Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 135
  • 919
  •   1
Отговори
# 555
Само да попитам, кое е училището в което учителя повтаря урок който е предал за отсъстващите деца?
Ползва ли сме всички полагащи се дни. За безумията на МОН всички знаем.
Ползвме ги между двата срока, сега пак ще ги ползваме. Или през май, когато има няколко почивни дни а между тях по два три учебни.

# 556
  • София
Ако в някое училище учител преподава повторно урок на целия клас, заради отсътващ ученик, това е проблем на конкретното училище. И на безумния му правилник.

# 557
Добре, как си представяте всяка седмица да има по 2-3 ученици по семейни причини и учителят да преподава всеки път като се завърне някой от ски/спа наново материала, за какъв учебен процес говорим?
Тотално съм съгласна с мненията на ТИННА!
Доп. - пишем едновременно и се дублират по смисъл мненията ни Simple Smile

# 558
  • София
Ама в кое училище учителят преподава отново урок, заради отсъстващи?

То и сега си има 10 дни по семейни причини.

# 559
  • София
Аз нямам проблем с допълнителните дни, но и без тях се справям.
Имаме планирана семейна кратка почивка седмицата след междусрочната за ски и ще ползвам един ден по семейни причини. По време на междусрочната е лудница на пистите. Май месец също най-вероятно ще ползвам другите два дни в дупките между почивните дни. Предпочитам да прокарат малко ски и да сме на море или планина и да не боледуват и да могат да посещават през останалото време училище, отколкото да стоят затворени и да се разболяват по-лесно с тази липса на адекватни ваканции.
В училището на каките отделно си имат ски лагери, като така в учебно време реално децата карат ски, някога и задачи решаваха и са много доволни. Семейните ски са заради малката, в нейното училище не съм чула да има такива лагери.
Напоследък ходят и на Витоша да карат за по един ден уикенда.
Единствената полза от допълнителните дни е, че няма да губя времето на педиатърката за леки неразположения, когато да си останат един ден вкъщи е достатъчно.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 10:13 от Aila

# 560
  • София
Допълнителните дни се дадоха заради хаоса с електронните бележки, какви ски, какви Италии, какви пет лева...
Тез, дето им е много важно да пътуват и да почиват през учебно време, си намират начини и сега, не ги мислете.
Да, и аз не го разбирам това, учебното време си е учебно време - какво послание давате на детето си, хора?!?

# 561
  • София
И през ум не ми е минало, че допълнителните дни се искат заради почивки. Аз лично много се зарадвах, че ще имам свободата за ден-два да не си губим времето взаимно с ЛЛ, макар че новата ни е много разбрана и съдействаща (предишната, както се оказа неочаквано, била прекратила практиката си без ние да разберем, и добре, че ги имаше тези дни "по семейни причини", за да извиня отсъствия по болест, докато се запишем при нова).
Никога не съм чувала учител да преподава стар материал на отсъствали ученици.

# 562
Допълнителните дни се дадоха заради хаоса с електронните бележки, какви ски, какви Италии, какви пет лева...
Тез, дето им е много важно да пътуват и да почиват през учебно време, си намират начини и сега, не ги мислете.
Да, и аз не го разбирам това, учебното време си е учебно време - какво послание давате на детето си, хора?!?
Аз не знам какъв е хаоса с електронните бележки. В началото на декември детето се разболя. Все пак за 14 години за хрема и сопол знам как да го лекувам. Така, че само помолих личната за бележка. Жената е млада и ориентирана и след час, бележката се появи в школо.

Колкото до това какъв пример даваме - примера е, че МОН са идиоти. Няма нито една смислена ваканция, на фона на това че нашите знания навремето не бяха по-малко пък зимната ваканция свършваше на 10 януари. Това, че някой не успява да направи разпределения и учебници като хората не трябва да осъкатява децата. Всички си пожелаваме здраве по празниците, но никой не мисли че за здраветео се полагат усилия, като за НВО.
И въпреки използването на дните. Винаги някакъв пропуснат материал е бил наваксван самосотоятелно, никога никой не го е преподавал отново.
И въпреки ползването на дните, детето пак се справи в топ 10% на НВО, за разлика от много други дето никога не отсъстват от училище.
Имам ясен пример пред очите си, за дете което не излиза от София цяла година, защото учи. Което боледува всеки месец, вече е почти на 15, което няма идея от ски, борд, басейн и т.н....

