Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 563
  • 865
  •   1
Отговори
# 555
Никой не те кара нищо. Споделяме кой какво би направил от собствена гледна точка. Ти си преценяваш за себе си - и за работата, и за заплатата, и за местоположението, и за извънредното оставане.

# 556
Ама това е съвсем друго. Виждаш резултат насреща. Както и за примера с хладилния камион - там пък е естеството на работа и трябва да е калкулирано. Огромната част от работните места обаче не са такива и оставането е излишно.
Много ми е странна и идеята да се остава след работно време без заплащане, защото увеличава шанса за повишение. Значи те и сега не ти плащат, но ти да оставаш, за да се издигнеш точно там. Щом те влече...

Не само с идеята за повишение. Всеки труд би трябвало да е заплатен - дали ще ти е калкулирано в заплатата ненормираното работно време и ще имаш допълнително отпуск или пък ще ти се плати овъртайма официално (или неофициално (никой няма да ти прави проблем, ако в обедната почивка идеш на маникюр и се върнеш с половин час закъснение). Идеята е, че тези, които нямат готовност да работят извънредно, когато се налага,  си губят от шансовете за повишение. Ако това им е важно, разбира се. Когато децата  ми бяха в ясла ми беше по-важно да си тръгвам в 17.30 часа и никакво повишение или допълнителни ангажименти не ме блазнеше, дори и за сметка на по-висока заплата.

# 557

Много ми е странна и идеята да се остава след работно време без заплащане, защото увеличава шанса за повишение. Значи те и сега не ти плащат, но ти да оставаш, за да се издигнеш точно там. Щом те влече...

Не е странна идеята, а нагла и използваческа. Увеличава шанса за експлоатация.
Има и такива жалки фирмички. И даже съм работила в такива. Уж международна,  ама клона на родна почва - трагедия.
Има си закони ей. Има договори. Работиш 8 часа,  пет дни - толкова.
Не говорим за 10 минути, случва се. Говорим за много повече.
На запад има държави не се толерира такова оставане. Ако са до 17,30 каквото и да правиш се приключва.
Това и съм го чела и от познати го знам.
Даже ако говориш с някой оператор, ако му свърши работното време, разговора ще прекъсне.
Приказката за баницата я знаем. Явно и ти.
Неслучайно си отказала работа на високо заплащане, но с ниски осигуровки.
Аз също постъпвам така от много време.

# 558
  • София
Жената иска да си кара майчинство или да си взима апартамент. Няма какво да я карате да напуска сега. Grinning

# 559
  • Melmak
В малка фирма работех кратко време и много ме гледаха накриво като си тръгвах в 6. Някои от колегите сутрин закъсняваха. Бяха стари кадри и си го позволяваха. Обаче работеха и в извън работно време ако се налага. Някои взимаха лаптопите и продължаваха вкъщи.

Аз ходех навреме, но и навреме си тръгвах. Изсипваха ми абсурдно количество работа за джуниърска позиция, аз се учех на всичко на момента и взимах заплата като за джуниър. Обаче ми дадоха клиенти като за синиър, понеже напусна една колежка. Няма как да седя за такава заплата и да очакват от мен да работя часове наред безплатно. Ако го бях направила вероятно след 2-3 години щяха фа ми вдигнат заплатата с 200 лв и да ми блъскат още работа. Абсурд.

В сегашния ми екип нямаме овъртайм. Не се предвижда, мениджъра го знае и не настоява да седим, защото знае, че няма как да му дадат бюджет. Ако някой е претоварен, преразпределя задачи.
Имахме случай, трябваше един колега от друг тим да ме обучи на едно нещо, но той е с американско работно време. Имаше свободен слот за 19:30-20:00 ч. Мениджърът ме помоли да приема срещата и да си компенсирам времето в следващите дни, когато ми е удобно. Естествено, че за 1 път няма какво да го правя на въпрос. Но при нас има взаимност, мениджъра създава благотворна среда и не се държи като изедник.

Успях да издействам увеличение на заплатата. Не е каквото очаквах, но все пак успях. Даде ми бонус преди месец, а при нас няма бонусна схема и понякога просто дават за конкретни постижения.

# 560
Жената иска да си кара майчинство или да си взима апартамент. Няма какво да я карате да напуска сега. Grinning

Не я караме нищо. Ако има такива планове, седи си на гъза, следва си, каквото е решила и не се оплаква.

