Ето ви малко откъси, приятно четене:
През последните години стана мода да се консумира по-бедна на въглехидрати храна. И естествено една от жертвите на тази не особено разумна стратегия станаха натуралние плодови сокове. Заради голямото количество въглехидрати под формата на несъставни захари......Дори и да не съдържат хим. консерванти, процесът на пастьоризация се отразява недобре върху няки ценни хранителни съставки и променя усвоимостта на витамините, разрушава някои по-уязвими на топлина (по-специално антиоксидантите С, А, Е), както и някои важно ензими........Но натуралните сокове все пак запазват голяма част от от богатия си състав, стига да знаем как да ги приготвим и съхраним:
- пийте само 100% натурален сок; всичко друго е смес от вода, натурален екстракт, химикали, ароматизатори и какво ли още не, плюс немалка доза захар;
- предпочитайте замразени нат. сокове; замразяването е най-природосъобразният метод за съхраняване на хранителни продукти;.....
- ако искате сокът ви да е идеален трябва да го приготвите собственоръчно - и то с блендер, а не със сокоизтисквачка; блендерът смила целия плод, запазва неговото богато целулозно съдържание; получава се нещо като нектар, но той е за предпочитане пред филтрираните сокове...
Рецепта:
1 ябълка - обелена и без семки;
1-2 парчета пресен корен от джинджифил;
шепа грозде без семки;
половин лимон;
половин зелен лимон;
Всичко се смила с блендера и се разрежда с минерална вода в съотношение 1:1.
Сокове, които съдържат най-много и най-разнообразни хранителни съставки:
поркокалов сок
сок от грейпфрут
лиминов сок
сок от сини сливи
сок от ананас
сок от червени боровинки
сок от грозде
ябълков сок
сп. "Алтърнатив медсин"