Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 75

• 45 844
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Да, брутално ниско е в12. Моят мъж беше с толкова, чувстваше се като парцал. Прави си генетични изследвания, и се установи от какво, хомозиготен носител на една мутация, fut2 се казва. Което значи, че не може да образува този витамин в червата, и трябва да взима подезични таблетки (метилиобаламин е нужната форма на в12) , също и задължително пробиотици съдържащи бифидус бактерии.
Иначе да, то тсх тръгне ли нагоре, това му е посоката... Моето години беше около 2 и нещо , и изведнъж над 4. Обикновено хипофункцията си води със себе си и инсулинова резистентност.

# 196
  • Gotham City
Обикновено хипофункцията си води със себе си и инсулинова резистентност.
Ето това твърдение ми стана много интересно. А знаете ли каква е връзката между хипофункция и ИР? И ако оправим показателите на щитовидната жлеза, това само по себе си повлиява ли по някакъв начин ИР? Да поясня, че имам и двете "хубавини".

# 197
Така съм чела много. Че много често хипофункцията е първична, а инсулиновата вторична. Като цяло нали хипофункцията забавя метаболизма, а от до там качването на кг е крачка.
При мен така стана, като почна да ми играе тсх заради хормоните около инвитрото, изведнъж качих рязко кг. Висок инсулин на 60 и 120 минута. Тази година като почнах терапия за тсх и свалих 4 кг за два месеца без кой знае каква промяна, защото и преди това внимавах с храненето и въглехидратите, спортувах.
Казват, че не може да се овладее ИР, ако не се сложи в ред щитовидната.

# 198
При дъщеря ми започна и Ир вече, не искам да се отчайвам, но би е тъпо. Слаба е, спазва всичко, но понякога просто това е положението.
Момичета какво мислите за Мирена. Гинеколога ме убеждава. Може ли нещо да ми навреди.

# 199
Да, не винаги Ир и хипофункция са в комбинация, но когато са, обикновено такава е връзката. И при мъжете често е така, имат примерно инсулинова, но нямат проблем с щитовидната.

# 200
При дъщеря ми започна и Ир вече, не искам да се отчайвам, но би е тъпо. Слаба е, спазва всичко, но понякога просто това е положението.
Момичета какво мислите за Мирена. Гинеколога ме убеждава. Може ли нещо да ми навреди.

Хепи, съжалявам за дъщеря ти, нормално да ти е тъпо.

Хипофункцията има връзка с ИР и холестеролите по линията на забавения метаболизъм според мен.

За Мирена, нямам идея аз не ползвам такива неща и хич не съм запозната.

# 201
Препоръчва ми я заради изменения на лигавицата и полипи, по тази линия явно е супер решение, но се колебая как ще се отрази на останалия "букет", знаете, че всеки си гледа неговата специалност и орган.

# 202
И аз съм чела за връзката межу хипофункция и ИР, но съм категорична, че при мен първо започна ИР (още като тийнейджърка, ама никой не се усети) и едва сега, може би от няколко години и хипофункция. Та, не знам... Имам чувството, че тази област все още е terra incognita за медицината.

# 203
Смятам, че ИР води след себе си проблемите с щитовидната.

# 204
В много от статиите които съм чела, пишат че почти всички метаболитни проблеми идват от хипото. Не мисля че може да се установи точния момент на започването му, то симптоматика си я имаме, но не знаем че е на това.
Точно това четох преди малко при Рей Питките, че и Брода Барнс е писал - медицинските тестове не винаги корелират със щитовидният статус. Трябва да се гледат симптомите, и температурата разбира се.
То и аз съм си хващала рецидива по едни алергични реакции, по кожата, косата, а тестовете показаха фактите чак след месец- два.
Също и ноктите - започнати да омекват, да ми се чупят и цепят, значи работата не е на добре.

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 14:08 от Lemy

# 205
Аз от дете съм с такива нокти.На 19г ми откриха поликистоза,хипото чак след 35г. ИР наскоро, кой знае откога я имам в лека форма.

# 206
Едва ли можем да установим кое е първо, но съм склонна да си мисля, че в много случаи ИР започва по-рано от хипото. Отнема доста години, за да се развие ИР, дори десетилетия...Но пък и проблемите с ЩЖ влошават ИР. Та си е направо като омагьосан кръг.
Съгласна съм, че симптоматиката и лабораторните резултати невинаги корелират.
ДХЗ, поликистозата и ИР са "свързани".

Последна редакция: пт, 22 дек 2023, 15:09 от dolce miele

# 207
При нас в нашето семейство със сигурност хипо е първо, а ИР след това. Но предполагам е индивидуално. Малко се знае все още, особено при нужда от по деликатно тълкуване на стойности и причини.
Пък и всеки човек е различен. Някои ги удря в холестерол, други в ИР, други в панкреаса, но възпаление, а не инсулина, други съвсем друго. Изследваш, ровиш, пробваш, ръчкаш:(

# 208
Да, долче, затова го написах, че
при мен изскочи първо СПКЯ, но по онова време никой не знаеше нищо.ИР ако съм имала не е имало симптоми.Реално аз сама си навързах нещата последните години.Сама се тествах, като при мен след 30г започна качване на теглото след бреченности, после косопад, акне.Започнах да нищя и лека-полека всичко излезе.

# 209
Аз като щрауса с главата в земята Simple Smile  не си правя обременяване защото смятам, че ще ми лъсне ИР. Иначе на сутрешен инсулин съм добре.
Аз от тийн съм с проблеми с щитовидна и СПКЯ, която обаче след раждането изчезна.

Общи условия

Активация на акаунт