КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 580
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 600
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Здравейте, аз идвам с една нова, много вкусна и лесна рецепта, за сладки, която видях в едно чешко списание. По принцип е вариация на "Ванилените рохлички" и част от тестото направих точно така. Но реших да опитам да направя и бисквитки с печати, защото тестото е много приятно за работа, а и няма много набухватели. Получиха се много красиви и вкусни шоколадови бисквити (дукати), които слепих набързо също с Нутела,
 мисля, че ще са вкусни и с мармалад, маслен крем или бял ганаш.





А рецептата е много проста:

200г Нутела или друг подобен ядков крем
100г меко масло
300г брашно
1 яйце
1 с.л пудра захар
1 щипка сол
1/2 ч.л бакпулвер
2пак. Ванилия или 1ч.л есенция. По желание може да експериментирате с подправките.

Маслото и Нутелата се разбиват на крем, прибавя се яйцето, захарта, солта, подправките и бакпулвера. Накрая се прибавя брашното. Става много приятно тесто с консистенция на пластелин. Оставете да отлежи около час в хладилника и след това може да работите с него. Кравайчета пекох на 180•С около 8 Мин. А дукатите( бисквитките) на 180•С около 7 Мин. Трябва да са мекички на пипане, когато ги изваждате. Топлите ( не горещи) кравайчета овалвате в пудра захар. Дукатите след изстиване може да слепите с крем по желание, мармалад или Нутела.

Добър апетит!

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 17:55 от natalyna

# 601
  • Мнения: 2 498
Здравейте отново,
отново идвам с молба да ми предложите изпитана и хубава рецепта. Купих си тези фигурки за коледни сладки и искам да направим с детето, затова търся нещо, което ще остане така, без да украсяваме с цветове отгоре.  Благодаря ви!
https://www.temu.com/ca/4pcs-christmas-cookie-plunger-cutters-3d … 534073_gdxw7614va

# 602
  • София
  • Мнения: 6 659
Меденки. Имам ги същите и правя с тях.

# 603
  • Мнения: 2 498
Аз направих вчера меденките на Джули с други фигурки и затова сега се спирам на нещо като спекулус бисквитки. Дали е подходящо или те са по- крехки? Или рецепта за  бисквитки с печати?

# 604
  • Мнения: 7 950
Това са първите сладки, готови са, прибрани вече, показвам ги без коледни декорации около тях, набързо снимани, много фина бисквитка. Приготвено е и тестото за линцерите, довечера ще го оформя на бисквити
ЛЕШНИКОВИ ТОПКИ С МЕДЕН ШОКОЛАД
Скрит текст:
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/12/blog-post_11.html
Имам подобна рецепта /само няма нишесте в рецептата, но аз си добавям малко на око за по-фино и хрупкаво тесто/, обаче в отворчето слагам гъсто домашно дулсе де лече. То обаче стяга по-бавно от шоколада и два-три дни ги държах на открито да съхнат.
Тъкмо заглеждах днес как да променя рецептата, че да е по-различна от миналата година, твоята ми дойде добре и навреме Simple Smile, благодаря!
Ще ги направя обаче за Нова година, че при прегледа на наличностите установих, че ММ оставил всички лешници /половин чувал!/ в селската къща, а до Коледа няма да ходим там, че е далече. Това да оставиш лешниците на жена си на 300 км преди празници как се нарича?! Още не мога да го подведа под съответната норма, но ще е квалифициран състав със сигурност Simple Smile

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 18:26 от Кубратова

# 605
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 803
Здравейте отново,
отново идвам с молба да ми предложите изпитана и хубава рецепта. Купих си тези фигурки за коледни сладки и искам да направим с детето, затова търся нещо, което ще остане така, без да украсяваме с цветове отгоре.  Благодаря ви!
https://www.temu.com/ca/4pcs-christmas-cookie-plunger-cutters-3d … 534073_gdxw7614va

Опитай с тези които предложих по-горе Нутелови. Много лесно тесто и добре държат печати. Иначе и линцери и меденки стават. За да изпъкне печата, може да потопиш формичката в какао или да минеш с какаова вода преди печене - обяснявала съм го на 20 страница от темата.

