Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 613
  • 865
  •   1
Отговори
# 435
Не се заяждам, но защо го избра тогава? Заплатата и придобивките се знаят поне към момента на подписване. Локацията ли беше близка?
Защото бях без работа.
Изглеждаше интересно...

# 436
Не се заяждам, но защо го избра тогава? Заплатата и придобивките се знаят поне към момента на подписване. Локацията ли беше близка?
Защото бях без работа.
Изглеждаше интересно...

Разбирам те. И аз бях в подобна ситуация.

# 437
Здравейте,

кой вариант е по-добре да ползвам - CV Европейски формат или CV направено през сайтовете, в които си въвеждаш данните и избираш подходящия темплейт, чрез който да се визуализира информацията (не знам дали е позволено да цитирам подобни сайтове). До сега не съм ползвала втория вариант.
Предварително благодаря!

# 438
И аз мисля, че има връзка забременяването и стреса на работа. Ако искате скоро дете, по-важно е спокойствието на работа, свободното излизане за прегледи без телефона да звъни нон стоп, евентуално ако се наложи малко да останете вкъщи и да зарежете служебните си ангажименти. Много е важно спокойствието за забременяване и по време на бременност.
Не само върху забременяването влияе стреса на работното място. За себе си мога да кажа, че стреса на работното място ми съсипа здравето от всякъде. Имах поглед върху други колеги на предишното работно място, които преживяха много тежки здравословни проблем, някои от които починаха, някои продължават да влачат ужасните последици от това.... Да не кажа, че ако не си "гьон сурат" просто няма да доживееш до пенсия. Разумния човек си пренарежда приоритетите и си търси друго място под професионалното слънце.
Много е трудно да намериш работа, която да съчетава в себе си най-важните необходими фактори - работа, която харесваш, работа, за която си учил и разбираш, добро заплащане, добър работен микроклимат, гъвкаво работно време, добра социална политика на фирмата, разбран мениджър и добър лидер и ... може да ме допълните...

# 439
И аз в края на годината взех да се замислям за промяна. Взех да се чувствам недооценена - задълженията се увеличават, заплащането изостава в сравнение с други фирми и растежа на цените в магазините. Отделно и в самата фирма не виждам перспектива за развитие наникъде.
Иначе с шефът се разбирам, екипът е супер,работното време ме устройва(то беше и главната причина да започна в началото).

# 440
  • Melmak
Тук преди дни ви питах кога решавате да сменяте работа.

Не съм търсила нови възможности, но ми писа една чр-ка в LI. Супер, чухме се по телефона, разказа ми за позицията,  не звучеше зле. Като потърсих инфо за компанията, лошо ми стана. До сега съм работила в големи фирми. Не, че там всичко е цветя и рози, но големи международни компании, знаете, поне се спазват регламенти и професионална етика.

А тази компания.. кофти я описват…

Как преценявате дали една фирма си струва да продължите с процеса по подбор, или да откажете?

# 441
По принцип когато човек сравнява условията в малка фирма и в голяма международна такава гледа основните неща и точка по точка всичко може да изглежда ОК. Но после се усеща, че много дребни неща, които е приемал по подразбиране в голямата фирма, просто ги няма в малката и нещата изведнъж стават съвсем различни, нищо че по чек лист е еднакво.

# 442
За мен има няколко важни неща - дистанционен режим и добра заплата. От това зависи дали ще продължим по-нататък. Сред това събирам повече информация за това какъв е продукта, екипите, проектите. Евентуално биха ме отказали следните неща:

- повече от 30% странични задължения, т.е. замаскирана хибридна позиция.
- твърде голям брой проекти/клиенти (повече от 2 големи или 3-4 малки). Това обикновено се крие много старателно и трудно се разбира на интервюто, но все пак е добре да се опита човек да разбере.
- липса на централизирана система, т.е. всеки клиент си ползва собствена и ти трябва да жонглираш и да следиш много информационни канали.
- липса на ясни цели и очаквани резултати в рамките на първия, третия, шестия месец и нататък.
- липса на ясна бонусна система спрямо очакваните резултати.
- повече от 1-2 човека на които да репортвам на дневна/седмична база.
- липса на ясна политика относно овъртайма ("нямаме овъртайм при нас" обикновено означава че имат, но е неофициален и съответно неплатен).
- задължение за взимане на отпуска на конкретни дати (примерно първата половина на август фирмата затваря и всички трябва да излязат отпуска).

С някои от тези бих направила компромис ако парите са наистина добри, но като цяло са червени лампички за мен тези неща.

# 443
  • Melmak
Благодаря ти, little queen!

Това е проблемът, че много неща са замаскирани. Примерно 25 дни отпуск и 2 дни хоум офис са обявени още от началото като част от предложението на компанията. Сега съм с 25 дни отпуск и 3 хоум. Обаче при нас хоумът не подлежи на коментар и не се заяждат, ползваме го по дефолт. А сега чета коментари в тази компания бил по рекуест и можело да ти откажат. Е, много ясно, че на интервюто не казват това. Това скрито-покрито ме вбесява!

# 444
Като ви чета се сетих за един случай наскоро. Моята мениджърка ми писа в 7 ч. сутринта. Отговорих й, но се замислих за това, че всички го правят. Някои дори изискват да им се отговори веднага. На мен това ми доставя напрежение. Работния ден започва в 9ч и не съм длъжна да отговарям на работни съобщения или имейли преди това, за да си организира работата някой друг. Преди началото на работния ден е време за мен и моито близки, след него също.

# 445
  • Melmak
Нашият мениджър не ни притеснява в извънработно време. Веднъж след работа останах на служебния лаптоп и си дописвах една курсова за университета. И той ми писа на служебния чат, но с идеята да го видя утре, а не да отговарям веднага. Аз обаче отговорих и той даже ми каза да не го правя, защото не е редно. Като цяло си спирам нотификациите след 18 ч до 9 на другата сутрин, имам ап и на телефона и не е приятно да пингва по никое време, ако някой колега от друга държава е писал нещо.

# 446
Отговорих й, но се замислих за това, че всички го правят. Някои дори изискват да им се отговори веднага.

В какъв смисъл всички го правят? Ако визираш всички работодатели, то това просто не е вярно.

# 447
Отговорих й, но се замислих за това, че всички го правят. Някои дори изискват да им се отговори веднага.

В какъв смисъл всички го правят? Ако визираш всички работодатели, то това просто не е вярно.

Дано не е вярно 😀 Визирам моите всички работодатели. До този момент не съм имала работодател, който да се съобразява с работното време и личното пространство на служителите си.

# 448
Аз като ръководител на малък екип пък ще се оплача от обратното- подчинени да  ми пишат в извънработно време и неколкократно се наложи да правя забележка, че това не ми е приятно. Както аз не търся тях преди 9 и след 18ч, така не желая и те да ме безпокоят. Има такива дето не могли да спят, почнали работа в 8, други не могли да довършат и стоят след 18. Ок, ама и аз съм човек, има дни в които почвам в 9 и стоя до 20ч заради късни срещи с чуждестранни мениджъри, понякога почвам в 10 сутринта по същата причина че ще стоя до късно и определено не ми е приятно някой станал с първи петли и решил че трябва да ми кукурига. Меко казано ме вбесява това. Не е нормално никоя от страните да го прави.

# 449
  • София
Pink Butterfly, а шефката ти, всъщност, очаква ли да ѝ отговориш веднага?

Казвам, защото и на мен ми се е случвало да пиша извън работно време на мои подчинени (примерно 21:30, довършвам нещо и съм се сетила и пиша бележка в служебния месинджър, но тя започва с Добро утро, т.е. е ясно, че не искам да ми се отговори веднага). Ако го видят и имат настроение - пишат ми. Ако не го видят - изобщо няма да им се сърдя, защото и не очаквам да бъде обработено веднага.

Единствено очаквам да ми отговорят ако на другата сутрин пътуваме командировка в колко да се чакаме на летището и ще или не ще чекираме багаж (има значение, защото обикновено пътуваме с една кола под наем и ако ще чакаме 2 часа багаж, да я букна за по-късно). Всичко друго - може да чака.

А понеже работя с хора от цял свят не винаги, например, колегите от Мексико съобразяват, че имаме 9 часа разлика Simple Smile Усещат се като им пожелая лека нощ (а при тях таман се гласят да ходят на обяд) Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт