Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

• 329 951
  • 6 965
  •   2
Отговори
# 6 210
Аз на бригада съм брала домати, чушки, череши, сливи, кайсии, грозде (в Сребърна, болгар, невероятен разкош беше това грозде!). В консервен комбинат са ни водили също - обработвахме кайсии за компот - режеш на две и вадиш костилката. Аз съм от Силистра и едно лято доброволно се записах на бригада - брахме кайсии, череши, вишни, сливи. Плащаха добре. Бяхме се събрали компания съученици и беше хем забавно, хем си изкарахме парички! На бригада, дето си като в трудов лагер не съм била - всичките бяха дневни и вечер си се прибирахме вкъщи.

# 6 211
Ненавиждах бригадите.Имаше купон, но въпреки това не беше мойто.Есента студено, мизерно, без топла вода, отвратително.Двата пъти, в които съм била в консервен к-т и на полето, жестоко се разболях.И двата пъти бях подлагана на унизителни въпроси от шефовете комсомолци в стремежа им да докажат, че симулирам.Въртят и сучат, за да не ме заведат на д-р в близкото населено място.Не е като да бях само с течащ нос.Висока температура, отпаднала, а тия измекяри се опитваха да ме слагат на силно течение в цех, или друг път на ветровито време насред полето.После същите ''сладури'' станаха първи седесари по демокрация.Повдига ми се и от бригадите и ей такива демократи, и в днешно време.

Не, не са станали седесари, а там ги е изпратила майката партия със съответните поръчения и те съсипаха СДС и членуващите в него партии. Пребоядисването го диктуваше тя. После пак тя прехвърли някои от тях в други партии, а други върна отново в своите редици. Напр. от СДС ги изпрати в НДСВ, а после в ГЕРБ и още къде ли не.....
Но накрая нищо не постигнаха комунистите. България влезе в НАТО и ЕС,а Корнелия даде оръжие на Украйна с което тя убива любимите и руснаци...

# 6 212
  • Немция
Сетих се за познат наш германец от бившето ГДР. Разказваше как по соц времената следвал медицина за няколко семестъра в Пловдив и са пращали и него на бригада като чуждестранен студент. Smile
Бил е брал домати, чушки в село Труд, Пловдивско, живеел при селско семейство в къща, спомняше си как му харесвала домашната лютеница. Само с външната тоалетна не можал да свикне. Grin

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 10:12 от Бибит

# 6 213
Предполагам понеже е от ГДР-то другар и затова са го пратили на бригада...
На мен ми "платиха" на бригада в русенско село – бране на домати – цифром и словом шест лева (6лв.). За един месец чанч на полето. Сега като се замисля,тогава се виждаше,че с комунизма е свършено. От време на време на бригадата ни пращаха в консервната фабрика да редим в кашони тенекиени консерви с домати предназначени за арабските страни. Половината от консервите бяха "бомбаш",тоест развалени,но на никого не му пукаше,включително и на отговорниците и директора на фабриката,и пращаха развалените консерви на арабите,те разбира се са завеждали дела,а България е плащала огромни неустойки в долари. Тия домати са излизали "златни"...

# 6 214
И един мормот....
Директорът още при първото оплакване щеше да е излетял, не да плаща България. А и втора поръчка нямаше да има. Не произвеждахме само ние домати

# 6 215
  • София
Съжалявам, че няма как да преразкажа студентските спомени на приятел, който е бил заедно с йеменски студенти на бригада в селското стопанство.

# 6 216

Бригадири на гроздобер от нач на 80 - те.

# 6 217
  • Sofia

Езерото със

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 07:34 от Doli

# 6 218
  • Майничка
Средната кукла има очи на хъски!

# 6 219
  • Колоколамск
На мене средната кукла доста ми прилича на едната ми баба, Светла ѝ памет. Същите стъклени очи, буйна бяла коса - само липсва пожълтелият от цигарите кичур над челото. Simple Smile

# 6 220
  • Sofia

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 20:57 от Doli

# 6 221
Колко ги обичах магазините на Валентина. Да се чудиш как не ме домързяваше да ги посещавам почти ежедневно.

# 6 222
  • София
Имам спомен, че се редих на голяма опашка за черен чорапогащник. Сдобих се с заветния, тръгнах да го обувам и пробих дупка от опъване. Тръгна яка бримка по дължина. Simple Smile

# 6 223
Може и да не е за вярване (то чак аз не вярвам), но имам студентско палто (от 3-ти курс) от Валентина - вълнено. Пазя го носталгично, но в интерес на истината не е мръднало и до днес. До миналата година даже ми ставаше и изобщо не изглеждаше демоде. Като си отида в къщата, ще го снимам.
И аз всеки ден ходех в този магазин като Пони - даже по ежедневния ми кратък маршрут имаше два, не пропусках. 

# 6 224
София
1907г.

Булевард "Ленин" пред столичното кино "Изток" през 70-те

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 22:50 от pinko

Общи условия

Активация на акаунт