добри учителите, защото като иска да го изпитвам наистина знае.

# 718
Мои познати пишат на деца в 10 клас, което ме разби.Домашни не пиша, но по курса по език извън училището не ми харесва програмата, учителката препуска  и при въпроси обяснявам, осигурявам допълнителни помагала , за да компенсираме липсващите часове упражняване в курса тази година.

# 719
На моята пък тези предмети й бяха любими -ТП и ИИ. Точно по тях никога не съм й правила домашни, там беше по-добра от мен. Тази година е при друга госпожа по изобразително и вече не й харесва толкова много, защото се набляга на теоретичната част. Въпреки това е тъжна, че втория срок няма да го учи. Иначе в четвъртък писах есе, но тя си го редактира след мен, за да е в неин стил. Завиждам на тези родители, които могат да напишат домашно по български или философия за 6, аз не съм толкова добра. По математика се справям, но там давам други задачи след домашните, защото ми се струват прекалено кратки.

Общи условия

Активация на акаунт