Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 120
  • 919
  •   1
Отговори
# 570
Училището е за да те научи на определен обем знания в определен период от време (и не само, ама хайде на тази първа задача да заложим, че останалото... не ми се коментира). Ако това е уравнение и първата част е фиксирана с учебното съдържание, а втората е с възможност за редуциране поради възможността за отстъствия, резултатът от уравнението ще ни кара пак да се червим като излезе PISA - та.
Тъй че, от мен едно твърдо "против", ако и да е против обществените настроения и либерализма на новите поколения.

# 571
И аз за 8 години не съм видяла учител да наваксва с изоставащите деца, а имаше една седмица, когато щерката беше в четвърти клас, две трети от класа отсъстваха по здравословни причини  Предаваха си учителките материала, само класната изброи уроците, кото са взети в групата на родителите и постави срок децата да ги научат само до 1 седмица след като се върнат. И за мен това е правилното. Абсолютно със за промяната, хубост насила не става, ако детето не е мотивирано да учи, учителят няма как да му го налее, аз го виждам и по моята дъщеря, защото макар и в осми клас още сядам да уча с нея. Ще призная, че преди години, когато е била за ден два със стомашен вирус, съм се разбирала с класната да й извини отсъствията, за да не вземам бележка за цяла седмица, в случай, че й мине на втория ден. Сега просто всичко ще е регламентирано и няма такива като мен да притесняват учителите.

# 572
Ама какво сте се затюхкали?
Който учи, ще учи дори и ползвайки тези 15 дни за почивка. Който принципно не учи, и с тях и без тях все тая.
Аз откровенно казвам, че ще ги ползвам за почивки. Ей сега например в началото на май има едни дни, които ми бодат очите. Ми доста е шизофренична седмицата 29.04-06.05.
Само да излезе заповедта...

# 573
Хич не се тюхкам, кой ще учи и кой не, мен  това не ме касае, но...
Цитат
Доживях в този живот нещо смислено да излезе от МОН, най-накрая ще мога да си пусна нормална отпуска в учебно време. 15 години вече (двама ученика) се моля за тези 5 дни пред директорите, че да успеем да отидем някъде.
Да не приписваме на МОН свършено "нещо смислено", като не направиха ваканциите читави, а добавиха някакви дни с "бележка от родител". Най-безумното биене в гърдите за "полезност" Hands V

# 574
Ааа, тук си права. Ама аз от МОН ценна мисъл не чакам.

# 575
Мисля, че това "смислено" нещо е произлязло от МОН след сериозен натиск отвън. Според цитати на министъра из медиите, този проблем се е обсъждал с родителски организации напоследък. Тоест някой настоятелно е свел до вниманието на МОН, че са сътворили страшна глупост и е редно да я поправят. Защо ли си мисля, че ако беше оставено на самите МОН да си анализират резултата от действията, щяха да ги отчетат като голям успех и щастлива радост сред родители и деца тези електронни бележки.

# 576
Ама какво сте се затюхкали?
Който учи, ще учи дори и ползвайки тези 15 дни за почивка. Който принципно не учи, и с тях и без тях все тая.
Аз откровенно казвам, че ще ги ползвам за почивки. Ей сега например в началото на май има едни дни, които ми бодат очите. Ми доста е шизофренична седмицата 29.04-06.05.
Само да излезе заповедта...
При мен е 17.05 - 26.05 Simple Smile

# 577
Тъжната истина е, че 80% от децата скорлват на телефоните в час, а вечер си предават по вайбър домашни, проекти и отговорите на тестовете. Simple Smile  И определено за 9 години с две деца в родното образование не съм чула за нито един учител, който преподава изпуснат материал на отсъствало дете, ама никога.
Разбира се, всеки има право да хейти майките, които имат възможност да отпразнуват удължено Новата година в Брацигово, Мелник, Берлин, Атина или Сингапур, като използват тези хубави моменти да заздравят връзката с детето си.
В същото време нашият дядо не си празнува юбилея в сряда, а в събота, та да мирясат класните на многото му внуци и да не ги предлагат за психологическа подкрепа, ако ги няма два дни за пътуване до прованса. Само дето и без да отсъстват по този повод някои пак имат 3 или 4 на класното по математика. Grinning
Моите са отсъствали веднъж без боледуване, познавам и много други, които отсъстват редовно за ски и екзотични дестинации и определено тези деца са много добри учиеници.
Колата,  скъпи родители, се чупи някъде другаде, не е в отсътвието за 3 или 5 дни. :/

