Работа, CV-та, HR-и, съвети - 89

• 43 545
  • 865
  •   1
Отговори
# 570
Имате ли мнения за Макдоналдс като работодател?

# 571
Те не бяха ли франчайз, а не че навсякъде една и съща голяма фирма да е работодателят?

# 572
Франчайз са. Традиция ми е да ходя там, като искам яко джънк, ама май ще спра. Кофти работници, кофти организация, кофти крясъци между работниците. И това го виждам аз като клиент, а не смея да си представя как е като служител и до горещата мазнина.
Доколкото знам, нямат ясно разпределени длъжности, всеки върши всичко, от миене на тоалетна до сглобяване на бургери.

# 573
Човек на честта съм и държа да се спазват договорките и условията на труд при назначаването.
Февруари месец напуснах работното си място от днес за днес след като ми беше казано, че трябва да оставам по един час повече след работно време. Отговорих ок, но ще се заплаща. Беше ми отказано. Написах си предизвестието след точно 10 минути. Проблемът беше в това, че в продължение на една година пестиха заплата за втори човек, който беше необходим. Звънели са ми събота и неделя, както и в празнични дни за да съдействам по телефона.
След месец започнах нова работа, в която малко след назначаването ми, изискваха от мен да работя и други позиции, които не ми влизаха в трудовата характеристика. Категорично отказах. Отново ми звъняха в почивните дни. Освободиха ме дни преди изтичането на изпитателния срок.
С колежка се изпокарах на стара месторабота, след като ми заяви, че след време няма да мога да си използвам обедната почивка, защото обемът ми на работа щял да се увеличи. Айде бе. Роб на роботодател няма да бъда.
В момента работя хоум офис. Пускам лаптопа 5 минути преди началото на работния ден и го гася максимум 10 минути след края. Оувъртайм ми се заплаща. Ако желая мога да работя в почивните дни и заплащането е строго регламентирано, но е по мое желание дали ще работя или не.
Държа на честните взаимоотношения и на спазването на работното време и договорките. Да си търсят други будали, които да им работят.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 08:46 от Анонимен

# 574
  • София
Виждам сериозно минаване от една крайност в друга по отношение на овъртайма.
Няма нищо черно бяло... има много градации и нюанси. Simple Smile

Ако човек се води на договор за ненормиран работен ден, получава 5 дни отпуск отгоре. И от сега за след малко могат да те помолят да останеш да доработиш час-два.  В нашата фирма сме на такива договори, понякога се налага, понякога е спокойно и можем да си вършим лични неща в работно време, дори да си тръгнем на обяд.

НО системното налагане някой да работи овъртайм може да се дължи на няколко причини:
1. Лошо планране от страна на мениджмънта и опит за спестяване от хора (най-честата причина)
2. Лошо планиране от страна на самия служител - била съм част от екип, където цял ден беше аху-иху и се сещаха, че трябва да се работи къде 16:30 и висяха до никое време. Та така де, не мога да обвиня работодателя, че по цял ден се мотаеха.

Аз лично съм против овъртайма и официално съм помолила да не се полага такъв.

# 575
Отново - никой не говори за системен извънреден труд по подразбиране. Или не четете внимателно..... Едно е да откажеш да оставаш всеки ден по два-три часа (както аз отказах в предишната ми работа и затова започнах да си търся нова.....и не само затова), друго е в 18,00 ч. да си цъкнеш копчето и да не те интересува абсолютно нищо дотолкова, че да не вдигнеш дори телефона, ако ти звънят.