Последна редакция: нд, 10 дек 2023, 18:25 от natalyna

# 606
  • Мнения: 8 066
С подобните лидълски формички вчера правихме с децата най-базовите маслени сладки и станаха чудесни. Ползвах рецептата на Йоана. Леко я промених, че сложих 1 цяло яйце, а не 2 жълтъка. Ако нямаш махлеб го пропускаш. Той е само за аромат, не влияе на консистенцията на тестото.

# 607
  • Мнения: 295
Здравейте, миналата година правих едни подкови-кафеви, с ядки в тестото, краищата потопени в бял шоколад. Рецептата я бях видяла от тук мисля, та ще помоля ако някой се сеща🤔
Може би това?
https://www.mycookingcreations.com/2022/11/biscotti-ferro-di-cav … al-cacao-con.html
Благодаря, тези са

# 608
  • Мнения: 2 498
Благодаря ви! Спрях се на тези, които е предложила 2в1. Не знам какво е махлеб, но ще сложа от подправката за коледни бисквитки.
Още веднъж благодаря!

# 609
  • Мнения: 7 950
Здравейте отново,
отново идвам с молба да ми предложите изпитана и хубава рецепта. Купих си тези фигурки за коледни сладки и искам да направим с детето, затова търся нещо, което ще остане така, без да украсяваме с цветове отгоре.  Благодаря ви!
https://www.temu.com/ca/4pcs-christmas-cookie-plunger-cutters-3d … 534073_gdxw7614va
Правила съм такива бисквити /и всякакви други стават, ползвам го и за тарталети понякога/ с това тесто, което ми е любимо и е лесно и бързо за приготвяне:
230 гр. масло, 130 гр. пудра захар, щипка смляна морска сол, 2 жълтъка /ако е голямо яйцето, може 1 жълтък, но не го замествай с цяло яйце/, 1 ванилия, около 340 гр брашно /всяко брашно поема различно влага, затова количеството е приблизително, аз ползвам брашно за фини печива, тип 400/.
Не се ползва миксер - съставките в реда на изброяването се смесват в купа, бързо замесваш, колкото да се събере гладка топка и прибираш на хладно във фолио. Аз обикновено го правя вечер и го оставям през нощта в хладилника, но няколко часа са достатъчни - ще провериш за готовност. Точиш върху набрашнено килимче /леко набрашни и тестото отгоре, както и точилката/, печаташ и печеш на 180 градуса /170 с вентилатор/ на предварително загрята фурна до бледо розово в краищата - около 8-9 минути, но ти си прецени по твоята фурна, наблюдавай ги.
Днес правих тарталети от това тесто, държи добре форма.

# 610
# 611
  • София
  • Мнения: 12 252
Моето откритие тази година и №1, като вкус, са тези шоколадови дамски целувки. В моите има и кафе, а това ги направи най-бързо ....
Имам ги, но с лешниково брашно, правих ги миналата година ли беше, не си спомням, страхотна е и много ги харесвам,  но да ги завъртя като теб с какао и кафе, много ми харесаха, благодаря

# 612
  • In transit
  • Мнения: 14 428
Здравейте, миналата година правих едни подкови-кафеви, с ядки в тестото, краищата потопени в бял шоколад. Рецептата я бях видяла от тук мисля, та ще помоля ако някой се сеща🤔
Заповядай: https://www.mycookingcreations.com/2022/11/biscotti-ferro-di-cav … al-cacao-con.html

Марчева, днес гледах подобни бисквити, на показаните от теб, само, че бяха с нутела в средата. Явно с теб сме на една вълна. Hug

# 613
  • София
  • Мнения: 12 252
............

Марчева, днес гледах подобни бисквити, на показаните от теб, само, че бяха с нутела в средата. Явно с теб сме на една вълна. Hug
Да, на една вълна сме,  цун! Довечера ще ги завъртя с кафе ще бъдат, но  след като оформя линцерите, те са ми бързи

# 614
  • София
  • Мнения: 3 327
Peych, моля те, дай ми линк към твоите меденки, които са меки и пълнени. Убих се да ги търся и не мога да ги открия.

Общи условия

Активация на акаунт