Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 605
  • 865
  •   1
Отговори
# 420
Професионален застой, еднообразие. Не обвързвам заплатата с това, тя винаги ме е устройвала на работните места, била е преразглеждана, била е адаптирана към инфлацията, имала съм си прослужено време и етц., нооо ако няма поле за изява, друга позиция, убива ми се желанието и мотивацията да правя едно и също, колкото и да ми е спокойно.

Гледам да не взимам такива решения прибързано. Честно казано, на всяка работа съм имала моменти, в които ми е идело да хвърля всичко, отваряла съм джобса, но нервите и ядът не са добър съветник.

# 421
В момента поради независещи от мен причини ми се налага да търся нова работа и пазара наистина доста се е свил, бюджетите също. Прави ми впечатление обаче, че повечето ми интервюта са с американски фирми и там като че ли е една идея по-добре. В немски, английски и особено испански фирми, като стигнем до заплатата, директно казват, че това им е много (въпреки че за българския стандарт е ок, а за техния е по-скоро ниска).

# 422
  • Melmak
Скрит текст:
Little queen, ще ти пиша на лично нещо. Ако не искаш да ми отговориш, няма да се сърдя! ❤

Благодаря ви за отговорите. Истината е, че в момента за някои неща съм доволна от работата си: имам читав мениджър, колективът е добър, не ме изтезават с допълнителни булшит задачи, имам свободно време в работно време, тоест не съм на ръба, лесно ми дават отпуски, фирмата е стабилна, мога да взема сравнително лесно кредит с добра лихва и тн.
Това, което ме притеснява е: увеличение на заплатата няма да имам скоро и не съм сигурна какво развитие бих могла да очаквам в следващите 2 години примерно.

Иначе ако сега реша да забременявам и стане, ще е доста ок. Няма да имам никакво напрежение и стрес от работодателя.

Последна редакция: пн, 11 дек 2023, 13:40 от hechicera_

# 423
Последното въобще не е за подценяване. От моите колежки (4 броя) едната забременя едва, след като напусна, аз - след 5 години неуспешни опити и положителен резултат след инвитро. Останалите две - само наляха едно пари, нерви и здраве в инвитро процедури и така си останаха без деца.

Щом заплащането към момента не е достатъчно добро, а в работно време имате свободно време, не е ли вариант да си движите някакви ваши проекти и задачи, в съответствие с квалификацията Ви?

# 424
И аз мисля, че има връзка забременяването и стреса на работа. Ако искате скоро дете, по-важно е спокойствието на работа, свободното излизане за прегледи без телефона да звъни нон стоп, евентуално ако се наложи малко да останете вкъщи и да зарежете служебните си ангажименти. Много е важно спокойствието за забременяване и по време на бременност.

# 425
  • София
hechicera_ , аз бях в подобна позиция миналата година - дълго време имах свободно време на работа, защото преди това доста ме претоварваха и мениджъра ми реши, че съм "заслужила" малко спокойствие. Да, всичко е чудесно, но проблемът беше, че седейки без особено сложни и натоварващи проекти, нямаше как нито да искам увеличение на заплатата, нито повишение като позиция.Аз обаче нямах намерения да забременявам, затова и напуснах, но си мисля, че ако планирах бременност, със сигурност щях да си седя там. Има ли опция да говориш с мениджъра си да ти дава повече работа и възможно ли е това да доведе до увеличение на заплатата? Зависи и за какво ти стигат парите, аз поне сега не бих си тръгнала, ако заплатата, която взимам ми позволява да живея добре.

# 426
Аз няма накъде да раста и увеличението на заплатата е по-скоро невъзможно, нервите са поносими. Имаме няколко лични цели до средата на идната година, които не е много добра идея да се случват в изпитателен срок, затова смятам да изчакам със смяната.

# 427
  • Melmak
Последното въобще не е за подценяване. От моите колежки (4 броя) едната забременя едва, след като напусна, аз - след 5 години неуспешни опити и положителен резултат след инвитро. Останалите две - само наляха едно пари, нерви и здраве в инвитро процедури и така си останаха без деца.

Щом заплащането към момента не е достатъчно добро, а в работно време имате свободно време, не е ли вариант да си движите някакви ваши проекти и задачи, в съответствие с квалификацията Ви?