# 561
  • Melmak
Ех, начи, какви сте.

Познавам зоната около Джъмбо плаза и наистина е мега гадно за без кола там. Разбирам я Нарциса, аз също не бих искала да работя в зоната на здрача, да чакам автобуси по сто часа и заради 10 минути забавяне после да вися на гадната спирка.

Аз работя на друго отдалечено място, до което дори нямам градски. Гадно е.

Ако на Нарциса са й потръгнали нещата в добър план, жива и здрава да е. Ако е за ипотека, ще поседи докато усвои кредита и после ще го мисли. Пък за бебе- още по-хубаво, ще излезе по майчинство.

Мисля, че разочарованието на Нарциса е нормално, все пак са й обещали да напредва в новата й професия, а накрая се оказва, че пътува до изхода на София за едното нищо.

# 562
Ако е бременна - скоро ще й свършат проблемите с работодателя. Поне за година-две.
Ако иска да тегли кредит, след като мине сделката може да се ориентира за друга работа. Да няма заради един кредит да стоим на едно място 20 години?
Когато виждаш изход от дадена ситуация, е по-лесно.
Не знам какви са й личните дела, де.
Само ще дам съвет. Ако търпите едно място, защото “скоро” може да забременеете - недейте! Под стрес трудно се забременява и когато не се получава, ставате още по-изнервени.
Аз така стоях почти 3 години, защото, видиш ли, ей сега ще забременея (правехме опити), но не се получаваше и работата още повече ме напрягаше, нямаше оувъртайм, но 9 часа бяхме ангажирани без глътка въздух (обедна не ползвахме, защото нямаше къде да се обядва и ходи). И един ден ми писна. Че аз може още 3 години да не забременея. Трябва да търпя ли? И си намерих другата работа. Почти година съм на новото място и съм много доволна, спокойна и щастлива. И нещата в личен план ми се нареждат. За това не намирам правилен съвета да стои и да чака…. тоя дето може и да не дойде.

# 563
Познавам зоната около Джъмбо плаза и наистина е мега гадно за без кола там.

Ами, гадно е, да, ама нали е знаела къде е офисът преди да подпише? Всеки си прави сметката как да стига до работа.

Преди години отказах хубава и висока позиция, понеже се намираше в кв. Илиянци, т.е. на другия край на София. Тогава детето ми беше малко и прецених, че ми е по-важно да мога да съм на разположение и в близост до вкъщи и градината. Всеки си взема решения и носи последствията от тях.

# 564
  • Melmak
Съгласна съм, Соул, но мисля, че Нарциса е наясно с това. Тя не се оплаква, че е далече офиса, а че ако остане след работа после е трудно с транспорта.

# 565
Всъщност оплаква се.....ама все тая.

# 566
Всъщност нито от транспорта съм се оплаквала, нито от отдалечеността на работното място. Говорех принципни положения по съвсем друг въпрос и дадох като пример такъв тип работно място.

# 567
  • при него
В различни етапи от живота си, човек търси различни неща. Като по-млада се скъсвах от командировки и овъртайм. Утвърдих се и съм добра, в това, което правя. Сега, ми е най-важно детето и личния баланс. Аз съм с право на пълен хоум, но ходя в офиса. От февруари ще спра, местя се да живея в друг град. През лятото имах напъни да се преборя за по-добра заплата. Предложиха ми със 700 лева повече, в утвърдена международна компания. Отказах се и от днешна гледна точка, за мен е било правилното решение. Не бива да се подценява сигурността, когато работата/ работното място е сравнително удовлетворяващо. Казвам "сравнително", защото идеално няма. Моете не беше и към днешна дата пак не е.

# 568
Какви са минусите при 6-чадов работен ден? Има ли промяна при изплащане на болничните например?
Размерът на болничния зависи от осигурителните вноски, до максималния осигурителен праг. Ако не се лъжа, недостатъкът на 6 часов работен ден е, че ти се трупа стаж като за 6 часа, а не за пълен работен ден. Тоест ако имаш нужда от 5 години стаж за пенсия например, ще трябва да работиш още 6.

# 569
  • Melmak
Не е така. 6 часов работен ден се брои за нормален стаж. Ако работиш на 4 часа тогава 1 година стаж се приравнява на 6 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт