Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 142
  • 919
  •   1
Отговори
# 540
ОК, приемете че за хора които искат да си вземат нормална отпуска от 5 дни в учебно време това е голям проблем. Аз не съм ползвала традиционния подход познат доктор, защото според мен не е редно. Явно съм изключение.

Последния път когато на детето му стана лошо, за да спестя ценните 3 дни по семейни си загубих над час да чакам пред личния лекар, за да даде 1 ден... не е нормално това според мен. Работещите имаме 20 дни отпуск, нормално е и децата да могат да бъдат освобождавани по основателни причини. За ден, два, пет няма да изпусне вселенското знание.

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 21:02 от peppia

# 541
  • Сливен
Никога не съм освобождавала децата с бележка от ЛЛ. Съобразявала съм се с ваканциите им. Колкото-толкова. Лятото повече.
Да се променя организацията - по-големи междусрочни ваканции, още веднъж през срока, например, да. Но отсъствие, защото някой е решил да отиде в Италия тази седмица, другата седмица друг в Гърция, след това трети на ски, при условие, че през това време се вземат нови уроци - по-голямо пренебрежение към образованието и явна тежест и превес на частните уроци здраве му кажи.

# 542
Ние цяла година чакаме зимните ни 5 дни, за да може детето да кара ски. Пак казвам, опитайте се да разберете и друга гледна точка, разбирам че не Ви е проблем да си вземате отпуск само в неучебно време.

Сега разбирам защо цялата система работи така, защото на някои хора им е все едно за други.

# 543
Проблемът, според мен е в ЛЛ, не е в МОН. Масово се чака много за прословутите бележки. Ако там се направи друга организация може би ще се реши проблема. Аз съм и родител, и учител, за мен тази промяна не е ОК, има по-важни неща, че чак да се бием в гърдите какво добро е сторено. МОН вместо да увеличават дните по семейни причини, да направят адекватни ваканции - не по 1 ден плюс уикенда и да го наричат ваканция!

# 544
За мен това е разумно решение. Медиците не са секретарки на образователните структури.
Нито са келнери, нито служители в кол център, за да обслужват на телефон майчета. Може да имам късмет с момиче, което не страда от тежък цикъл, но има такива момичета. Да висят в чакални с болни заради листче по пощенски гълъб? Кому е нужно.
Е, учителите на детето ми имат моето уважение и не са ми проблем. Ненужните действия са ми проблем.

# 545
Моето момиче е с тежък цикъл, всеки месец отсъства от училище - вече 5 години. Аз имам късмет с ЛЛ, който има отделен педиатър и 2 мед.сестри, както и отделна чакалня за болни и за профилактика, никога не съм чакала повече от 5 минути за бележка - ако сестрата на педиатъра е заета, веднага другата се включва. Затова казах, че е въпрос на организация. За мен това с 15-те дни ще се превърне в свободия, особено ако пък разрешат да се вземат наведнъж.

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 22:20 от BoeL

# 546
  • София
От родителите зависи дали ще е слободия. Обаче като чета и слушам, май ще стане точно така. Все си мисля, че идеята на тези 15 дни общо за цялата учебна година е да не се виси при личния лекар за най-малкото неразположение, да може родителят да е гъвкав, ако се случи нещо непредвидено също, а не за ски и почивки в учебно време.

# 547
Ето и моята гледна точка.
Един учебен час е 45 мин, за които трябва да се изпитат децата, предаде новия материал и да се направят упражнения върху новият материал.
Ако детето Х отсъства по някаква причина, учителят трябва да му предаде пропуснатият материал. Е аз не съм съгласна това да става за сметка на нарушен учебен процес.
Т.е. заради някой дето е ходил в Италия, Гърция, на ски, не съм съгласна да се губи от времето на моето дете.

# 548
Винаги е имало зимна ваканция седмица след празниците, махнаха я... Вместо това дават + още малко дни някой да ходи н аски в учебно време. Аз мога да си вземам отпуск по всяко време, но не съм си вземала за ваканция с децата в учебно време. Смятах наскоро, че от 17години семейните планове са свързани с програмата на МОН... Ами не ми пречи.
Доста други промени са по-належащи от няколкото дни за удобство на по-гръмогласните искащи. Даже ми се иска да върнат по-дебелите учебници в които изреченията бяха довършени и имаше логическа връзка межди абзац/параграф 1-2 и 3, а не нахвърляни фрази и се чудиш "това пък откъде и защо дойде?!?!"

