Снимки – спомени от близко и далечно минало - 3

• 335 941
  • 7 108
  •   1
Отговори
# 6 345
Не можеше да имаш повече от едно жилище, не изобщо. Как иначе ще сме страна с талкова много собствени жилища на глава от населението? Това за 30 години не става.. Нотариален акт от царско време не искаш ли?
Родителите на един съученик се разведоха, за да могат да имат два апартамента. След промените пак се ожениха.

# 6 346
  • Колоколамск
Явно е било редовна практика това с разводите, аз също познавам хора - разведени по тази причина.

# 6 347
  • София
На съседите срещу нас на етажа им бяха натресли насила квартиранти(абсолютно непознати), защото апартамента им бил по-голям, отколкото имали нужда.

Имаше фиктивни разводи/бракове за придобиване на жителство.

# 6 348
Къде точно в Борисовата?

# 6 349
Това не е точно така според мен. На баба ми брат ѝ се е отказал от наследствена къща в провинцията, за да му разрешат да си купи апартамент (панелен) в София. 1968. И си живеят в него и днес (само жена му вече, де). И не са купували нищо след 10-ти. Искали са вила - не са им разпрешили - не мже почвече от 1 да имаш - и са си построили незаконна. И си имаха и вила....След 10 я узакониха.., за да се продаде.

# 6 350
  • Колоколамск
Добре, а това значи ли, че повечето вили са придобити с право на ползване, реално не е частна собственост?
Защото много хора около мен си купиха мястото (дадено им за ползване/вила някога) през 90-те  на смехотворни цени.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 11:42 от Enzyme Royal👑

# 6 351
Аз не съм нясно, но правото на ползване на имот е различно от горното - да притежаваш имот с нотариален акт. Майка ми обясняваше някакви неща в тази връзка - аз нищо не разбрах - но най-общо - давали са парчета земя във вилните зони за обработка. След 10-ти  е можело явно да си ги придобиеш. И после, когато връщали земя не е ясно коя на кого е. Примерно - на някаква наша, дето била на дядо ми преди да я национализират, не могат да я върнат реално където е, защото била дадена на накой за ползване и той построил там къща. И трябва да плати земята.

# 6 352
  • Колоколамск
Именно, различно е. Понеже имахме проблеми с документите на едно такова място, не успяхме да го купим и сега ме е яд, защото е в много предпочитан район към момента - съответно - на добра цена. Но, здраве да е. Simple Smile

# 6 353
Забранено беше да имаш две жилища в едно и също населено място. И го въведоха по някое време (май през 80-те или в края на 70-те да е било?), откъдето последва бумът на разводите, защото много семейства имаха по повече от едно жилище. Да, трудно се купуваше ново, но пък рано или късно човек наследява и ето че стават няколко жилища. Развеждаха се тези с малките деца, с пълнолетните деца беше лесно, защото им прехвърлиха „излишните“ имоти.
Иначе апартамент в града и къща/вила на село можеше.

# 6 354
  • Sofia

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 15:28 от Doli

# 6 355
  • Колоколамск
Бе, не беше много лесно да си върнеш земи/имоти...
Помня, не беше много отдавна, Свекър ми, светла му памет, водѝ дълга и неравна битка, докато успее да си вземе земите, отнети на дядо му.
Дядото буквално угаснал от мъка - отишъл си за има-няма половин година след национализацията.
Да ти вземат всичко, за което си се трепал цял живот, от собственик на немалко земя в софийско - да те направят работник в ТКЗС... как да не се поболее човек... 😓

# 6 356
  • София
Определено не беше лесно. Да не говорим за отчуждените градски имоти и предприятия за които хората получиха хартийки.

# 6 357
Теоретичната постановка от социализма беше, че няма частна собственост върху средствата за производство, в това число и земята. Но понеже хората все пак имат вили, дворове, апартаменти, коли и други по-дребни неща, беше въведена една категория "лична собственост", което си е пак като частната, ама в по-малък мащаб.
И така коли, вили и апартаменти си бяха съвсем лични. Нашият "глух" трол се бърка с ведомствените жилища, където се живееше под символичен наем и които масово бяха изкупени след промените. Но това е нещо съвсем различно.

# 6 358
  • София
По повод цените на стоките от периода, за който покаазахте, като млада( вече семейна) в един тефтер си записвах всяка закупена вещ(мебел) и др. по- едри неща. Също така имах една тетрадка голям формат,  в която записвах всяка закупена книга по азбучен ред.Та бях си сумирала на всяка страница стйността на книгите и в някакъв момент пресметнах, че за книги бях дала, колкото за едностаен апартамент. А междувременно изплащахме нашия- ведомствен.

# 6 359

Общи условия

Активация на акаунт