Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 563
  • 865
  •   1
Отговори
# 525
Не, не си представила лична гледна точка, а "влезе остро с бутонките в глезените", кааано на футболен език.  И ние ти казахме, че има различни работи и длъжности и просто не бива да се обобщава.

Когато има различно мнение от твоето, то е различно и всеки има право да го изрази, нали така? Simple Smile
Ако искаш, цитирай, какво ти виждаш като “влизане с бутонките”, но предварително ти казвам, че няма да ти отговоря, защото винаги излизам от комуникации, в които някой налага своето мнение така  Simple Smile
Хубав ден

# 526
Извинете тъпия въпрос, но като работите с американски контрагенти, някак си не се ли очаква работното ви време да е съобразено с тях? Не казвам напълно да е съобразено до минутата, но да се вземе предвид, че ще контактувате с  човек с 12 часа разлика. На мен ми звучи нелогично сериозно място да не вземе предвид това, ама знам ли.

# 527
Винаги са ме ужасяващи колеги  които в първата минута на работния ден уж работят и в 18:00 пак са на компютъра, въпреки че всички си тръгват. Ако не можеш да си организираш работата в рамките на 8 часа, значи нещо не е наред или в теб или във фирмата. Показно и подмазваческо ми е да се симулира работа.

Има много служби, да не кажа повечето, където сутрин на лявата страна на бюрото ти има "една купчина задачи" и до 18 часа като си ги отметнала всичко е на шест. Или точно от 9 до 18 чакаш някой да ти подаде задача и ако има я обработваш. И в 18 спираш.  Но макар това да са повечето случаи не са всички. В някои случаи нещата са доста размити откъм работно време и задачи. А в други случаи инцидентно се налага да се отработи някаква спешна работа. И не е трагедия, ако ти звъннат след работно време в авариен случай.

Извинете тъпия въпрос, но като работите с американски контрагенти, някак си не се ли очаква работното ви време да е съобразено с тях? Не казвам напълно да е съобразено до минутата, но да се вземе предвид, че ще контактувате с  човек с 12 часа разлика. На мен ми звучи нелогично сериозно място да не вземе предвид това, ама знам ли.

Някои хора го правят непрекъснато и тяхното време Е съобразено. На други се налага инцидентно, по някой проект, или за решаване на някой проблем, и няма нужда работното време да е шантаво заради инцидентни случаи.

# 528
Винаги са ме ужасяващи колеги  които в първата минута на работния ден уж работят и в 18:00 пак са на компютъра, въпреки че всички си тръгват. Ако не можеш да си организираш работата в рамките на 8 часа, значи нещо не е наред или в теб или във фирмата. Показно и подмазваческо ми е да се симулира работа.

Има много служби, да не кажа повечето, където сутрин на лявата страна на бюрото ти има "една купчина задачи" и до 18 часа като си ги отметнала всичко е на шест. Или точно от 9 до 18 чакаш някой да ти подаде задача и ако има я обработваш. И в 18 спираш.  Но макар това да са повечето случаи не са всички. В някои случаи нещата са доста размити откъм работно време и задачи. А в други случаи инцидентно се налага да се отработи някаква спешна работа. И не е трагедия, ако ти звъннат след работно време в авариен случай.

Някои хора го правят непрекъснато и тяхното време Е съобразено. На други се налага инцидентно, по някой проект, или за решаване на някой проблем, и няма нужда работното време да е шантаво заради инцидентни случаи.

Само,че когато аз си тръгна 18:00  и в 9:00 не седна да работя, а колегата го прави, аз правя лошо впечатление, а колегата излиза като много та отлив,нищо че 10 мин.по късно той е с цигарата на вън...а аз вече наистина работя.
Аз така си нагласям задачите,че 15-20 минути преди края на деня, да не правя вече нищо и да се готвя за тръгване.

# 529
Това е нещо различно и не е свързано с дискусията. Това е въпрос на контрол и оценка от мениджърите.

# 530
Понеже виждам тук хора, които яростно защитават овъртайм -а … Да, ако самата работа в същността си предполага нерегламентирано работно време и някой е ОК с такъв стил на живот - това е съвсем друго нещо. Тук говорим за овъртайм, при който ти си от 8ч до 17ч  или от  9ч до 18ч  на работа, но редовно работиш по 2 часа повече (примерно), защото на мениджмънта не му се дават повече пари за още хора. В моя опит във всяка такава токсична фирма има поне по 1 служител, който с удоволствие го работи този овъртайм и защитава това с цената на всичко. Обикновено се чува този израз “никой не ме кара” или “никой никого не кара да работи повече” и тн, защото се води официално “овъртайм”, ако мениджмънта ти каже директно, че ти днес трябва да останеш един час след работа, за да свършиш дадена работа. Като споменах по-горе за цена… Аз след постоянно раздаване и работа нон стоп в супер токсична фирма меко казано се сринах и психически, и физически. Напуснах, но към днешна дата, макар, че вече съм на друго място, все още не мога да кажа, че съм се възстановила напълно. Също така имахме случай в моето семейство на човек, който стигна до това да викаме Бърза помощ, заради здравословни усложнения в резултат от бърнаут, заради работа с овъртайм в друга фирма.