ПП: големият ми син беше в училище с "планиране на отсъствията", обикаляше всеки учител от часовете, които ще пропусне за подпис съгласие и планиране кога да си предаде домашните, кога да представи планирана презентация, на коя консултация да отиде за отработване на упражнения... И това се правеше дори за планирани пътувания от училище за състезания. Всеки ден му "излизаше през носа", не си е и помислял да иска  "почивка".

Последна редакция: чт, 11 яну 2024, 21:36 от peneva_a

# 549
Много хора в страната нямат свободен доктъп до здравни услуги.
В Европа не е настанала анархия заради правото на родител да прецени дали да задържи детето си за наблюдение. За 7 години едва миналата пуснах заявление за дни, които се разрешават от директор. Бяха се уговорили, а и около нво не учеха.

# 550
"Ако детето Х отсъства по някаква причина, учителят трябва да му предаде пропуснатият материал" - половината клас отсъства поради грип в момента, кога се наваксва това?

Ако търсите аргументи срещу семейните причини винаги ще намерите. Също аргумента "а вие защо биете негрите"/"ама то какви други проблеми в училище има" ми е непонятен.

Не виждам как може да ви бърка в здравето това че детето ми ще отиде на ски.
Възмутена съм и огорчена и ако МОН заради подобни странни твърдения не одобрят 15те дни ще съм още повече. Може би е време да спра да пиша тук. И без това ползата е съмнителна.

# 551
  • София

Ако детето Х отсъства по някаква причина, учителят трябва да му предаде пропуснатият материал. Е аз не съм съгласна това да става за сметка на нарушен учебен процес.

Това пък откъде дойде? Нито имат такова задължение учителите, нито го правят.

# 552
Сетиха се с това решение да си оправят тъпотията, която сътвориха със задължителните електронни бележки.
Разкошно е, че има лични лекари с по две сестри и n-семнайсет чакални, но повечето не са така, включително нашият. Последния път загубих повече от половин работен ден да стигна до кабинета, да чакам над 2 часа и половина сред болни от какво ли не деца, за да се доберем за заветната бележка заради едно глупаво стомашно разстройство, което мина за ден. И заварихме един каталясал педиатър, който с тази глупост с електронните бележки се е превърнал и в секретарка.
От МОН произлезе проблемът и МОН си го решават сега с тези 15 дни. И това е вариант, мен ме устройва. Радвам се, че го обявиха и едно гайле ми е по-малко сега. Дано го приемат по-бързо, че сме в сезона на всички вируси и не се знае още колко обиколки до кабинета щяха да ни предстоят заради някой двудневен сопол.

# 553
  • Сливен
Не ми пречи това, че някой ще отиде на ски, гмуркане, плаж и т.н. Ако класа е по-малък ще има повече време за упражнения на останалите Wink.
Искам обаче да видя и други промени - да има последователност в учебника по история например, да разискват повече в часовете по литература, да развиват уменията си да говорят аргументирано - спокойно и с уважение към мнението на другите, часовете по гражданско образование да не са проформа.
Учителите няма да се занимават с пропуските на отсъствалите - това е ангажимент на самите тях.
Не искам единственото "постижение" на МОН да бъдат тези допълнителни дни на фона на все по-лошите резултати, все по-неграмотни завършващи и успехите на единични деца, постигнали ги въпреки образователната ни система.

# 554
Не виждам как може да ви бърка в здравето това че детето ми ще отиде на ски.
Ако наруши учебния процес на класа и за да навакса ващите ски се краде от времето на другите деца, бърка ми и още как.

Това пък откъде дойде? Нито имат такова задължение учителите, нито го правят.
От правилника на съответното училище.

Учителите няма да се занимават с пропуските на отсъствалите - това е ангажимент на самите тях.
Според училищните правилници пропуските са ангажиминт на липсващите ученици, само ако са неизвинени отсъствията. Но в случая тези 15 дни са извинени.

Общи условия

Активация на акаунт