# 563
Ами съжалявам, но аз не виждам как зимата децата ми ще карат поне два пъти ски за по седмица без бележки. Тъпите ваканции на МОН направо не ми се коментират. Братовчедките им във Франция са с по 2 седмици плътни ваканции няколко пъти в годината и то в точното време. В едното училище сега няма въобще ски ваканция и така губи възможността да ходи на ски зимата, а за мен зимният престой в планината е важен за здравето им. Витоша не работи както по мое време, а не ми е опция да се таралянкаме стотици километри за по 1-2 дни каране и после убити цяла седмица на работа и училище. Медицински бележки не ползвах до момента за тези занимания, но тази година ще ми се наложи да се "моля" в българското училище за разрешение.
Проблемът с наваксването е един и същ и когато детето боледува, и когато отсъства по домашни причини - все лежи на неговите и на моите плещи Simple Smile . Важното е да сме здрави!!!

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 18:14 от drago_2008

# 564
Както вече казах - и не само аз, индивидуалната история на някой, който няма никакъв проблем с личния си лекар и има вариант да го "помоли" и да получи бележка (която по устав не се ли издаваше само след преглед?) не означава, че масово, поголовно и най-вече извън форумите родителите не сме имали огромен проблем с тези бележки. Защото в по-масовия случай личните лекари работят сами, претоварени са и вариант да звъннеш по телефона и да помолиш за бележка просто не съществува.
Затова това решение с допълните дни е правилно, даже е много закъсняло, след като вече си отвисяхме пред кабинетите за няма нищо. Намериха си начин да си оправят кашата. Четова не оправяло другите каши и образованието потъвало не е релевантно в случая. Да оставят и тази тъпотия неоправена ли или какво.

# 565
  • София
Малко вън от темата, но благодарете богу горещо, че имате разбрани лични лекари и не ви създават проблеми. Аз болнични досега от този чиновник, който ми се води по документи "личен лекар" , не съм видяла. Нито болничен, нито рецепта, нито е-бележка, нито направление, нищо! И нито мога да го сменя, защото не искат нови пациенти, нито мога да се оплача от него, защото законово той е прав. Миналата година съм си ползвала отпуската, защото не можех да се добера нито до работа, нито до заветния му кабинет, нито да стана от леглото, толкова бях зле. Трябвало да дойда в кабинета му, да ми направи тест за ковид и евентуално да ми даде болничен. За кабинета му има часове, разбира се и са заети с 2 седмици напред. Великият личен лекар! Именно затова се радвам, че мога поне нейните дни да извинявам в училище при нужда, а ските и почивката са ми последна грижа. В учебно време се  ходи на училище.

# 566
  • ВАРНА
Най-после едно разумно решение на мон за 15-те дни отсъствия по семейни причини. Да се надяваме, че ще продължат с това темпо в геометрична прогресия  - промени във ваканции, програми, учебници.

# 567
Най-после едно разумно решение на мон за 15-те дни отсъствия по семейни причини. Да се надяваме, че ще продължат с това темпо в геометрична прогресия  - промени във ваканции, програми, учебници.

Аз също смятам, че решението е разумно.

# 568
От една страна с поредицата от идиотщини в годините, като започнем от Меглена Кунева, заради която трябваше да се прикрепва амбулаторен лист към бележката, после само номера му да се вписва, сетне и подробна диагноза, сега електронните бележки, сякаш родителите сме най-големият враг на образованието и всякак лъжем училищните власти, от друга внезапно доверие за 15 дни по домашни причини. Пълна шизофрения и неадекватност.
Мен вече не ме засяга тази промяна, защото едното ми дете е студент, другото гимназист, но ако беше възможно в малките класове да ползвам тези дни, бих спестила и на себе си, и на децата часове висене пред кабинета за пикливата бележка. Нашата лл няма да ти пусне бележка по телефона, тя даже и след преглед невинаги дава - "ефизола в джоба и на училище", е редовната реплика. Успях да я сменя едва сега, защото за късмет в района се появи млад специалист, който записва нови пациенти, иначе няма шанс някой с развита пракрика да те запише.

# 569
  • Бургас
В основното у-ще на дъщеря ми, към извинителната бележка по семейни причини за 3 и за 7 дена, имаше Декларация със следния текст:
....................................................
С настоящата декларация се ангажирам от мое име и от името на дъщеря ми/сина ми, тя/той да усвои
пропуснатото учебно съдържание самостоятелно и да подготви домашните работи и другите задачи, при
задаването на които ще отсъства от учебните занятия.
Дата ........................... Декларатор: ................................
...

Така явно е решен въпросът с преподаване на пропуснат материал. Всеки сам си носи отговорност, без право на претенции!

Общи условия

Активация на акаунт