Осмокласници - 2023/2024 - Тема 2

• 63 153
  • 919
  •   1
Отговори
# 585
Точно - повечето боледувания не налагат посещение при лекар, нито пък ти предписват нещо различно от авирон рапид и капки за нос. Ходи се за великата бележка по уважителни причини, което, освен че губи време на родителите и е досадно за децата, доста напряга самите лекари, особено когато заради ковид медицинските сестри започнаха да връщат сутрин деца с хрема. Изпратят детето вкъщи, а после ти искат и бележка от лл, защото му писали отсъствия. Отиваш при лл, а тя вече в истерия крещи "от сутринта бълвам бележки". А най-лесно ще е медицинската сестра в училище да им пише бележките за 1 до 3 дни, когато установи, че са със симптоми и да не се занимават личните лекари.

# 586
В същото време нашият дядо не си празнува юбилея в сряда, а в събота, та да мирясат класните на многото му внуци и да не ги предлагат за психологическа подкрепа, ако ги няма два дни за пътуване до прованса. ...
Защо ли моята майка даже не си помисли да ни викне през седмицата за празнуване на юбилей Thinking Може би защото отговорността да си на училище е същата като да си на работа... а на работа имаш 20 почивни дни годишно, а децата имат около 60...

Всеки е в правото си да вземе 2-3-5...(вече и 15 дни) по смейни причини и да си ги ползва както намери за добре.
Както и да хвали министерството, какво добро дело е направило за нас и децата ни.

За чопленето на телефони в час... ами щом го допускат в училище, щом децата (някои) допускат да го правят и да си губят времето... май не е мой проблем Hands V

ПП: В НПМГ телефоните стоят  изключени (или на "самолетен" режим) на определено място до бюрото.
Моята сестра не е учила в НПМГ, всяка зима по два седмици ходеше на ски в учебно време заради здравословен проблем, а в момента прави магистратура по микробиология и работи в БАН.
Позволявам си да повторя, с надежда да помислите върху това, че дали детето ще боледува, дали ще се случи нещо неприятно и неочаквано, или ще отиде с майка си в командировка, за да види свят за 5 дни,  никое дете няма да пропусне живота си.
Всяко дете, което товарите като магаре, за да свиква, щото възрастните не почиват, има голяма опасност да прегори. Може да си дозубри щом се прибере, за да не пропуска от страданието на останалите деца. 😊
А относно телефоните, те още в 5ти клас се научават да си носят втори телефон, който да преписват или да чатят.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 09:18 от Pureandsimple

# 587
В класа на племенницата ми по-миналата година най-високи резултати на НВО в седми клас имаше детенце, което е с лека степен на инвалидност и съответно отсъства доста от училище по здравословни причини. И не, не е ходило на частни уроци, родителите не са някакви супер амбициозни, при нас в провинцията не са кой знае колко високи баловете за хубавите училище, а те виждаха, че детето се справя и не желаеха да го натоварват допълнително. Балът му стигаше за най-високо баловото училище в областта, но не отиде там, а където му беше първото желание, родителите не се намесиха в избора на желанията. Важно е как преподава урока учителя, но още по-важно според мен е детето да работи самостоятелно и да се занимава и в къщи, особено за големите като нашите. За съжаление и моята дъщеря не обича да учи в къщи, няма желание, пък дори и в часовете понякога не внимава, а си мисли за нейни неща. Не играе с телефона в час, защото им ги събират, но това не й пречи да витае из облаците и да не внимава. Е такова дете и лятото да го запишеш на училище, няма да научи повече от колкото желае. Аз все още сядам до нея , докато учи, за да я придумам да седне и тя , защото не желая да остане неграмотна, а и все се надявам в един момент да й се доучи и да се променят нещата. А в школо е на едно от първите места във випуска и е в най-доброто училище в града, учителите й са супер. Смятайте пък останалите деца, колко учат.