# 576
  • София
Аз самата не знам кой би бил привърженик на системен оувъртайм, освен ако не е много добре заплатен, но моето наблюдение е, че компаниите бягат от такъв и предпочитат да наемат още един човек, ако се налага. Както каза и slanchezara, важно е и защо се налага оувъртайма, защото в доста случаи (поне от моята практика), той се дължи в голяма степен на недобра организация на личното време на работещите. Аз не правя сърдечни операции, че да не мога да оставя някоя задача за другия ден, клиентите ми знаят работното ми време, съобразяват се, доколкото могат, а ако не могат - очакват, че задачите ще се свършат на другия ден. И въпреки че аз не разбирам нагласата "В 18,00 изключвам компютъра и след мен - потоп", не разбирам и зора всичко да се свърши в един ден, след като половината неща могат да изчакат. Имам колеги и в двете крайности (аз също като по-млада смятах, че всичко е едва ли не, на живот и смърт с работните задачи, но остарях и поумнях), също така и такива, които си изключват компютъра в 6, но преди това са пили 5 кафета, изпушили са половин кутия цигари и са обсъдили всички новини по света и у нас и накрая реват, че няма бонуси или повишения.

# 577
Ти като ходи на интервю и прие офертата, не знаеше ли къде се намира и колко време би ти отнело сутрин и вечер?
Аз не бих започнала работа, която ми отнема час в посока. Не бих започнала работа, в която имам организиран транспорт, който трябва да чакам в определен час. По принцип шофирам и не бих ползвала служебен транспорт, ако има такъв, защото това ме ограничава и не ми харесва. Но едно от водещите неща за мен е времето, което отделям да стигна до офиса и после до вкъщи. Моите граници са 30, макс 40 минути в посока.
Интересно.
Винаги съм работила много далеч от местоживеенето ми. Винаги съм харчила 60-80 минути път в едната посока, като сумарно на ден са ми се връзвали дори повече от 3 часа път, тъй като вечер се прибирам в най-натовареното време и хващам задръстванията. Освен работния процес, пътуването страшно ме уморява. Вечер съм изцедена.
На зная как си намирате работа в радиус на 30 минути път от вас. Блазе ви.

# 578
Преди още да пусна СВ, гледам сайта на фирмата. Ако е прекалено далеч, изобщо не кандидатствам. Ако е нещо компромисно, примерно не ми е супер близо, но е поносимо, пускам, но на интервюто преценявам дали изобщо ще ми е ок там като цяло.
Намирането на работа в близост отнема много време в търсене и отсяване. Ако човек е на зор, не избира толкова.

# 579
Преди още да пусна СВ, гледам сайта на фирмата. Ако е прекалено далеч, изобщо не кандидатствам. Ако е нещо компромисно, примерно не ми е супер близо, но е поносимо, пускам, но на интервюто преценявам дали изобщо ще ми е ок там като цяло.
Намирането на работа в близост отнема много време в търсене и отсяване. Ако човек е на зор, не избира толкова.
Така е.
Сега се опитвам да направя нещо такова: "Да гледам къде кандидатствам", ама не е много резултатно. Явно, както пишеш, ще отнеме много време.

# 580
А аз питах какво се разбира под овъртайм, защото едно е 3 пъти годишно, друго е 5 пъти в месеца, трето е 3 месеца плътно в годината и останалото време нормално (не намалено!) натоварване, четвърто е работа с чужбина, пето, шесто... И не смятам, че е ок оставане след работа или доработване вкъщи, защото си бил влязъл да пишеш пост в мамата за 15 мин примерно. Натоварването не се балансира ден за ден, че да доработваш форумното логване, пуш паузата, обедната почивка и въобще всяка минута между 9 и 17, когато не си вършил работа. Така всички свикват, че си на разположение и отговаряш винаги, ще търсят само теб. Дори да има по-компетентен от теб по конкретния въпрос, ако той ги е свикнал да му спазват границите, а ти не - пак на теб ще звънят и ще те натоварят още повече, докато прегледаш всичко, за да направиш преценка какво да направиш.
И всъщност не виждам някой да е казал, че никакъв овъртайм не бива да се прави, ама айде.

