Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 568
  • 865
  •   1
Отговори
# 495
Somebody12, или си слагаш "капаци", вършиш си работата и си тръгваш в края на деня, или наистина се оглеждаш за нещо друго.
В старата ми работа също не се чувствах на място и знаех, че не е "моето място" още на втория ден, но останах две години....а днес, а утре....
Много хора са така, не две, ами 20.. 😃 Тук интересното е,че имам подкрепата на мениджмънта, заплатата е супер и си разбирам от моята работа. Но знаете как в малките компании е трудно да се невидим.. 😀 Дадох си шанс с хората, но изобщо нямаме общи теми и едва изкарвам фирмените събития с тях. 😀

# 496
За мен приемлив период с овъртайм е 2-3 пъти годишно не повече от седмица. И да не е до посред нощите. Защото сега някой ще каже - ама в по-спокойно време си вършим лична работа - не е точно така, защото най-малкото си на разположение по телефона. И аз миналия декември и януари писах 4 курсови в работно време и на служебния лаптоп, но съвсем реално съм била на работа и съм работила, не съм се правела, че не чувам телефона.

Ами не е съвсем така. Това, че си вършим лични неща в служебно време, дори и да цъкаме във форума и фейса си е нарушаване на работния процес. Това, че си на телефона, нищо не значи, вършила си си лична работа... Курсовите работи са лични неща. Така, както не искате личното време да се занимавате с нещо служебно. Всичко трябва да се двупосочно - ако работодателят си затваря очите, като си цъкате, то и вие може да свършите нещо след 18 ч., разбира се, ако е спешно и неотложно.

Поради това, че не ми е запълнен целия ден на макс със служебни задължения, аз нямам проблем да работя от вкъщи вечер, ако имам някой срок, който трябва да се спази.
Даже сега работя служебно, нищо ще и тук чета по-малко....

# 497
Според вас има ли смисъл да се гледат обяви за работа в момента, точно преди празниците? Моята логика е че след Нова година е по-вероятно да върви подбор, точно сега ме съмнява някой да се занимава с интервюта и прочие...

# 498
  • Melmak
На едно от работните ми места края на месеца беше лудница. Малък екип, ако има и някоя болна, още по-трудно. Плащаха овъртайм и казваха, моля да останете, после калкулират по 2-3 часа и така. Не е било всеки месец, но знаеха, че не останем ли, ще има несвършени неща, които ще останат за следващия месец. Фирмата не е моя. Ако искат да им се свърши работата, ще трябва някой следработно време да я върши. Много колежки клякаха и вършеха всичко безплатно. По-младичките наистина в 18:00 гасяхме лаптопите, ако няма да има овъртайм този месец. В крайна сметка аз бонус не взимах за това, че всичко е влязло в месеца. Взима го някой друг. Ами.. да работи той. И не можех да върша нищо в работно време, защото все имаше какво да се върши, бяхме си заети и нямаше как да скатаваме. Просто в края на месеца беше лудост.

# 499
Е, в такъв случай можеш да откажеш. Принципно всеки може да откаже всичко, дори и да отиде на работа, ако реши.
В старата ми работа искаха всеки ден да се стои до 19-20-21 ч., на което аз заявих, че просто няма да стане. Ако искат да работя нещо, да ми дават през деня или на следващия ден. Не съм в спешна помощ, че да се прави всичко супер спешно.

Според вас има ли смисъл да се гледат обяви за работа в момента, точно преди празниците? Моята логика е че след Нова година е по-вероятно да върви подбор, точно сега ме съмнява някой да се занимава с интервюта и прочие...

Нищо не пречи да гледаш и пускаш, но очаквай включване след НГ.

# 500

Не. Бюджетите за нови кадри обикновенно са годишни и се гласуват в края на едната за другата. Започни от Януари.

Аз не работя овъртайм и ако има - довиждане. Така бях на първата си работа и беше кошмар. Парите не връщат здравето. В 18 ч.затварям компютъра и спирам интернета на служебния. В отпуск не отговарям на телефони и имейли. Поставям ясни граници и не правя компромиси.

# 501
  • Melmak
Натка, аз мисля, че е много постно в момента за нова работа. Не се оглеждам активно, но това е период на отпуски и много почивни дни. Всичко става бавно, един го няма, друг трябва да одобри, трети нещо си..

# 502
Натка, аз мисля, че е много постно в момента за нова работа. Не се оглеждам активно, но това е период на отпуски и много почивни дни. Всичко става бавно, един го няма, друг трябва да одобри, трети нещо си..
И на мен така ми се  струва, твърде много народ е на вълна празници, банкети и прочие, отделно и довода от горния пост.

# 503
Сега който търси е на зор 😉

# 504
  • Melmak
Онзи ден ми писа една чр-ка за една позиция, споделих тук. Като цяло тя ме апроучна, не съм кандидатствала сама. Явно има някакво търсене все пак, но самата тя каза, че ако правим интервю ще е догодина. Следващата седмица е работна и после край. Не очаквам да ми правят интервю на 29 декември.

# 505
Покрай празници винаги е затишие, може и да събират СВта, но интервюта не се правят, освен ако не са на зор.

# 506
Няма Коледа, няма Великден, фирмите пускат обяви като "въдичка", т.е може да са събрали определен обем от СВ-та преди 1-2-3 седмици, но ако пуснат и тези дни обява ще се съберат пак определен брой кандидатури и може тук да е техният човек. Така че не ги бройте тези празници за някакъв фактор, защото не са. Мен са ме наемали на работа и 10 дни преди празниците.

# 507
При нас си вървят интервюта, има активни обяви. Ето, днес, в офиса имаше 5 човека на кръст (а, сме голяма фирма), но ЧР си работеха и имаха няколко насрочени интервю. Другата цялата седмица също си е работна и предполагам също ще има интервюта за свободните позиции. Може някои от ЧР да са в отпуск, но други пък си движат проектите и дори да нямат интервюта, със сигурност правят подбор на СВ-та и уговарят интервюта за първата работна седмица на новата година. Та е много относително. Ако търсите работа, нищо не пречи да видите какво има в джобса и да кандидатствате, ако представлява интерес за вас. Пък кой и кога ще се обади, нека той си прецени.

# 508
При нас си вървят интервюта, има активни обяви. Ето, днес, в офиса имаше 5 човека на кръст (а, сме голяма фирма), но ЧР си работеха и имаха няколко насрочени интервю. Другата цялата седмица също си е работна и предполагам също ще има интервюта за свободните позиции. Може някои от ЧР да са в отпуск, но други пък си движат проектите и дори да нямат интервюта, със сигурност правят подбор на СВ-та и уговарят интервюта за първата работна седмица на новата година. Та е много относително. Ако търсите работа, нищо не пречи да видите какво има в джобса и да кандидатствате, ако представлява интерес за вас. Пък кой и кога ще се обади, нека той си прецени.
Важното е мениджъра да е на разположение или лицето което финално одобрява. ЧР-а е един администратор и нищо повече.

# 509
Ами днес интервютата бяха и с мениджъра. Разбира се, че не може без него. Казвам просто, че подбор и интервюта си вървят. Не всички са в отпуск. Даже при нас повечето колеги, които не са на мениджърски позиции гледам, че са out of office.

Общи условия

Активация на акаунт