Гестационен диабет - тема 5

• 31 908
  • 735
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, дами. Включвам се с един въпрос.
Възможно ли е гестационен диабет да отшуми по време на бременност?
Правих обременяване в 25 или 26 г.с., вече не помня точно, захарта ми на гладно беше супер, на 1ви час 13 и нещо, на 2ри час пак в нормата. От тогава вече месец и малко я следя всеки днен с глюкомер сутрин на гладно и час след поне едно хранене на ден.
Разбира се си спазвам диетата, бих казала доста стриктно, но от време си позволявам по нещо, след което меря захарта да видя как се е отразило.
Защо питам дали е възможно да е отшумял. Решавам да си направя експеримент с парче торта (бишкоти, млечен крем с мед и плодове, все неща, които на теория би трябвало да ми вдигнат загарта в облаците при ГД). Някъде слетобед меря захарта преди тортата - 5, меря час след тортата - 5,9. Беше като междинно хранене.
Час след ядене на салата + месо + нормална порция картофено пюре като гарнитура - 6,6
Захарта на гладно сутрин също си седи далеч от горна граница
В момента съм в 32ра седмица, бебето се движи точно по седмицата си, аз съм с 3 кг отгоре откакто съм забеременяла.
Естествено ще се консултирам с ендокриноложката ми и си продължавам с диетата, просто ми е любопитно дали е възможно

# 391
Не знам дали може да отшуми. И аз не съм вдигала повече от 6 по спомен след хранене (към края на бременността ме хвана динена мания).  Ендокриноложката ми беше обяснила, че заради бременността и увеличеното количество кръв (заради бебето и задържането на течности) в организма всъщност кръвната захар 5.1 при бременни и 5.1 при небременни са в действителност различни стойности и 5.1 при бременни всъщност е някаква по-висока стойност.  АГ пък ми беше казал, че гестационен диабет няма. Има инсулинова резистентност,  която повечето бременни развиват и отшумява след бременността.

# 392
Здравейте, в понеделник правих тест с глюкоза. И АГ и ендокринолога са на мнение, че имам гестационен диабет, макар че четох статии, както и из темата, че стойностите за бременни се различават:

Глюкоза серумна (Glu S)      5.08   mmol/L   2.78 - 6.11
Глюкоза - 60-та мин.   ↑           9.29   mmol/L   До 8.90
Глюкоза - 120-та мин.      5.68   mmol/L   До 7.80

Разбира се съм на режим и се бода с глюкомер, който постоянно дава грешки и ме изкарва извън нерви. Въпросът ми е, има ли някой който е повтарял теста по време на бременност, може ли резултата да е в това, че денят ми тръгна със скандал, нерви и сълзи.

Да добавя в 27 г.с., бебето върви със седмица напред, и предното ми дете така вървеше, очакваше се да е 4 кг, но се роди 3,5 кг. Качила съм 8-9 кг.

# 393
Здравейте, в понеделник правих тест с глюкоза. И АГ и ендокринолога са на мнение, че имам гестационен диабет, макар че четох статии, както и из темата, че стойностите за бременни се различават:

Глюкоза серумна (Glu S)      5.08   mmol/L   2.78 - 6.11
Глюкоза - 60-та мин.   ↑           9.29   mmol/L   До 8.90
Глюкоза - 120-та мин.      5.68   mmol/L   До 7.80

Разбира се съм на режим и се бода с глюкомер, който постоянно дава грешки и ме изкарва извън нерви. Въпросът ми е, има ли някой който е повтарял теста по време на бременност, може ли резултата да е в това, че денят ми тръгна със скандал, нерви и сълзи.

Да добавя в 27 г.с., бебето върви със седмица напред, и предното ми дете така вървеше, очакваше се да е 4 кг, но се роди 3,5 кг. Качила съм 8-9 кг.
Според мен приемете, че имате гест. диабет. Гледайте да не се нервирате. И не би трябвало глюкомера да дава грешки, ако трябва сменете с друг.
Натоварването с глюкоза не е леко ьа организма, за да го правите пак. Остава ви още малко време - бързо ще минат тези седмици и ограниченията.

# 394
Здравейте и от мен. Аз съм 28 седмица от бременността и ме насочиха да си направя обременяване с глюкоза, тъй като имам повече околоплодни води и бебето е с 2 седмици напред. Може ли коментар ако някоя от Вас е имала подобни резултати

# 395
Здравей, Pipi-
Не мога да коментирам диагноза, най-добре ендокринилог да го направи, но са ти завишени и 3те стойности.
Това, което ми каза моята ендокриноложка относно референтните стойности по време на бременност е 3,5-5,5 на гладно, до 7,8 на първи час и под 6,7 на втори час.

# 396
  • София

Ето това са референтните за Гестационен диабет.

Pipi  спази ли да не се движиш между взиманията на кръв?

# 397

Ето това са референтните за Гестационен диабет.

Pipi  спази ли да не се движиш между взиманията на кръв?

Ами съвсем минимално разстояние от болницата до отвън и обратно

# 398
  • София
Хубава работа... То за това на 60та и на 120та ти е толкова ниска КЗ... Не се мърда по време на теста, иначе почваш да усвояваш глокозата и спада изкуствено. За да бъде валиден един тест трябва стриктно да се изпълнят условностите

Предната вечер последно кога се храни? Какво яде?

# 399
Здравейте,  искам да попитам редно ли е в съвсем начална бременност,  около 5 г.с. да се прави обременяване с глюкоза при съмнения за ГД? Притеснява ме дали може да навреди по някакъв начин на плода.... Sad

# 400
Здравейте,  искам да попитам редно ли е в съвсем начална бременност,  около 5 г.с. да се прави обременяване с глюкоза при съмнения за ГД? Притеснява ме дали може да навреди по някакъв начин на плода.... Sad

Знам, че в 12-13 може да поискат. В 5г.с. някои лекари дори не те водят бременна. Чакат да стане 3м защото преди това е висок шанса от аборт.

Не знам какво ще търсят в 5г.с., но дори и да имате диабет не вярвам чак толкова рано да се прояви. То още е мм голям самия плод, обикновено към 3м започват да се проявяват симптоми. Повечето лекари чак към 24г.с. правят обременяването и то ако има предпоставки за съмнение за ГД.

# 401
  • София
Моята ендокринололожка тества в 9та г.с. аз бих го пропуснала и бих спазвала диета до 12та га и след това тест. Високата КЗ и инсулин вредят на плода , та се старайте да избягвате поне сладките неща. Приемате ли глюкофаж?

# 402
Нали гестационният диабет се появява от вещества в плацентата. Казват, че след раждане изчезва с махане на плацентата.
Плацентата се образува 12-13 та седмица окончателно. В ранни седмици ще изследват вашите нива по-скоро, а не гест.диабет. Това са си мои разсъждения все пак. Аз не бих правила натоварване в ранни седмици.
Как сте родилите наскоро? Кърмите ли и как са килограмите? Аз през бременността отслабвах, а покрай кърменето съм все гладна и качвам.

# 403
  • София
Аз така се отприщих с храненето че сега тежа повече отколкото след раждането. Та сега съм на диета. Спрях кърмата, че беше на изцедена и доста по добре ми е, не съм постоянно гладна. Трябва да направя огтт пак, да се види състоянието ми след ГД...

# 404
Здравейте,  не не приемам никакви медикаменти.
Моята ендокринололожка тества в 9та г.с. аз бих го пропуснала и бих спазвала диета до 12та га и след това тест. Високата КЗ и инсулин вредят на плода , та се старайте да избягвате поне сладките неща. Приемате ли глюкофаж?

Общи условия

Активация на акаунт