# 581
Това с пушачите ми е любимо. В една фирма, в която работих буквално всеки час от работните часове всички пушачи излизаха за по 10-15 минути да пушат. Веднъж, докато те пушат (т.е. си почиват), реших и аз да се почивам и си отворих един сайт, вече не помня с рокли ли беше, обувки ли, нещо такова. Когато те се върнаха го махнах и продължих да работя, когато и всеки останали започнаха да работят. След това разбрах, че всички са казали на мениджърката, че аз не работя, а си разглеждам сайтове и тя на един call между мен и нея помоли да отделим няколко минути да поговорим, защо аз не работя, а си разглеждам сайтове. Обясни ми се, че пушачите трябвало да пушат, при тях било необходимост и затова се допускат тези почивки.
Аз логика и до ден днешен не намирам.

# 582
  • София
Аз никога не съм си търсила работа спрямо местоживеенето ми - може и да се дължи на факта, че живея на сравнително комуникативно място и имам удобен транспорт (метро) + кола, та поне за София, шанса да прекарам 90 минути в посока, пътувайки за работа е клонящ към 0. Сега, с възможността за хоум офис или хибридна работа, съвсем не ме вълнува къде е работата ми, но нямам спомен и преди пандемията да ме е притеснявала локацията на офиса и времето за път, но от друга страна, работните ми места са били все на комуникативни локации (най-често близо до метро). Вие си знаете NatyNatyDaymi, къде живеете и с какъв транспорт разполагате, както и в каква сфера работите и къде са разположени най-грубо офисите на компаниите, в които можете да работите, но ако пътят е проблем, аз бих гледала къде е офиса на компанията, ако се стигне до оферта. Не знам дали бих се напрягала толкова да го мисля на фаза интервю, но локацията на офиса би бил фактор в избора ми, ако се налага да пътувам дълго време (над 30-40 минути с кола/ метро) или да сменям няколко вида транспорт до работа.

Допълвам за оувъртайма - за мен това е допълнителния обем работа, който вършиш над договорените с работодателя ти часове (не съм ровила за официалната дефиниция). В контекста на моята работа, това би било аз днес да имам работа за 8 часа, която е нагласена и уговорена като тайминги, а клиент да изскочи с допълнителен рикуест за таск, който трябва да стане днес за още 2 часа - ако се съглася да го свърша, тези 2 часа ще са оувъртайм и очаквам да ми се платят. Но ако имам работа за 8 часа, която е нагласена и уговорена като тайминги (т.е. трябва да се свърши днес), но в интервала от 9 до 18 съм имала един час обедна почивка, 30 минути пушене  и 1 час в БГ мама, няма как да очаквам да си затворя компютъра в 18:00 и да си тръгна, защото работното ми време е до толкова. Допълнителните час и половина мотане ще трябва да се компенсират и не е реалистично да очаквам работодателя ми да се съобразява с мен и моето пушене или писане по форуми.

Последна редакция: пн, 18 дек 2023, 12:59 от Раче Oсмокраче

# 583
Това с пушачите ми е любимо. В една фирма, в която работих буквално всеки час от работните часове всички пушачи излизаха за по 10-15 минути да пушат. Веднъж, докато те пушат (т.е. си почиват), реших и аз да се почивам и си отворих един сайт, вече не помня с рокли ли беше, обувки ли, нещо такова. Когато те се върнаха го махнах и продължих да работя, когато и всеки останали започнаха да работят. След това разбрах, че всички са казали на мениджърката, че аз не работя, а си разглеждам сайтове и тя на един call между мен и нея помоли да отделим няколко минути да поговорим, защо аз не работя, а си разглеждам сайтове. Обясни ми се, че пушачите трябвало да пушат, при тях било необходимост и затова се допускат тези почивки.
Аз логика и до ден днешен не намирам.

Брейййй......ти да видиш!
Тогава като отидат да пушат, ти ставай и се разхождай в офиса, до кухнята или там, каквото имате. Като те питат защо, кажи, че ти е необходимост. Докторът ти е казал, че прекалено лошо е да не се разтъпкваш.

# 584
Това е работа, от която се махнах още преди доста време, защото цялостната обстановка и отношения между хората бяха така. Освен това, подозирам, че въпросната мениджърка подбутваше към синиър позиция един от колегите като изкачването му нагоре беше изцяло по полов път 😂🤣

Общи условия

Активация на акаунт