Така, че хубаво е да се замисляме, какво причиняваме на себе си и на близките си, когато правим компромиси с времето си за почивка. Понеже, докато седиш и чакаш линейка, колко ти е добра заплатата няма особено значение..

Да, подобен токсичен модел на работа за жалост се прокарва, създава и поддържа именно от един или двама членове на екипа. Те по правило са по-добре платени, но това е тайна. Или приемаш правилата неофициалните нали, или търсиш друго място. Това са методи и манипулации, които очевидно са отдавна познати и се прилагат и ще продължат да се прилагат успешно, докато има съвестни хора да се огъват. За звъненето в неработно време, вярвате ли не, е практика.

# 531
Прави ми впечатление, че тия, дето си бият шута в минутата, в която официално им свършва работното време и не са склонни никога да им се звъни в извънработно време, трудно си намират тяхно място щ, често са капризни и към други детайли на работния процес.

# 532
Прави ми впечатление, че тия, дето си бият шута в минутата, в която официално им свършва работното време и не са склонни никога да им се звъни в извънработно време, трудно си намират тяхно място щ, често са капризни и към други детайли на работния процес.
Защото имаме принципи и граници. Аз пък забелязвам,че тези които винаги остават след работа, претоварват се и винаги са на линия - завършат с бърнаут и куп проблеми. Шефовете свикват,че тези хора са готови на всичко и винаги ги затрупват.

# 533
И това го има. Но пък "нестоящите" често имат нереалистични очаквания относно израстване и бонуси.

# 534
Аз си разпределям работата горе-долу до 17.30 да съм свършила. Ако остават 15-20 минути не почвам нещо ново, а си лафим с колегите или направо си тръгвам. Но ако трябва да довърша нещо, не мога в 17.30 да изгася всичко. Няма да ми стане нищо, ако тръгна 10 минути по-късно. За радост работата в екипа е разпределена и рядко се налага някой да остава извън работното време.

# 535
Somebody12  животът е по- лесен, ако гледаш в собственото си канче. Кой кога пуши, пие кафета или там каквото не е твоя работа.
От февруари имам нова колежка, която беше така любезна да обясни, че нали не било ок пушачите да си обсъждат някакви неща докато пушат и така тя да остава с по- малко инфо( говорим работна информация). Успокоих я, че съм единственият пушач в отдела. После нашата пак изпуснала нещо, заявява, че не искала да е длъжна да яде с нас за да е информирана. Осведомих я, че информацията е споделена на официална среща на отдела, на която тя присъстваше. Не и не обаче, буквално се накара на мениджъра, че не го бил обявил официално( обяви го, и колегите ѝ обясняваха сто пъти, че е казано на срещата, има го черно на бяло в слайда от срещата). Всеки ден като тръгнем да ядем викаме всички, няма да спрем да ядем, пушим или каквото там защото Принцес не я устройва. След като двете момчета, които започнаха с нея, се вписаха идеално в екипа, проблемът не е в екипа.
По темата с овуртайм, зависи какъв е договора. Моя в момента е, че ако се налага трябва да се свърши работата( калкулирано е в заплатата). За две години не се е налагало, ако днес остана с час отгоре, утре си тръгвам по- рано. Миналата година се наложи целия екип да дадем 4 дни екстра, платиха ни ги двойно и така.

# 536
Това с пушенето и общия обяд е друго нещо, също не много приятно. При вашия конкретен случай, казвате, че информацията е била представена на обща среща. Само, че във всички фирми, в които съм работила има и много въпроси, които са били работни и са били обсъждани на почивка за пушене между хората, които пушат. Не само това. Имаше и едно работно място, на което кандидатствах и  една от мениджърите ми каза, че, ако искам да се впиша в екипа трябва да пуша. Не започнах работата. Същото може да се каже и за общите обеди. Там има и специфика, дали ходиш с тях на заведение или си поръчвате заедно храна. Там даже не ми се започва темата, защото има и въпроси, ама това ядеш ли, ама онава, защо не ядеш или “ама, защо си носиш храна от вкъщи”, “ама ти нищо не ядеш” и тн, и тн. По едно време по здравословни причини трябваше да се съобразявам, какви храни ям и какви храни не ям. Въпроси пак. Не е проблема в мен, а в това, че много хора в нашето общество им липсва възпитание, класа и такт.

# 537
Aз не пуша, но съм излизала с пушачите да си приказваме. Всъщност никой не настоява да пушиш на тези малки клю-клю сбирки Simple Smile

# 538
Какви са минусите при 6-чадов работен ден? Има ли промяна при изплащане на болничните например?

# 539
Ако е някой като мен и още няколко колеги - да работи до Джъмбо плаза, без лична кола и без служебен транспорт, тези само още 10 мин са на практика най-малко 30, докато чакаш автобуса. Самото пътуване отделно. И винаги остава нещо точно когато някой тарикат реши да си тръгне по-рано. Случайно е сигурно... Така че, съжалявам - гася и заминавам навреме. Ако някой смята, че съм мързелива и претенциозна, може да посочи кое не съм свършила и какво повече искам от средностатистически служител.

Общи условия

Активация на акаунт