За любителите на салати - тема 6

  • 48 360
  • 407
  •   1
Отговори
# 1
  • В Космоса
  • Мнения: 9 919
Записвам се със салата от бяло зеле, краставици, домати, червен лук и магданоз, оцет, зехтин и сол.

# 2
  • Мнения: 9 462
Едно узо, една стандартна салатка за него и един юнак -лаврак Wink

# 3
  • Houston, TX
  • Мнения: 16 226
Белла, имах вредвид частта за зелените подправки.
Иначе орехите ги кисна във вода ( старите орехи), за да им падне ....не си спомням точно каква...
Принципно ядки, пържен лук или бекон не се киснат в нищо, защото се променя текстурата им. А нали точно заради различната текстура се добавят

# 4
  • Мнения: 8 502
Виж какво интересно прочетох за съхраняване на орехи . Не съм го пробвала обаче
За да сте сигурни, че ядките няма да гранясват, добавете към тях един дафинов лист.
копирах цялото тук
Скрит текст:

По темата орехи:
Метод 1
Затворете като при класическото консервиране.
Не добавяме нищо друго, никаква вода или запарки.
Сега сложете бурканите в голяма тенджера да се стерилизират на 80 градуса по Целзий.
Готвим само няколко минути, докато се вакумира капака, обръщаме ги докато изстинат и толкова.
Орехите, които се съхраняват по този метод, не застояват, не плесенясват и издържат с години.
Метод 2
Орехите се пълнят в буркани (800 мл), слагат се по 2 буркана незапечатани в микровълновата фурна и се пуска за 1 минута и половина на пълна мощност (700-900W).
След това веднага ги запечатваме с капачките и ги обръщаме, завиваме ги да стоят така докато изстинат.
Издържат няколко години като пресни.
Подходящи са винтовите буркани-  предимно в малки буркани - 330 мл.
Като ги извадите отначало вътре ще се изпотят орехите, но това да не ви притеснява.
Щом няма достъп на въздух не може да се развалят.
От няколко години вече така си съхранявам орехите и сме доволни, понеже нямаме място във фризера за орехи и др., а в повечето случаи остават и като не са начупени червясват и се развалят.
ПОСЛЕДЕН СЪВЕТ:
За да сте сигурни, че ядките няма да гранясват, добавете към тях един дафинов лист.

# 5
  • Мнения: 2 527

салатка от печени бейби картофчета и млад зелен боб
С измислен дресинг - сок от мандарина, който остана от една друга рецепта, уасаби, дижонска горчица и малко лимонов сок. Не съм добавяла зехтин защото картофите и боба бяха печени със зехтин.

Последна редакция: чт, 09 ное 2023, 20:03 от Danifin1

# 6
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Sve, жива и здрава да си с този дресинг за зелева салата! HeartHeartHeart Моят мъж не обича и вчера сложих мъничко, с идеята да е повече за мен. Не стигна! Днес пак, този път сложих повечко. Направих я с 50мл оцет и другото пропорционално, като обаче разбърках да се разтопят добре сол и захар, това сгъсти и самия дресинг и частично го емулсифицира. После чаках 40 минути вчера, днес ще е малко над час - толкова крехко зеле не съм яла никога!

Настъргах на много тънко ренде, това със сигурност играе роля.

Снимка щракнах, визуално не е нищо особено, но вкусово беше като в едновремешните кебапчийници като поръчаш тройка кебапчета със зелева салата. Heart Аз много харесвах точно онази купешка зелева салата.

# 7
  • под тепетата
  • Мнения: 10 035
У нас както казах, каквото има в хладилника
 

# 8
  • Мнения: 7 580
Криси, сподели моля тоя дресинг за зелева салата, пропуснала съм го явно.
Късно се включвам, изядохме салатата и снимка няма. Рукола с круши и запечени орехи. Подправих я със  смокиново балсамико, сол и съвсем малко зехтин.

# 9
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Пипи, ето тази, пост 732 нa Sve. Важно за мен беше и че морковът е точно 2х повече от зелето, аз мислех, че са що-годе поравно.

https://bg-mam.ma/p/1530516/47177010

# 10
  • Мнения: 9 462
Започва сезона на по питателните салати

# 11
  • Русе
  • Мнения: 1 979
Криси, благодаря ти! Радвам се, че ти е харесала салатата. Рецептата е от един ресторант.
По-вкусна е като престои 24 часа овкусена. Пропорциите за зеленчуците са 2:1 или при мен - 1 кг зеле и 500 грама моркови, чушки и целина. Продуктите за дресинга смесвам в купа и заливам върху нарязаните зеленчуци.

# 12
  • Germany
  • Мнения: 1 592
*sve*, и от мен голямо благодаря, не мога да се спра да я опитвам 🤣, не знам що остане ли нещо след 24 часа, но е ужасно вкусна, особено с хубаво, меко зеле!

# 13
  • В Космоса
  • Мнения: 9 919
И аз предлагам вариант със зеле, доста вкусна салата - с моркови, краставица, сурими и дресинг от майонеза, горчица, зехтин, захар и сол

# 14
  • Мнения: 7 580
Направих и аз салатата на *sve*.
Утре вечер ще кажа как е.
Тази вечер - айсберг, рукола, краставица, радичио, репички и дресинг с мед и горчица.

Общи условия

Активация на акаунт