Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 142
  • 919
  •   1
Отговори
# 270
Застраховки сме правили в предишното училище, някъде от порядъка на 2 лв
 Тук никой не предложи, не познавам повечето родители и вероятно няма да има.

# 271
Застраховки правихме. Децата събраха пари, а класната им съдейства за застраховката. Децата са танцьори и застраховката е задължителна!

# 272
  • София
В 6ти клас сега ни събраха по 2лв за застраховка, каката не е казвала да имат.

# 273
  • Пловдив
Хм.
Аз понеже за първи път се сблъсквам с това (застраховката от страна на родителите) и се изненадах.
Явно е практика.
При нас, като гледам вайбър групата, няма много откликващи родители за застраховане.

# 274
При нас в старото училище винаги сме правили Застраховки, никой не ни е питал искаме ли. Събираха ни парите заедно с тези за учебника по Безопасно движение. В новото училище още на първата родителска ни казаха, че трябва да съберем пари за застраховката и се изненадах, че имаше родители, които не знаеха за какво иде реч.
В стария клас едно от децата си беше счупило ръка по време на учебните занятия и доколкото знам от майката имено от тази застраховка си покриха част от разходите за лечение (шина, физиотерапия).

# 275
Нас винаги са ни питали искаме ли. Имаше няколко деца на които родителите никога не даваха, те и за учебни тетрадки и помагала не даваха. Не знам дали на някое дете се е налагало да ползва.

# 276
При нас в старото училище винаги сме правили Застраховки, никой не ни е питал искаме ли. Събираха ни парите заедно с тези за учебника по Безопасно движение. В новото училище още на първата родителска ни казаха, че трябва да съберем пари за застраховката и се изненадах, че имаше родители, които не знаеха за какво иде реч.
В стария клас едно от децата си беше счупило ръка по време на учебните занятия и доколкото знам от майката имено от тази застраховка си покриха част от разходите за лечение (шина, физиотерапия).

Аз съм от тези, които не са чували. За какво е тази застраховка? Ако им се случи нещо по времето, през което са в училище ли? Ако е такава, не трябва ли всички ученици да са застраховани от държавата, за сметка на бюджета на всеки ученик (от ония пари които "следват" ученика Simple Smile )?

# 277

Аз съм от тези, които не са чували. За какво е тази застраховка? Ако им се случи нещо по времето, през което са в училище ли? Ако е такава, не трябва ли всички ученици да са застраховани от държавата, за сметка на бюджета на всеки ученик (от ония пари които "следват" ученика Simple Smile )?

Това ми обясниха на мен:

Застраховката важи по време на учебни занятия, извънкласни занимания, „зелени” училища, по време на игра, през ваканциите и почивните дни, по време на екскурзии и организирани мероприятия на територията на Република България. Застраховката включва и заболяване от COVID- 19, ако то е настъпило след сключване на полицата.

Срокът на застраховката е 12 месеца, а застрахователното дружество е ЗАД „Армеец“ АД.

Застрахователната сума е 2000 лева,  премията за учениците е 7,00 лева .

# 278
Застраховки не сме правили, не помня от колко години. Май от началния курс. До момента, никой не е повдигал тази тема в 8 клас.

# 279
На нас на първата родителска среща ни събраха по 5 лева за застраховка, застрахователната сума е 2000, не разбрах кой е застрахователя. Преди няколко години дете от класа си беше счупило ръката и и платиха на родителите 120 лева от застраховката.

# 280
Някакси си живеех с убеждението, че тези застраховки за задължителни за всички училища и ученици. Никога не съм се замисляла, че не на всякъде се правят такива.
drago_2008 го е обяснил много точно!

# 281
  • Пловдив
Някакси си живеех с убеждението, че тези застраховки за задължителни за всички училища и ученици. Никога не съм се замисляла, че не на всякъде се правят такива.
И аз така. Досега, при син в 10 кл и дъщеря в 8 кл, никой на родителска не е искал ние, родителите да си намерим оферта, да сключим застраховката, за нашия си клас само. Ако искаме.
Затова се озадачих.

# 282
Никога до сега не ни е била предлагана застраховка от училище или да ни събират пари за такава. Имам две деца, които в момента са в две различни училища, едното мина през две други училища преди това и в двете не са ни искали/уведомявали за направена такава застраховка.
За протокола - интензивен немски, 660 думи до момента по Exact fuer Dich са взели първите две теми (не знам на колко урока отговарят). Граматика - до отрицания с nicht, kein, doch, винителен падеж вкл. на отрицанието и притежателните местоимения и глаголи, изискващи винителен падеж без предлог, задаване на въпроси с въпросителна и без въпросителна дума.

# 283
И аз си получих първите 150лв от помощта за осмокласник. Party Time
А за застраховка в училище при нас не е ставало дума. Спомням си, че когато аз бях ученичка, винаги имахме застраховка. Сега изобщо не съм се сетила да питам. Наистина е добре, но ... нямам представа защо не е повдигнат въпросът.
Иначе, чета темата, обаче не пиша със споделяне как почна новата учебна година, че да не "урочасам" нещата, ама вече мина достатъчно време. Девойката е много горда от това, къде учи, харесва си класа, смята класната за "най-готината" (вече се наложи да карат 2-3 часа със заместници, така че има и база за сравнение) и най-важното - все още е много мотивирана да учи френски. Адски е трудно и няма нищо общо с очакванията ни. Един-два пъти успя да отиде на плуване, просто защото не смогва. Затова и единствено петък дава възможност. Но самата тя казва: "Сега е трудното, сега трябва да се трудя."
Аз пък само френски не съм учила, и сега ми е смешно като се сетя как смятах немския и унгарския за трудни... Честно казано, направо свалям шапка на всеки, който се е преборил с ФЕ. Е, може би когато учих унгарски (който наистина е трудничък, но пък няма място за чудене кое как се пише и не може да сбъркаш думите, когато ги чуваш), бях по-млада, по-енергична и разни такива, та затова не помня да е било така мъчно.
Но, лесни неща няма в живота, а и това е възрастта за изграждане на характера, така че се радвам на продължаващата мотивация.
По отношение на здравето - може би една трета от класа се извъртяха да боледуват, но никога повече от 2-3 души наведнъж. Днес долових, че носът ѝ е запушен. Ще видим какво ще бъде положението утре сутрин и как ще се развие това.
Здраве и късмет на всички замесени в осмия клас! Flowers Hibiscus Sparkling HeartКаквото и да е, напрежението в момента няма нищо общо с онова от преди година. Поне за нашето семейство Hands Muscle

# 284
  • Sofia
На моя син му дойде до главата да учи, за да разказва, а не само да огражда отговор. И то по омразен предмет - биология. Ще ги изпитват писмено по няколко урока и трябва да може да пише по една от темите. Ами не може. Научил нещо с общи приказки и мисли, че е достатъчно. Не владее понятия, обобщава - много видове имало, различни функции изпълнявали, нещо си било отвън на тялото и вътре в тялото. Ей такива импровизации. Говорих много, обяснявах какво се очаква от него, слуша ме като цяло, но не иска да си даде зор.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 15:46 от desive78

Общи условия

Активация на акаунт