# 588
В същото време нашият дядо не си празнува юбилея в сряда, а в събота, та да мирясат класните на многото му внуци и да не ги предлагат за психологическа подкрепа, ако ги няма два дни за пътуване до прованса. ...
Защо ли моята майка даже не си помисли да ни викне през седмицата за празнуване на юбилей Thinking Може би защото отговорността да си на училище е същата като да си на работа... а на работа имаш 20 почивни дни годишно, а децата имат около 60...

Всеки е в правото си да вземе 2-3-5...(вече и 15 дни) по смейни причини и да си ги ползва както намери за добре.
Както и да хвали министерството, какво добро дело е направило за нас и децата ни.

За чопленето на телефони в час... ами щом го допускат в училище, щом децата (някои) допускат да го правят и да си губят времето... май не е мой проблем Hands V

ПП: В НПМГ телефоните стоят  изключени (или на "самолетен" режим) на определено място до бюрото.
Моята сестра не е учила в НПМГ, всяка зима по два седмици ходеше на ски в учебно време заради здравословен проблем, а в момента прави магистратура по микробиология и работи в БАН.
Позволявам си да повторя, с надежда да помислите върху това, че дали детето ще боледува, дали ще се случи нещо неприятно и неочаквано, или ще отиде с майка си в командировка, за да види свят за 5 дни,  никое дете няма да пропусне живота си.
Всяко дете, което товарите като магаре, за да свиква, щото възрастните не почиват, има голяма опасност да прегори. Може да си дозубри щом се прибере, за да не пропуска от страданието на останалите деца. 😊
А относно телефоните, те още в 5ти клас се научават да си носят втори телефон, който да преписват или да чатят.
Цели поколения прегоряха, защото родителите им не ги изкарваха от училище,. Не системата, не училището, родителите с такова мислене са в основата на слабите резултати.

# 589
Аз не виждам по какъв начин пречи на моето дете, това че семейството на негов съученик е решило да прави нещо и детето им ще отсъства няколко дни. Наваксването на материала си в техен проблем. Голямото ми дете е десети клас, дойде й цикъла вчера, болеше я корем, виеше й се свят и я оставих у дома. По какъв начин моето решение може да разстрои учебния процес на останалите 29 деца и трябва ли да я водя при личния лекар за такова нещо?

# 590

Нямам нужда някой да ми повтаря, че е по-важно детето ми да е здраво и да не се товари излишно... Все си мисля, че дотук се справям прилично като родител. Без безкрайно боледуващи деца или прегорели деца... Към момента са си ментално добре и благодаря за загрижеността.
 И никое от децата ми не е имало втори телефон...
И благодаря, че има тези дни, че да ги ползвам "при нужда", за каквото са отпуснати, а не да ги отгърмя с планирана "отпуска" на ученика, а ако се наложи да се моля за бележки на лекаря или допълнителни дни на директора.

# 591
  • София
А най-лесно ще е медицинската сестра в училище да им пише бележките за 1 до 3 дни, когато установи, че са със симптоми и да не се занимават личните лекари.

Точно това трябва да се направи, а който е с по-сериозни симптоми от хрема и лек гърлобол, или болки при менструация, така или иначе ще отиде на лекар за преглед и рецепта. И другото е да се оправят ваканциите - да върнат зимната до 10/14 януари, да махнат смешния един ден междусрочна, когато същото това  министерство залага обикновено олимпиада, или да сложат смислена едноседмична ваканция, да махнат състезанията през пролетната ваканция, а не да продължават да наказват малцината упорити деца, като им вземат от ваканцията. И през май също трябва да се регулират почивните дни, какъв е този учебен процес, в който учиш през ден - два. Въобще много смислени промени могат да се направят, вместо тези 15 дни, които част от хората може и да ползват без това да попречи на децата им, но масовия случай няма да е такъв, а само ще даде възможност за още повече отсъствия на и без друго безхаберни към ученето ученици. Да не говорим, че учителите също имат деца, те също може да искат да ги заведат на ски, но дори не искам да си представя, ако започнат всяка седмица да отсъстват по 5-ма учители, за да заведат техните деца на ски. Разбира се веднага ще ме репликирате, че никой не ги е карал да станат учители, но пък и без друго учителите са кът и като се пенсионират съвестните и свестните, не знам кой въобще ще обучава децата. И сега е пълна анархия, особено в гиманзиалния етап, а от МОН продължават да я задълбочават, за да може който си реши да празнува без проблем всеки имен и рожден ден на дядо си и баба си. Мен лично в момента не ме касае, едното ми дете вече завърши, другото е в частно училище, където телефоните се оставят на бюрото на учителя, и учителите се старят да ги овардят да не преписват, та ще се изучи без нуждата от паралелно  обучение. Но живеем в общество и цялостното лошо образование ще даде резултат в пазара на труда, то даже и вече дава в доста области.

# 592
А най-лесно ще е медицинската сестра в училище да им пише бележките за 1 до 3 дни, когато установи, че са със симптоми и да не се занимават личните лекари.

Ето това ще е едно добро решение! Но с някакво ограничение за брой дни. Имаше го преди. Колко пъти се опитвах да ми даде бележка и все не успявах! Но имаше редовни с бележки от сестрата .....

# 593
Изчетох дискусията. Некъв излишен спор се вихри. Какво ви пука дали нечие дете ще ползва от тези 15 дни за РД на дядо в провинцията, за ски в Австрия или почивка в Куба ако това няма да засегне обучението на вашето дете?

Иначе, ние сме доволни, че в класа на дъщеря ми спряха да се се делят на групи момичетата и да се оплюват. Радващо е също, че част от "задръстените" момчета се оказват пичове.

# 594
Изчетох дискусията. Некъв излишен спор се вихри. Какво ви пука дали нечие дете ще ползва от тези 15 дни за РД на дядо в провинцията, за ски в Австрия или почивка в Куба ако това няма да засегне обучението на вашето дете?
Пречи ми, че достъпното лесно ще стане тенденция. От това ще спадне общото ниво, ще се занижат критериите и ще се понижат резултатите на всички ученици.
И се чудя след всичките аргументи "за" тук, дали не бихте искали изобщо да отпадне задължителността на образованието?!  И всеки да ходи когато и ако иска на училище?

# 595
Пречи ми, че достъпното лесно ще стане тенденция. От това ще спадне общото ниво, ще се занижат критериите и ще се понижат резултатите на всички ученици.

Това пък как го установи, че ще стане? Всъщност И до сега имаше право на 10 дни общо. Увеличават ги с 5 дни. Какво толкова генерално и ултимативно важно може да се случи в тези 5 допълнителни дни, че да спадне общото ниво и да се понижат резултатите на всички ученици?

Когато ваканциите и времето за почивка в учебната година станат адекватни, може изобщо да не се налага да ги обсъждаме тези 15 дни.

# 596
Да, от тези пет дни ще спадне общото ниво, не от друго. Всичко друго е цъфнало и вързало.

# 597
  • София
Даам, 5 дни в повече ще доведат до тотален и повсеместен погром в образованието.  Joy

# 598
Той  погромът е факт. И затова попитах дали да не закриваме генерално. И тогава - кеф ти море, кеф ти ски, кеф ти на баба ти... рожденият ден.

# 599
Той  погромът е факт. И затова попитах дали да не закриваме генерално. И тогава - кеф ти море, кеф ти ски, кеф ти на баба ти... рожденият ден.

Преди това отговори на въпроса какво точно ще сринат тези 5 допълнителни дни? Иначе който учи, и с тях и без тях все ще учи. Който не учи - все няма да учи. Та аз не мисля, че 5-те допълнителни дни са предпоставка за закриване. Дори не мисля, че нещо генерално ще се промени. И колкото и да е зле общото ниво на образованието, съвсем не мисля, че е чак такъв погром, че да стане излишно усилие.

Общи условия

Активация на акаунт