# 578
В същото време нашият дядо не си празнува юбилея в сряда, а в събота, та да мирясат класните на многото му внуци и да не ги предлагат за психологическа подкрепа, ако ги няма два дни за пътуване до прованса. ...
Защо ли моята майка даже не си помисли да ни викне през седмицата за празнуване на юбилей Thinking Може би защото отговорността да си на училище е същата като да си на работа... а на работа имаш 20 почивни дни годишно, а децата имат около 60...

Всеки е в правото си да вземе 2-3-5...(вече и 15 дни) по смейни причини и да си ги ползва както намери за добре.
Както и да хвали министерството, какво добро дело е направило за нас и децата ни.

За чопленето на телефони в час... ами щом го допускат в училище, щом децата (някои) допускат да го правят и да си губят времето... май не е мой проблем Hands V

ПП: В НПМГ телефоните стоят  изключени (или на "самолетен" режим) на определено място до бюрото.

# 579
В основното у-ще на дъщеря ми, към извинителната бележка по семейни причини за 3 и за 7 дена, имаше Декларация със следния текст:
....................................................
С настоящата декларация се ангажирам от мое име и от името на дъщеря ми/сина ми, тя/той да усвои
пропуснатото учебно съдържание самостоятелно и да подготви домашните работи и другите задачи, при
задаването на които ще отсъства от учебните занятия.
Дата ........................... Декларатор: ................................
...

Така явно е решен въпросът с преподаване на пропуснат материал. Всеки сам си носи отговорност, без право на претенции!
Това е интересно, щом изискват подобна декларация, значи без нея училището носи тази отговорност. Ако не попълните тази декларация какво, не ви разрешават дните по семейни причини ли?
 Време е да се изчете закона май. Колкото и да е грубо, мисля че е отминало времето на саморазправа между родители и учители и е време да се включат адвокати.

# 580
Никой не хвали министерството, така като чета. Аз лично казвам, че си оправиха конкретната каша. Когато някой си оправи кашата, това може спокойно да се отбележи като добро развитие на нещата. Проблемът с електронните бележки явно не е бил за всички, но за много семейства беше много сериозен, както беше при нас.
Аз лично не гледам на училището като на карцер, където трябва да се присъства на всяка цена във всяка една минута от учебната година, иначе светът ще се свърши. Спорт, чист въздух, семейни събирания са също толкова важни, дори по-важни за един растящ човек от точно 36 учебни часа по математика, вместо 34. Едва ли някой родител ще ползва тези 15 дни (освен по здравословни причини) за това, детето му да виси няколко дни вкъщи, пред компютъра.

# 581
Много забавно е как хора, които познават от първа ръка кочана с извинителни бележки на конвейр, сега имат проблем с тези +5 дни. Толкова. Само с 5 отгоре без да се включва директор в разрешаването. Малко доверие към родителите, на които синьото известие от Школо им святка за щяло и нещящяло. Доверие, с което в нормалния свят няма проблем.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 20:08 от рони

# 582
  • София
Съгласно Наредбата за приобщаващото образование училището следва да организира допълнително обучение за ученици, които са отсъствали повече от 10 учебни дни по уважителни причини. Не съм чувала някое училище да го прави, но може би заради това са измислили тази декларация. Допълнителното обучение се провежда извън учебните часове.

# 583
  • Сливен
Чудех се какъв е проблема с електронната медицинска бележка, а в крайна сметка ще се окаже, че хартиената преди това просто не е била съвсем медицинска. И това показва вече съвсем друг проблем.
Не знам защо толкова се нагорещяват страстите тук за една, за мен, чисто организационна промяна. Това не е постижение, това е явно просто възможност да не се фалшифицират документи, изумена съм - какъв ли е бил мащаба на това, че се налага такова решение?!

# 584
Тинна, заради това въведоха вписването на амбулатория лист преди време. И не. Проблемът не е в електронния формат, а в това, че лекарите са някакъв помощен персонал. Звъниш им по телефона и те трябва да почетат. Не всяко състояние е за лекар, но бумащината блокира този оскъден ресурс.

Общи условия

Активация на акаунт