Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 565
  • 865
  •   1
Отговори
# 510
Вървят си интервютата, особено в по-големите фирми. Аз имах 2 тази седмица и 2 предната, плюс и задача за вкъщи са ми дали.

# 511
При нас декември назначиха двама, екипът се разширява.

# 512
Скрит текст:
За мен приемлив период с овъртайм е 2-3 пъти годишно не повече от седмица. И да не е до посред нощите. Защото сега някой ще каже - ама в по-спокойно време си вършим лична работа - не е точно така, защото най-малкото си на разположение по телефона. И аз миналия декември и януари писах 4 курсови в работно време и на служебния лаптоп, но съвсем реално съм била на работа и съм работила, не съм се правела, че не чувам телефона.

Ами не е съвсем така. Това, че си вършим лични неща в служебно време, дори и да цъкаме във форума и фейса си е нарушаване на работния процес. Това, че си на телефона, нищо не значи, вършила си си лична работа... Курсовите работи са лични неща. Така, както не искате личното време да се занимавате с нещо служебно. Всичко трябва да се двупосочно - ако работодателят си затваря очите, като си цъкате, то и вие може да свършите нещо след 18 ч., разбира се, ако е спешно и неотложно.

Поради това, че не ми е запълнен целия ден на макс със служебни задължения, аз нямам проблем да работя от вкъщи вечер, ако имам някой срок, който трябва да се спази.
Даже сега работя служебно, нищо ще и тук чета по-малко....
Аз имам проблем. Вършила съм си личните неща в двата ненатоварени месеца. Ако ми стоварят в това време още задачи, понеже съм била излишно бърза и поради това имам 30 свободни минути, - това значи в другите 10 силно натоварени месеци да изпушвам. Няма нужда.
За другия въпрос - харесах си няколко обяви и ако не бяха личните причини, които споменах, бих стреляла.

# 513
На мен ми се обадиха за дистанционно интервю и резервирах такова за 20ти. И аз се изненадах, фирмата е голяма и има имидж на добър работодател, залагам надежди.
Даже и едни кофти персонажи, дето ме разпитваха за личния ми живот и писах тук, искаха второ интервю, ама отказах. Зор да сменям от едно неудовлетворително място на друго, през броени месеца, нямам.
Иначе съм нащрек що за работодател имам насреща, не за да знам мога ли да скатавам, а защото се знам каква съм шматка и де що има работа се хвърлям да я върша. За една година откакто почнах майчинството и съм работила, съм ползвала броени дни болничен, плащам на жена за детето, имаме и баба. Просто не ми се ще на този етап да се раздавам за мизерници. Затова и следя темата, защото има доста по-ориентирани и осъзнати от мен хора и черпя опит от вас.
Успех на всички, дано всеки намери своето място в крайна сметка.

# 514
Кукуруку, ти си в изгодна позиция, търсиш работа без да бързаш. И аз бях като теб, няколко пъти се сринах и накрая се осъзнах. Ако не се справям с работата - или не съм подходяща за нея, или обемът работа не е калкулиран добре. Ако проблемът е в мен - има ли какво да направя, за да се справям по-добре. Трябва ли да науча нещо, да придобия нови умения.
Например ако работиш със софтуер - познаваш ли го добре, или губиш време там. Най-простият пример е Ексел, едно нещо може да ти отнеме 5 минути, но ако не ползваш правилната функция може същото да ти отнеме половин час.

# 515
Понеже виждам тук хора, които яростно защитават овъртайм -а … Да, ако самата работа в същността си предполага нерегламентирано работно време и някой е ОК с такъв стил на живот - това е съвсем друго нещо. Тук говорим за овъртайм, при който ти си от 8ч до 17ч  или от  9ч до 18ч  на работа, но редовно работиш по 2 часа повече (примерно), защото на мениджмънта не му се дават повече пари за още хора. В моя опит във всяка такава токсична фирма има поне по 1 служител, който с удоволствие го работи този овъртайм и защитава това с цената на всичко. Обикновено се чува този израз “никой не ме кара” или “никой никого не кара да работи повече” и тн, защото се води официално “овъртайм”, ако мениджмънта ти каже директно, че ти днес трябва да останеш един час след работа, за да свършиш дадена работа. Като споменах по-горе за цена… Аз след постоянно раздаване и работа нон стоп в супер токсична фирма меко казано се сринах и психически, и физически. Напуснах, но към днешна дата, макар, че вече съм на друго място, все още не мога да кажа, че съм се възстановила напълно. Също така имахме случай в моето семейство на човек, който стигна до това да викаме Бърза помощ, заради здравословни усложнения в резултат от бърнаут, заради работа с овъртайм в друга фирма.