Надявам се да не стигаме до клиники, като цяло не планирам бременност в идните месеци/ година. Планираме сватба, бебето може би до към година след това. Тоест не ми е топ приоритет в момента. Обаче човек никога не знае, колко приятелки имам така, години ходят по инвитро и виждам как не е лесно! Със сигурност имам доста разбран мениджър, случиха ми се кофти неща в личен план в последната година и половина - ами подкрепи ме доста с разбирането си, налагаше ми се да излизам, да върша неща в работно време и не всеки би бил ок с това. Естествено съм била изрядна, отработвала съм си и съм вършила задачите си на време.

Относно личните проекти: към момента е магистратурата, която живот и здраве приключва в началото на идната година. Това беше много времеемък личен проект, който се радвам, че свършва.
И понеже доста време отделям на учене в последните 2 г. ми се искаше сега да наблегна на кариерата яко, особено преди още да са се появили децата.

Иначе относно допълнителните задачи.. и аз съм напълно ок с това да взема още работа. Обаче към момента нямаме такава. Екипът е от около 2,5 години и нещата се случват бавно. Аз имам късмет да работя с разбрани клиенти, нямаме батаци за оправяне и каша за разнищване (което е цяло чудо, други колеги не са точно така). Очаква се в обозримо бъдеще да поемем нови задължения, които ще са много времеемки и ще се налага да сме далеч по-ангажирани от сега. И тогава вече положението ще е доста натоварено. Естеството на работа ще се промени изцяло и въобще не съм сигурна дали ще искам да седя още в екипа.

# 428
Твърди се, че в момента Европа и Америка влизат в рецесия, та на чувствително увеличение на заплатата в следващите 2 години едва ли можеш да разчиташ, дори и при смяна на работата, което ще става все по-трудно. От друга страна след като не си натоварена и имаш свободно време в рамките на работния ден, то сега е момента да ходиш по интервюта. Дори и да не смениш работа, поне ще придобиеш по-добра представа какво е текущото състояние на пазара за твоя специфичен профил. А и ще упражняваш ходенето по-интервюта.

Ако гониш кариерно развитие и повече пари действително е добре са ги постигнеш поне година преди да излезеш в майчинство, но да си в изпитателен срок през 2024 изглежда ще е рисково. Най-добрият ти вариант е ако успееш да си изкараш контраоферта от сегашната ти фирма, така че хем повече пари, хем да избегнеш изпитателния срок. Начинът за това е пак с ходене по интервюта.

# 429
За последните две години смених три места. Първото като позиция във фирмата, в която бях. Следващите два на нови места.
На сегашното обаче съм н дъното. По заплата и придобивки. Не съм удовлетворена и не знам колко ще се задържа. Давам шанс.
Защото не е най-приятното нещо да започвам от нулата.
Още един минус е, че съм с 3 месечно предизвестие.
Абе... Добре се подредих. От много избиране.

# 430
  • Сф
Не се заяждам, но защо го избра тогава? Заплатата и придобивките се знаят поне към момента на подписване. Локацията ли беше близка?

# 431
Някой учил ли е проджект мениджмънт по системата на PMI? Би ли споделил с мен материали?

# 432
Не се заяждам, но защо го избра тогава? Заплатата и придобивките се знаят поне към момента на подписване. Локацията ли беше близка?
Аз пък бих казала, че нищо не се знае към момента на подписването. Писах в предишната тема как се подредих в настоящата работа. Търся си друга. Ходя по интервюта. Оглеждам се. Но за сега не намирам нищо, което да си заслужава, за да направя промяната. Не ми се иска от една кочина в друга кочина, още повече, че шефа тук ми пили нервите перфектно. Налегнало ме е леко отчаяние, но се опитвам да не взимам емоционални решения.
Гадното е, че няма да ми дадат бонус в края на годината, защото съм получила много комплименти от клиентите. Не разбрах каква е логиката, но съвестното ми отношение към работата се възнагради с отрицателен знак.

# 433
Някой учил ли е проджект мениджмънт по системата на PMI? Би ли споделил с мен материали?

Това съм ползвала като се готвих за PMI-ACP.

https://www.works.gov.bh/English/ourstrategy/Project%20Managemen … ion_protected.pdf

Ако се явяваш на изпит е задължително да изкараш един доста скъп курс и там дават доста материали освен тази книга.

# 434
Благодаря, Little Queen! Ще разгледам.
Засега не планирам да се занимавам с това, интересът ми е по-скоро от любопитство да придобия базова информация за какво става дума.

Общи условия

Активация на акаунт