Така, че хубаво е да се замисляме, какво причиняваме на себе си и на близките си, когато правим компромиси с времето си за почивка. Понеже, докато седиш и чакаш линейка, колко ти е добра заплатата няма особено значение..

Последна редакция: сб, 16 дек 2023, 15:31 от Pink Butterfly

# 516
Не се впрягайте толкова, чуждата фирма, никога няма да стане ваша.

# 517
Никой не е мислил/казал/ искал такова нещо Simple Smile

# 518
Тук говорим за овъртайм, при който ти си от 8ч до 17ч  или от  9ч до 18ч  на работа, но редовно работиш по 2 часа повече (примерно), защото на мениджмънта не му се дават повече пари за още хора.

Никой тук не е писал нещо подобно, дори напротив. Ако се върнеш и прочетеш отново, ще видиш, че аз (вероятно и други) казвам, че, щом ти си вършиш нещо лично през работно време, трябва да си готов и да си вдигнеш телефона и/или да свършиш нещо, което е важно и неотложно. Разбира се, не всеки ден...
Има и работа, в която наистина в 18 ч. цъкваш копчето и това е, но пък има и други, в които няма как да приключиш и да не те интересува нищо.
В крайна сметка всеки има избор дали, как, кога и колко....

# 519
За вършене на лична работа в работно време аз лично не съм писала. Като цяло не само тук, но и в реалния живот мненията по тези теми са поляризирани.
Нека да говорим все пак реални неща.
Ако аз съм на работа, свършила съм си всичко, не ми изостават задачите, има ли смисъл да седя и да гледам в една точка? Ами, разбира се, че ще си върша някаква лична работа. Това не значи, че ще е ОК да седя до 20 ч в офиса или да отговарям на обаждания през уикенда.

# 520
Понеже виждам тук хора, които яростно защитават овъртайм -а … Да, ако самата работа в същността си предполага нерегламентирано работно време и някой е ОК с такъв стил на живот - това е съвсем друго нещо.

Всъщност не го защитаваме, а внасяме друга гледна точка. Защото има и моменти когато става въпрос именно за горното и не винаги въпросният овъртайм е експлоатация. Понякога си е част от работата.  И пак казахме, че е хубаво да се знае.

Ако аз съм на работа, свършила съм си всичко, не ми изостават задачите, има ли смисъл да седя и да гледам в една точка? Ами, разбира се, че ще си върша някаква лична работа. Това не значи, че ще е ОК да седя до 20 ч в офиса или да отговарям на обаждания през уикенда.

А ако чакаш американският контрагент да започне работа? Или клиентът да получи някакви данни и да ти ппрати за да можеш спешно да промениш или довършиш нещо?  Тогава през деня ще си вършиш лична работа, а вечерта ще поостанеш.
Но, разбира се, зависи си от работата. Едно е да си на поточна линия, да си продавачка или държавен служител на гише, друго е да имаш някаква нестандартна работа с гъвкаво работно време. Но и това беше уточнено, та не знам къде видя яростна защита на нещо си.

# 521

Е, означава ли, че няма да вдигнеш на колега, ако ти звънне в 18,30 ч.?

Да, всички си вършим нещо лично през работно време, някои повече, други по-малко, но със сигурност не работите плътно 8 ч., освен ако не сте в някое производство, където няма как да не си на поточната линия.

Както казах, ако не е постоянно и не ми пречи, т.е. да нарушава някакви планове, бих помогнала, свършила нещо, отговорила на обаждане. Може да ми спести време и главоболия впоследствие....

Всеки си знае, разбира се, но нищо крайно не е добре. Така, както шефът ти те пуска да отидеш на лекар през работно време (примерно), така и ти може да вдигнеш телефона, ако ти звънне вечерта.

# 522
ЧС, извинявай, но аз и роднините ми НЕ сме продавачки и НЕ работим на поточна линия. Simple Smile

Както уточних още в началото, ако някой е ОК с овъртайм-а си, това е друго. Аз представих личната си гледна точка.

А даденият пример с това “шефа да не пуска някой на лекар в работно време” е друга тема и нека не я започваме, защото ще изпишем много страници 😀

# 523
Не, не си представила лична гледна точка, а "влезе остро с бутонките в глезените", казано на футболен език.  И ние ти казахме, че има различни работи и длъжности и просто не бива да се обобщава.

Последна редакция: сб, 16 дек 2023, 16:16 от Черна станция

# 524
Винаги са ме ужасяващи колеги  които в първата минута на работния ден уж работят и в 18:00 пак са на компютъра, въпреки че всички си тръгват. Ако не можеш да си организираш работата в рамките на 8 часа, значи нещо не е наред или в теб или във фирмата. Показно и подмазваческо ми е да се симулира работа.

Общи условия

Активация на акаунт